Şuşa, Diaspora ile Dünyaya Açılıyor

Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Diaspora Komitesi ve Haydar Aliyev Vakfı iş birliği ile 30 yıl Ermenistan’ın işgali altında bulunan Azerbaycan toprağı Şuşa, özgürlüğüne kavuşalı tam 1 yıl oldu.

Geçmişten günümüze, verimli topraklarından tarihi bilim insanlarının yetiştiği Şuşa’nın ağaçları yeniden meyve vermeye başladı. Azerbaycan hükümeti, bu bölgeyi tekrardan eski ihtişamlı günlerine çevirmek için çalışmalarını hızla sürdürüyor.

Şuşa, yeniden bilim merkezi haline getirilerek yurt dışındaki insanlar için bir cazibe noktası olarak konumlandırılacak. Yurt dışından yabancı firmalar ile anlaşan Azerbaycan hükümeti, binaların onarılması, yerel halkın geri getirilmesi, tarihi eserlerin restore edilmesi ve güven ortamının oluşturulmasıyla Şuşa’yı filizlendirecek.

Diaspora oluşumuyla, çalışmalarını hızlandıran Azerbaycan hükümeti, tüm dünyaya açılıyor. Yurt dışında yaşayan Azerbaycan vatandaşlarının tekrar bölgeye kazandırılmasını, gençlerin Şuşa’yı daha iyi tanımasını ve temsil etmesini amaçlıyor.

Şuşa bölgesinin doğal güzellikleri

Yurt dışından gelen öğrenciler, Azerbaycan diasporası sayesinde o bölgedeki güzel alanları görme fırsatını deneyimlediler. Cıdır ovası bunlardan en güzel ve en ferah olan doğal güzelliklerden bir tanesidir. Cıdır ovası Şuşa kentinin güney bölgesinde bulunan bir ovadır. Eskiden Karabağ hanlığı zamanında bu eşsiz güzellikteki ovada at yarışları yapılmaktaydı.

Şuşa’da bunun dışında çok güzel olan tarihi yerlerde mevcuttur. Molla PenahVagifmüzesi bunlardan bir tanesidir. Molla PenahVagif, Azerbaycan halkının ortaçağ geleneklerinin ruhunda ve yeni türe yakın, gerçekçi, sözlü halk şiiri ruhunda şiir yazan şairlerden biridir. Molla PenahVagif şiirlerinin yaratıcılığı Azerbaycan şiirlerinin gelişiminde büyük rol oynamıştır.

 İsa pınarı Şuşa yöresinin tarihi yerlerinden biridir. İsa pınarı, Şuşa şehrine iki kilometre uzaklıkta, deniz seviyesinden yaklaşık 1500 metre yükseklikte, ormanın içinde bulunuyor. Azerbaycan tabiatının ender güzelliklerinden biri olarak kabul edilir. Şuşa bölgesinde yaşayan halka göre, pınar adını, onu ilk kez 18. yüzyılda sık bir ormanda keşfeden Isa adında bir çiftçiden alıyor.

Şuşa, Diaspora ile Dünyaya Açılıyor

Diaspora, Azerbaycan hükümetinin kültürel yapıyı tanıtması amacıyla yurt dışında yaşayan gençleri yaz okuluyla Şuşa’da ağırlayan bir kurum.

Bu kurum, 18 ila 29 yaş arası gençleri bir arayagetirerek, hem bilgilendirici hem de eğlendirici bir şekilde Şuşa bölgesini tanıtıyor ve kültürel bir etkileşim sağlıyor. Yaz öğretiminde, kültürel oyunlar, aktiviteler, sporlar ve gezi turları ile Azerbaycan topraklarının tarihi yaşatılıyor. Seminerler ve toplantılarda Azerbaycan bölgesinin önemi ve tarihi vurgulanarak anlatılıyor. 8 gün süren yaz öğretiminin sonunda Diaspora diploması veriliyor.

Eski Azerbaycan Başbakanı olarak görev yapan Hasan Hasanov, Dış İşleri Bakanı VilayatGuliyev, Bosna-Hersek’teki Yetkili Büyükelçi Fahreddin İsmayilov, Daimi Azerbaycan’ın Avrupa Konseyi Temsilcisi ve Dışişleri Bakanlığı Bakanlığı Uluslararası Güvenlik Daire Başkanı Yalçın Rafiyev gibi önemli isimler konuşmalarıyla gençleri bilgilendiriyorlar.

Şuşa'daki Diaspora Gençlerinin III Yaz Kampı'nda, "Azerbaycan Diaspora Gençlerinin Ağının Genişletilmesi ve Sunumu (ADG)” konulu panel toplantısı da gerçekleştirildi.

Panel toplantısında Diaspora ile İş Devlet Komitesi (DİDK) Sektör Başkanı Emin Rustamov ve Avrupa Konseyi Gençlik Departmanı Eğitmenler Ağı Baş Eğitmeni ParvanaMammadova,Diaspora alanında ağ oluşturmanın önemli bir faktör olduğunu vurguladı.

Gündem Haberleri

'Esad, Rusya'da Güvende'
Suriye'ye dönüşler iki kat arttı
Baas rejimi nedir?
Teğmenlere destek veren savcı açığa alındı
Şiddette sıfır tolerans algısı boşa çıktı