Şiir Dinletisine Ata'm Şiiri Damgası

Denizli’nin büyükşehir olmasıyla mahalleye dönüşen Çal ilçesi Bayıralan köyünde yapılan türkü ve şiir dinletisine köylüler büyük ilgi gösterdi. 

Şair ve sanatçılar, tarihi Bayıralan köprüsü, Bayıralan Antik Taş Oyma Mezarlarını ve koruma altındaki anıt ağaçları gördükten sonra Bayıralan’lı şehit polis Mehmet Mezgit’in mezarını ziyaret ettiler. Köye girişinde kendilerini karşılayan köylülerle köy kahvesine geçen gurup burada soluklandıktan sonra etkinliğin yapılacağı Bayıralan Pazaryerine geçti.

Bayıralan köyü doğumlu şair İsmail Gökçe adına, Egeli Araştırmacı ve Yazarlar Birliği (YAZ-AR-BİR) tarafından gerçekleştirilen “Bayıralan İsmail Gökçe türkü ve şiir akşamı” öncesi köy gençleri kendilerine özgü bir oyun olan Bayıralan halayını sergilediler.


Etkinlik, şair İsmail Gökçe’nin teşekkür konuşmasıyla başladı. Gökçe: “YAZ-AR-BİR derneği üyeleri olarak Denizli merkezde, ilçelerde, değişik illerde buna benzer bir çok etkinlik gerçekleştirdik. Neden benim köyümde de böyle bir etkinlik yapmayalım diye düşündüm. Benim köylülerim kültürlüdür, böyle şeylere ilgi gösterir dedim. Benim köyüme küçük bir hediyem olsun dedim. Başkanımdan, arkadaşlarımdan rica ettim. Onlar da beni kırmadılar. Ben bugüne kadar bu çevrede bir köyde böyle bir etkinlik görmedim. Bu bir ilk olacak. İnşallah beğenirseniz ki ben beğeneceğinize inanıyorum, hep birlikte gelecek senelerde de tekrar yaparız. Başkanıma ve arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Siz köylülerime de teşekkür ediyorum. Beni yalnız bırakmadınız. Hepinize iyi eğlenceler diliyorum.”dedi.

YAZ-AR-BİR genel başkanı Abdülkadir Uslu, açılış konuşmasına; Bayıralanlılara ve Bayıralanlı şair İsmail Gökçe’ye teşekkür ederek başladı. Uslu: “Bu bölgede, Denizli’de bir köyde ilk defa böylesine bir etkinlik yapılıyor. Bir dönem belediye başkanlığı da yapmış birisi olarak şunu söyleyebilirim. Maalesef bu tür kültürel, sanatsal faaliyetleri üstlenmesi, sahiplenmesi gereken birçok yetkili ilgisiz iken bir İsmail Gökçe’nin, Bayıralanlıların buna dert edinmesi, burada bu etkinliğin gerçekleşmesine vesile olması bence çok önemli. Özellikle bu nedenden dolayı teşekkür ediyorum. Bugün havanın serinliğine rağmen, köyün tamamına yakınının burada olması da çok önemli. Bunun için de tekrar teşekkür ediyorum. Sözü fazla uzatmadan sizleri şairlerimizle, sanatçılarımızla baş başa bırakıyorum.”dedi.


Betül Yatağan’ın sunduğu programda şu şairler şiirlerini okudular: Ali Tuluk, Ahmet Sarı, Adnan Çalış, Bakican Evkaralı, Hüsamettin Tat, İsmail Gökçe, Kadir Yatağan, Mehmet Aslan, Mehmet Dağal, Melahat Kuzu, Muhammet Kahraman, Mustafa Demirci, Sadık Dağdeviren.

Türk Halk Müziği sanatçıları: Mehmet Dağal, Hasan Arzuman, Özgür Doğan ve Ünsal Kurukoç ise sazlarıyla, sesleriyle geceye renk kattılar.

Bayıralan köyü gençlerinden Başak Kurukoç sazıyla ve sesiyle, 77 yaşındaki Mürüvvet Ata ise şiirleri ve kaşık oyunu gösterisiyle ilgi ve takdir topladı.

Etkinlik sonunda katılan ve katkıda bulunanlara teşekkür belgeleri İsmail Gökçe ve Abdülkadir Uslu tarafından verildi. 

YAZ-AR-BİR genel başkanı Abdülkadir Uslu gecenin anısına İsmail Gökçe’ye YAZ-AR-BİR şilti takdim etti.

Belge takdiminden sonra da geç saatlere kadar eğlence devam etti.

7 yaşındaki 12 çocuk sahibi, yörük ebesi çoban Mürüvvvet ATA,Çal'ın Bayıralan Mahallesi'nde Yazarbir tarafından düzenlenen şiir dinletisi etkinliğinde yoğun istek üzerine sahneye çıkarak "Ata'm" isimli şiiri ezbere okudu ve dinleyenlerin gönlünde taht kurdu;gecenin ilerleyen saatlerinde değişik oyunlar da oynayan Mürüvvet ebe bu yaşta şiir okuyarak belki de bir ilki gerçekleştirdi.

Özel Haber Haberleri

PAÜ'DE ''YAPI İŞLERİ'' BÖYLE Mİ DÖNÜYOR ?
Yazarımız Halil Manuş'tan Sarıkamış Şehitlerine Ağıt
SARIKAMIŞ DESTANI
İkbal Vurucu'dan ''CEVAP HAKKI''
PAÜ Rektörü Kutluhan yine bildiğiniz gibi