Sizde de Olabilir! Sakın İhmal Etmeyin

Hepatit hastalığı Hepatit B ve C virüsünün neden olduğu inflamasyonlu karaciğer hastalığıdır.

Hastalık, enfekte kişinin kan veya diğer vücut sıvıları (kan, semen, vajina sıvısı) ile bulaşır. Hastalığın yaygın olduğu bölgelerde Hepatit B virüsü, çoğunlukla doğumda çocuğa geçer. Hepatit B virüsü, Hepatit A gibi kontamine su ve yiyeceklerle ya da işyerinde insanlarla aynı ortamda bulunmakla, sarılmak, kucaklaşmak, öksürmek, aksırmak, aynı çatal bıçağı kullanmak ile bulaşmaz. Virüsü taşıyıcı bir böcek veya hayvan yoktur.

PAÜ Hastaneleri Gastroenteroloji AD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Çelik Hepatit Hastalığı, belirtileri ve tedavisi hakkında açıklamalarda bulundu;

Erken dönemde kişinin herhangi bir şikayeti yokken birkaç hafta içinde;

Sarılık, Koyu renk idrar yapma, Aşırı yorgunluk-halsizlik hissi, Bulantı-kusma,Karın ağrısı gibi bulgulara yol açabilir.

Risk grupları ;

Hastalığın sık görüldüğü bölgelere seyahat edenler,

Düzenli olarak kan almak zorunda olan hastalar, kan verenler, diyaliz hastaları, organ nakli gereken hastalar,

Uyuşturucu bağımlılar,

Hepatit B taşıyıcısı biriyle ilişki yaşayanlar,

Bakımevleri, yurtlar, yetimhaneler, hapishaneler gibi toplu yaşam alanlarında yaşayanlar,

Sağlık sektörü çalışanları,

Kan ve kan ürünleri ile ilgili birimlerde çalışanlar,

Korunmasız cinsel ilişki yaşayanlar.

Hastalığın tedavisi olmakla birlikte en iyi  yol hastalıktan korunmakdır. Aşısı mevcuttur. Özellikle hastalığın yaygın olduğu ülkelerde daha önce Hepatit B aşısı yapılmamış çocuklara ve 18 yaş üstü bireylere aşıları yapılmalıdır

Doç. Dr. Çelik dünyada yaklaşık 250 milyon hepatit B, 100 milyon hepatit C virüsü taşıyıcısı olduğunu, yılda altı yüz bin insanın hepatit B ye bağlı hastalıklardan öldüğünü, Hepatit C hastalarının %30 a varan oranlarda siroz olduğunu belirtti. Günümüzde iki hastalık için de oldukça etkili tedavi seçenekleri mevcut olmasına rağmen hastaların büyük kısmı hastalığından habersiz ve bu yüzden tedavi fırsatını kaçırmaktadır dedi. Basit bir kan tetkiki ile hepatit B ve Hepatit C hastalığına tanı konulabilmekte ve hastalar oldukça başarılı şekilde tedavi edilebilmektedir.

Yeter ki ihmal etmeyin!!!

Sağlık / Faydalı Bilgiler Haberleri

Hürriyet Sağlık Sen 3 Gün İş Bırakıyor
Talihsizlikler Karaca'nın Peşini Bırakmıyor
İlaca dev zam geliyor
Bozuk Gıdada Ölmüşüz de Haberimiz Yok
Eski Bakan'ın hastanesine Kilit Vuruldu