Süleyman Demirel Kimdir? Kaç Kere Başbakan Oldu?

Cumhuriyet tarihinin önemli siyasetçilerinden olan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, vefatının 5. senesinde anılıyor

17 Haziran 2015'te yaşamını yitiren, Siyasi yaşamı boyunca yedi kez başbakanlık koltuğuna oturan Türkiye Cumhuriyeti'nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in vefatının üzerinden 5 yıl geçti. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in solunum yolu enfeksiyonu ve kalp yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetmişti.

Demirel, bugün memleketi Isparta'nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy'deki Çalcatepe mevkisinde bulunan anıt mezarında düzenlenecek törenle anılacak.

Tören öncesinde anıt mezarda belediye ekipleri temizlik ve dezenfeksiyon çalışması yaptı.

Doğduğu İslamköy'de 26 Ekim 2014'te açılan müzede Demirel'in Başbakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı döneminde biriktirdiği materyaller iki bölümde ziyaret edilebiliyor. Müzeye gelenler, Demirel'in siyasi hayatında yaptıkları icraatların yanında Türk siyasi tarihine ait önemli belgeleri de inceleme şansı yakalıyor.

Müzede, 46 bin kitap, 42 bin gazete ve dergi, 6 milyon belge, 8 bin hediyelik eşya 4 bin tablo, 6 bin video-teyp kaset, 126 bin fotoğraf, halı kilim ve giysileri bulunuyor.

"BU İCRAATLARI DEMOKRASİ VE CUMHURİYET SAYESİNDE YAPTIM"

Müze Müdürü Osman Siviloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzenin kuruluş aşamasında Demirel'in hayatta olduğunu söyledi.

Demirel'in kendisine hediye edilen eşyaların hepsini sakladığını belirten Siviloğlu, "Süleyman Demirel denince akla bir devlet adamı, Cumhurbaşkanı ve Başbakan gelir. Bu müzeye gelenler Demirel'in arşive, tarihe ve hatıralara ne kadar önem veren bir devlet adamı olduğunu görebiliyor." dedi.

Süleyman Demirel'in kendisine "Benim icraatlarım görünsün ama ben bu icraatları nasıl gerçekleştirdim? Bu icraatlarım müzeyi ziyaret edenlere bir mesaj versin istiyorum. Bu icraatları demokrasi ve cumhuriyet sayesinde yaptım." dediğini aktaran Siviloğlu, müzede "dostluk" ve "vatana bağlılık duygularının" da sergilendiğini dile getirdi.

Müzeyi vatandaşların yanı sıra çok sayıda yabancı turistin ziyaret ettiğini anlatan Siviloğlu "Müzede bu yıl yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgını öncesinde 34 bin kadar ziyaretçi ağırladık. Müzeyi 1 Temmuz'da yeniden ziyarete açacağız. Müze ziyaretçilerine aslında 'Türkiye 1950'nin başlarında nasıl bir ülkeydi? Nesi vardı? Nesi yoktu?' onları anlatıyor. Demirel'in de amacı buydu." ifadelerini kullandı.

Süleyman Demirel Kimdir?

Süleyman Demirel 1924’te Isparta’nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy’de doğdu. İlköğrenimini doğduğu köyde, ortaokul ve liseyi Isparta ve Afyon’da bitirdi. Şubat 1949’da İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl Elektrik İşleri Etüd İdaresi’nde göreve başladı.

Sulama ve elektrik konularında araştırma yapmak üzere ABD'ye gönderildi.

1954 yılında Devlet Su İşleri Barajlar Dairesi Başkanlığı’na, 1955 yılında da Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’ne atanan Süleyman Demirel, 1960–1962 yıllarında serbest müşavir ve mühendis olarak çalıştı. Orta Doğu Teknik Üniversitesinde öğretim görevlisi oldu.

Siyasî yaşamına, 1962 yılında, Adalet Partisi Genel İdare Kurulu üyeliği ile başladı. 28 Kasım 1964’te bu partiye genel başkan seçilmesinin ardından, kurulmasını sağladığı ve Şubat-Ekim 1965 aylarında görev yapan koalisyon hükûmetinde Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı olarak görev aldı.
10 Ekim 1965 genel seçimlerinde Isparta Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girdi ve seçimlerde Adalet Partisi’nin tek başına iktidar olması üzerine Türkiye’nin 12. Başbakanı olarak hükûmeti kurdu. Süleyman Demirel 4 yıl süren bu hükûmetten sonra 1969, 1970, 1975, 1977 ve 1979 yıllarında 5 kez daha hükümet kurdu.

12 Eylül 1980’de gerçekleşen askerî müdahale üzerine görevden uzaklaştırıldı ve yedi yıl yasaklı olarak siyaset dışı kaldı. 6 Eylül 1987’de yapılan halk oylaması ile siyasî yasaklar kaldırılınca Süleyman Demirel 24 Eylül 1987’de Doğru Yol Partisi Genel Başkanlığı’na seçildi. 29 Kasım 1987’de yapılan genel seçimlerde Isparta milletvekili olarak yeniden TBMM’ye girdi. 20 Ekim 1991’de yapılan genel seçimler sonrasında Doğru Yol Partisi ile Sosyaldemokrat Halkçı Parti’nin oluşturduğu 49. Hükûmet’te başbakan olarak görev aldı.

16 Mayıs 1993’te, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye’nin 9. Cumhurbaşkanı seçildi. Demirel, 16 Mayıs 2000 günü görev süresini tamamlayarak cumhurbaşkanlığından ayrıldı.

1948 yılında Nazmiye Hanımla evlendi. Süleyman Demirel, 17 Haziran 2015 günü 91 yaşında vefat etti.

Gündem Haberleri

'Esad, Rusya'da Güvende'
Suriye'ye dönüşler iki kat arttı
Baas rejimi nedir?
Teğmenlere destek veren savcı açığa alındı
Şiddette sıfır tolerans algısı boşa çıktı