Primlerin gecikme zammı ve gecikme cezası da silinerek ödeme kolaylığı ve taksitlendirme imkânı getirildi. Ancak kastı, kusuru veya iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uymaması, aykırı hareket etmesi, yerine getirmemesi nedenlerine bağlı olarak iş kazası olmasına neden olan işverenlerin iş kazasından doğan SGK borçları, teşvik olarak değerlendirileceği için 2014 yılı torba yasasında af ve yapılandırma kapsamına alınmamıştı.
2015 ÖNCESİNE UYGULANACAK
Dün Resmi Gazete’de yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda değişiklik yapan yasaya ise af maddesi konuldu. İş kazası ve meslek hastalıklarının meydana gelmesinde kusuru bulunan işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumu’nca (SGK) gerçekleştirilen harcamalara karşılık ödemeleri gereken para cezalarına yeniden yapılandırma olanağı getirildi. Borcunun anaparasını 3 yıla varan vadeyle ödeyecek işverenlerin gecikme faizleri silinecek. Meclis tatile girmeden hemen önce kabul edilen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda değişiklik yapan yasanın af maddesi, on binlerce işverenin yanı sıra, trafik kazası gibi nedenlerle herhangi bir kişiyi sakatladığı veya ölümüne sebep olduğu gerekçesiyle SGK’yı zarara uğratan üçüncü kişileri de ilgilendiriyor. Yasaya göre, iş kazası veya meslek hastalığında kusuru bulunan işverenler ya da sigortalı bir kişinin yaralanmasına, sakat kalmasına veya ölmesine sebep olanlar, SGK’nın bu kişiler için yaptığı harcamaların yarısını ödemekle yükümlü bulunuyor.
Sakat kalan kişilere veya ölenlerin yakınlarına bağlanan aylıkların peşin değerlerinin yarısı da bu işverenlerden tahsil ediliyor. Eş ve çocuklara SGK tarafından bağlanan maaşlar ömür boyunca ödeniyor. Bu nedenle geri alınan bu rakamlar her bir işçi için 250-300 bin liradan aşağı çıkmıyor. Bu rakamların peşin değerinin yarısı zaman içerisinde değil bugün işverenden alındığı için işveren için ciddi bir yük oluşturuyor.
Örneğin Soma’daki 301 işçinin ve Ermenek’teki 18 işçinin ailelerine SGK tarafından ömür boyu yapılacak ödemelerin bugünkü değerinin yarısı, söz konusu maden sahiplerinin kusurlu bulunması halinde onlardan alınacak. SGK’nın bu şekildeki alacakları milyarlarca liraya ulaşıyor. Meclis’te kabul edilen yasa uyarınca, yeniden yapılandırma hakkından, 31 Aralık 2014 tarihine kadar kesinleşmiş mahkeme kararıyla kusurlu bulunan işveren ve üçüncü kişiler yararlanabilecek. Borcunu yeniden yapılandıranların, anaparayı 36 ay vadeyle ödemeleri halinde, gecikme faizi borçları silinecek. Anaparaya ilave olarak sadece enflasyon farkı alınacak.
BAŞVURU 1 MAYIS’TA BAŞLAYACAK
Bu haktan yararlanmak isteyenlerin 1 Mayıs’tan başlayarak en geç 31 Temmuz 2015 tarihine kadar SGK’ya başvuruda bulunmaları gerekecek. İlk taksit ödemesi de 30 Ağustos 2015 tarihine kadar yapılacak. İsteyen peşin, isteyen 3 yıla varan vadede 2 ayda bir 18 taksitle ödeyebilecek.