Sulamada Sıkı Denetim ve Disiplin Şart

DSİ (Devlet Su İşleri) Bölge Müdürlüğü, Çivril ilçesinde sulama ve Işıklı Barajı’ndaki son durum hakkında bilgilendirme toplantısı yaptı.

DSİ uzmanları, geçen yıl son 30 yılın en kurak yılı olduğunu, sulamada sıkıntılar yaşandığını belirtip, bu yıl daha fazla kuraklık tehlikesi olabileceğini ifade ederek, kırmızı alarm verdi. Çal Belediye Başkan Yardımcısı Adnan Tatar ise, “DSİ ve suyu yönetenler öncelikle adaletli olsun. Bazı bölgelerde geçen yıl üçüncü suyu verdiler, Çal’da çiftçiler ikinci suyu veremediler. Ekonomik kaybımız çok büyük. Adalet sağlansın gerisini Allah’a bırakalım” diye konuştu.

Çivril Belediyesi Vali Recep Yazıcıoğlu Konferans Salonu’nda yapılan toplantıya DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Cengiz Köse, Çal Belediye Başkan Yardımcısı Adnan Tatar, bazı belediyelerden temsilciler, Çal, Çivril, Baklan ve Dinar ziraat odaları yetkilileri, muhtarlar ve DSİ uzmanları katıldı.

DSİ, KIRMIZI ALARM VERDİ

Toplantıda bilgiler veren DSİ uzmanları, Işıklı Barajı’ndaki su rezervinin geçen yılın Ocak ayına göre yüzde 29 daha az olduğunu, Mart ayına kadar 150 milyon metreküp su tutulamaması sonucu sulamada bu yılda büyük sıkıntı yaşanacağını belirtti. Bölge Müdür Yardımcısı Cengiz Köse, “Dinar, Çivril, Çal ve Baklan ilçelerinin sulama yaptığı bölgede 527 bin dekar tarım arazisi bulunuyor. Bu yıl bu arazinin yüzde 25’ine kuru mahsül ekimi yapıldı. 2021 sulama döneminde en az 105 milyon metreküp su gerekiyor. Ancak, barajda şu ana kadar istenilen seviyede bu rezervi yapılamadı. Yağışlar yetersiz. Mart ayı sonuna kadar istediğimiz yağış düşmezse, kuraklık geçen yıldan daha çok olacak. Geçen yılın Ocak ayına göre bu yıl yağışlar yüzde 29 daha az oldu. Bu da kuraklık için kırmızı alarm anlamına geliyor. Baraj göleti beslenemiyor” dedi.

TATAR, ADALET İSTEDİ

Toplantıda söz alan Çal Belediye Başkan Yardımcısı Adnan Tatar ise, DSİ ile suyu yöneten sulama birliklerinin adaletli olmadığını savundu. Tatar, “Geçen yıl Çal’da büyük su sıkıntısı yaşandı. Baklan Ovası’nda insanlarımız ürünlerine ikinci suyu bile veremedi. Milyonlarca ürün kaybı oldu. Bazılarının ürünleri kurudu. Zarar büyük. Oysa, aynı dönemde Çivril’de çiftçiler üçüncü suyu verdiler ve dördüncü suyu veremedikleri için isyan ettiler. Suyu yönetenler adaletli olsun. Aynı haksızlıkların bir daha tekrarlanmamasını istiyoruz. DSİ adaletli olsun, gerisini Allah’a bırakalım. İnşallah önümüzdeki aylarda çok yağmur ve kar yağar ve Mart ayı sonuna kadar barajda istenilen seviyede sulun rezerv edilir. Çallı çiftçilerin hakkı yenmesin, suyu yönetenler lütfen adaletli olsunlar. Sulamada sıkı denetim ve disiplin şart” diye konuştu.

“ADALETLİ SULAMA SİSTEMİNDE MESAFE ALDIK”

Tatar’ı yanıtlayan DSİ Bölge Müdürü Köse ise, adaletli sulama sisteminde mesafe aldıklarını iddia etti. Köse, “Yaşanan sorunlar var. Biz adaletli su dağıtımı için mesafe aldık ama hala bazı sorunlar var. Bu yıl daha disiplinli olacağız. Geçen yıl son 30 yılın en kurak yılıydı. Bu yılın daha kurak geçme ihtimali var. DSİ olarak elimizdeki tüm olanakları kullanıyoruz. Sulamada kullanılmak üzere yeni sontaj kuyuları açacağız. Akıllı sulama sistemi dediğimiz kapalı devre sulama sistemine geçilmesi gerekiyor. Bunun içinde 700-800 milyon TL yatırım gerekiyor. Umarım 2-3 yıl içinde bu sisteme geçilir. Bu yıl sulamada sıkıntı olmaması için 140 milyon metreküp suya ihtiyacımız var. Hedefimiz bu suyun 105 milyon metreküpünü sulamaya vermek. İnşallah kar ve yağmur yağar, istediğimiz su barajda toplanır” ifadelerini kullandı.

İlçe Haberleri Haberleri

MHP'den 3 milletvekili istifa etti!
Mansur Yavaş Neden Hedefte?
YAĞ FABRİKASI ÜRETİCİ İÇİN HAZIRLANDI
DENİZLİ'DE TOPLU ULAŞIMA ZAM
TUSAŞ saldırısında şehit sayısı 5'e çıktı