Denizli’de, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında 300 engelli vatandaşa Sevgi İzi dövmesi yaptıran Özel İnsanlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin ikinci durağı Acıpayam oldu.
Özel İnsanlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Denizli’de düzenlediği Sevgi İzi Projesi’nin ikinci ayağını Acıpayam’da yaptı. Kendisini ifade edemeyen 300 engelli vatandaşa ‘Sevgi İzi’ dövmesi yapan dernek, Acıpayam’da 40 engelliye daha Sevgi İzi dövmesi yaptırdı.
Acıpayam Belediye Başkanı Hulusi Şevkan ve Acıpayam Belediye Meclis Üyesi Birgül Burhan da Acıpayam’da düzenlenen Sevgi İzi projesine destek vererek engelli vatandaşlarla bir araya geldi.
Acıpayam Belediye Başkanı Hulusi Şevkan, derneğin engelliler için yaptığı bu projeye destek vermekten mutluluk duyduğunu söyledi.
Özel İnsanlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Denizli Şubesi Başkanı Aysun Tonel de, “Bizler sadece 1 hafta değil her gün yaşıyoruz. Başlatılan bir proje ile Alzheimer hastası, zihinsel rahatsızlıkları bulanan ve kendilerini ifade edemeyen arkadaşlarımızın kaybolma risklerinde bulmasını kolaylaştıran bir projedir. Türkiye’de hemen hemen tüm illerde bu proje uygulanmıştır. Acıpayam Belediye Başkanı Hulusi Şevkan’a desteklerinden ötürü teşekkür ediyorum” dedi.
SEVGİ İZİ DÖVMESİ NEDİR?
Zihinsel engelli olan, Alzheimer veya benzeri rahatsızlıkları bulunan yakınlarımızın bir gün aniden gözümüzün önünden kaybolacağı korkusunu hep yaşarız. Bu sadece Türkiye’de değil tüm dünyada önemli bir sorun. Asıl önemli olan ise bu tür rahatsızlığı bulunan yakınımızın kendini ifade edemeyecek olması. Kaybolduğunda nereye gideceğini, ne yapacağını bilemeyecek olması. Böyle bir durumda ailenin yasadığı ıstırabın ne kadar büyük olduğunu düşünebiliyor musunuz? Ağzı var, dili yok, melek gibi bu insanlar son derece savunmasız, her türlü tehlikeye açık ve siz hiçbir şey yapamıyorsunuz.
SEVGİ İZİ NASIL DOĞDU?
Yıllardır kayıp insanları yakınlarına kavuşturan, bu alanda övgüyü sonuna kadar hak eden bir isim. Araştırmacı gazeteci Müge Anlı da engelli kayıplarında hayli üzülen kişilerden biriydi. Uzun süredir engelli kayıplarının daha kısa sürede bulunması için kafa yoran Müge Anlı, sonunda Sevgi İzi projesini hayata geçirmeye karar verdi. Bunun için www.benibuldular.com sitesini açtı. Bu site, kayıpların bulunması için hem güvenlik güçlerine hem de ailelere yardımcı olacak.
NE YAPMAMIZ GEREKİYOR?
Aslında sistem çok basit. Yakınlarının kaybolmasından endişe eden aileler, iletişim adres ve telefonlarıyla sitemize başvurup formu dolduracak. Sitemiz kendilerine bir numara verecek. Örneğin, 104 no. Bu numara kaybolmasından endişe edilen kişinin sol bileğinin üzerine işlenecek. O kişi kaybolduğunda kolundaki bu Sevgi İzi onun güvencesi olacak.
NASIL BULUNACAK?
Kayıp kişiyle bir şekilde karşılasan vatandaşlar, o kişinin kolundaki Sevgi İzi’ni görünce önce polise, jandarmaya ya da en yakındaki ilgili birime başvuracak. Ardından sitemiz devreye girecek. Koldaki o “rakam”i taşıyan kişinin kim olduğu, tüm iletişim bilgileri ilgili birime verilecek ve kişinin bir an önce ailesine kavuşması sağlanacak.
BİLGİLER SAKLI KALACAK
Burada önemle belirtmek istediğimiz bir konu şu: Koluna Sevgi İzi uygulanan kişiyle ilgili herhangi bir bilgi, fotoğraf ya da iletişim bilgileri sitemizde kesinlikle yayınlanmayacak. Bilgiler tamamen gizli kalacak ve sadece kişi bulunduğunda bu bilgiler devlet yetkililerine verilecek.
DÜNYADA ÖRNEKLERİ
İngiltere’nin West Sussex bölgesinde Alzheimer veya bu tür benzeri hastalığı olan kişilere elektronik kelepçe takılarak GPS yoluyla sürekli takip edilmeleri 2013 yılında denenmeye başlandı. Pilot bölge olarak seçilen bu kentte polis, kayıp vakalarını bu yolla azaltmanın mümkün olabileceğini, kaybolan hastaların da kolaylıkla bulunabileceğini belirterek uygulamaya tam destek verdi.
TÜRKİYE’DE ÖRNEĞİ
Kırklareli Emniyet Müdürlüğü, zihinsel engellilerin kaybolmaları halinde daha kolay bulunmaları için engelli 104 kişinin parmak izinin alındığını bildirdi. Bir belediyemiz ise bu tür rahatsızlıkları olan kişilerin koluna özel bilezik takma projesini hayata geçirdi.
SEVGİ İZİ’NİN FARKI
Yukarıdaki örneklerin birtakım sıkıntıları doğdu. Örneğin, elektronik kelepçede hastaya suçlu muamelesi yapılabildiği eleştirileri yapıldı. Sevgi İzi ise milyonlarca kişinin hobisi olan dövmeden yola çıkılarak hayata geçirildi. Şu ana kadar koluna dövme yapılanların hayli mutlu olmaları ise projenin doğruluğunun bir kanıtı.