Denizli ilinde ilk defa yapılacak proje Sarayköy ilçesinde yapıldı. Atık İlaçlar ile Geleceğimizi Zehirlemeyelim isimli projenin sahibi olan Sarayköy Sağlık İlçe Müdürlüğü’nden farkındalık oluşturacak bir çalışma.
Atık İlaçlar ile Geleceğimizi Zehirlemeyelim isimli projenin tanıtımında her sene Türkiye’de milyonlarca ilacın miadı dolduğu veya kullanılmaz bir hale geldiği için çöpe ve kanalizasyona atıldığı bu sebeple toprak ve suya karışmış olan ilaçların çevreyi büyük zarara uğrattığı ifade edildi. Çevre sularına karışmış olan düşük miktarlardaki ilaçlar ile devamlı temas halinde kalmanın, balık ve sucul canlılarda fizyolojik ve davranışsal değişikliklere sebep olduğunun gözlendiği söylendi. Evlerde bulunan ve kullanılmayan ilaçların, ilaç suistimalleri, çocuklarda zehirlenme, intihar teşebbüsleri, çevresel zararlar gibi pek çok risk taşıdığı belirtildi.
PROJENİN AMACI
6 ay devam edecek olan “Atık İlaçlarla Geleceğimizi Zehirlemeyelim” projesinde toplum evsel atık ilaç yönetimi ile alakalı bilinçlendirilecek, akılcı ilaç kullanımı hakkında genel farkındalık oluşturulacak, akılcı ilaç kullanımı neticesinde devlet bütçesinden ayrılmış olan sağlık giderleri azalacak, ilaç kimyasallarının toprağa karışarak çevre kirliliğine neden olması önlenecek, bu kimyasallar ile maruz kalabilme ihtimali olan canlıların korunması sağlanacak, kirlilik azaltılacak.
“BİR TON İLAÇ TOPLAMAYI HEDEFLİYORUZ”
Proje ile alakalı konuşan Kaymakam Akkaya, uzun süre atık ilaçlar üstünde düşündükleri bir proje olduğunu, evvela insan sağlığına sonra çevreye bunlar kadar da önemli olan ülke bütçesine zararlar veren ilaç tüketimi kültürümüzün olduğunu, bunun ulusal basında antibiyotik kullanım olarak algılandığını proje ile bir ton ilaç toplamayı hedefliyoruz” dedi.
“KULLANILMAYAN İLAÇLAR SAĞLIĞIMIZA, ÇEVREMİZE ZARAR VERİYOR”
Projeyi yazmış olan Sağlık İlçe Müdürü Dr. Hakan Çabuk ise, çöpe atılmış olan ilaçların toprağa, suya karıştığını, toprak ve sudan bize içme suyu, yediğimiz ürünler ile veya bunları hayvanların yediğini, hayvansal besinler ile bunları bizim tekrar geri aldığımızı ve kısır bir döngünün içerisine girildiğini, küçük dozlar ile alındığını, uzun zaman maruz kalınca kullanılan ilaçların etkilerinin azaldığını, sağlıklı bir nesil yetişmesini istediklerini söyledi.
25 NOKTAYA ATIK İLAÇ KUTUSU
Atık ilaçlar ile alakalı ilk defa Denizli’de bir projenin yapıldığını belirten Müdür Dr. Çabuk, Proje ile hazırlanan atık ilaç kutularını, ilçe merkezindeki eczanelere, ilçeye bağlı sağlık evlerine, aile sağlık merkezilerine ve İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne yerleştirileceklerini söyledi.