Saldanlı, ''Enerji Teknoloji Geliştiriyoruz''

Saldanlı, ''Enerji Teknoloji Geliştiriyoruz''

Bereket Enerji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı “29 bin MW kurulu güçten 80 bin MW’lara geldik. Dünyanın enerjide hızlı büyüyen ülkesiyiz. Ciddi yatırımlar yapıldı. Sadece dağıtım konusunda şirketlerin satın alırken devlete ödediği para 13 milyar doları geçti. Dağıtım yatırımları 5 milyar dolan aştı. Aşağı yukarı 50 bin MW üretim yatırımı gerçekleşti. Yani 100 milyar dolarlık elektrik üretim yatırımı yapıldı. Bu açıdan bakıldığında, Türkiye'de enerjide bir başarı hikayesi yazılmıştır diyebiliriz” dedi.

 

Bereket Enerji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı, enerji sektöründeki gelişmelerden yatırım planlarına kadar pek çok konu hakkında Ekonomist Dergisi’nden Özlem Bay Yılmaz’a konuştu. Saldanlı, “Enerjide üretim ve dağıtım alanlarında vardık. Şimdi de enerji teknolojisi geliştiriyoruz” dedi.

 

Bu yıl altı şirketiyle Capital 500 liste­sinde enerji sektörünün öncüleri ara­sında yer alan grubun 2016 cirosu 9 mil­yar liraya yaklaşmış durumda. Bereket Enerji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı, enerji sektöründeki gelişmelerden yatırım planlarına kadar pek çok konu hakkında Ekonomist Dergisi’nden Özlem Bay Yılmaz’a konuştu.

 

Bundan 13 yıl önce dünya elektrik üretim sıralamasında 30'uncu sırada yer alan Türkiye'nin bugün 13'üncü sırada bulunduğuna dikkat çeken Ceyhan Saldanlı, şunları anlatıyor: “29 bin MW kurulu güçten 80 bin MW’lara geldik. Dünyanın enerjide hızlı büyüyen ülkesiyiz. Ciddi yatırımlar yapıldı. Sadece dağıtım konusunda şirketlerin satın alırken devlete ödediği para 13 milyar doları geçti. Dağıtım yatırımları 5 milyar dolan aştı. Aşağı yukarı 50 bin MW üretim yatırımı gerçekleşti. Yani 100 milyar dolarlık elektrik üretim yatırımı yapıldı. Bu açıdan bakıldığında, Türkiye'de enerjide bir başarı hikayesi yazılmıştır diyebiliriz.”

 

İşte Saldanlı’nın Ekonomist Dergisi’nden Özlem Bay Yılmaz’ın sorularına verdiği yanıtlar:

 

Enerji sektörüne girişiniz nasıl oldu?

 

Her zaman elektrik sektörüyle ilgili bir şeyler yapmayı düşünüyorduk. Fakat elektrik üretimi özel sektöre kapalı bir alandı. 1984’te Turgut Özal’ın başbakanlığı döneminde çıkarılan bir kanun ile özel sektöre de üretim hakkı tanındı. Ama altı yıl kimse güvenip de bu işe giremedi. Sonra ilk biz cesaret edip enerji işine girdik. Elektrik dağıtımıyla ilgili özelleştirmeye müracaat ettik. Bereket Enerji’yi kurduk. Bölgemizde doğalgaz olmadığı için hidroelektrik santrali yapmaya karar verdik. İlk olarak 1995 yılında Denizli’de Bereket 1 ve Bereket 2 diye iki küçük santral kurarak işe başladık. Alışık olunmadığından bu işi bankalara ve özel sektöre anlatmakta çok zorluk çektik. Ortak bulamadık, kredi bulamadık. “Siz devletin yapacağı işi yapacak kadar büyük müsünüz?” dediler. Ama biz ısrarla bu işi yapmaya çalıştık ve bun başardık. 

 

Bugün Bereket Enerji Grubu olarak enerjinin hangi alanlarında varsınız? 

 

Türkiye’de enerji üretimi yapan, dağıtan ve satan entegre bir enerji grubuyuz. Sektörün her alanında aktif rol oynayan bir şirketler topluluğuyuz. 32 tane yenilenebilir enerji santralimiz var. Ayrıca özelleştirmelerden iki tane yerli kömür santrali satın aldık. Biri Yatağan biri de Çatalağzı santrali. Toplam 1.000 MW güce sahipler. Bu santrallere bugüne kadar 200 milyon TL’lik teknoloji ve yenileme yatırım yaptık. Bundan sonraki dönemde bu kadar daha yatırım planlıyoruz. 

 

Enerji dağıtımına ne zaman başladınız?

 

Elektrik dağıtımıyla ilgili şirketimiz AYDEM’i 1990 yılında kurduk. Bu alanda muallakta kalan konularla ilgili olarak mevcut sözleşmeyi değiştirmek için uğraştık. 1997 yılında ise Türkiye çapında bir ihaleye çıkıldı. Bu durumda bizim sözleşme görüşmelerimiz boşa çıktı. Yedi yıllık bir hukuk mücadelesi yaşadık. Sonrasında yargıda her şey olumlu gelmişken bu sefer de kanun değişti ve EPDK Kanunu çıktı. Baktık kanunda rekabet var. Sözleşmemizi tasdik etmeyi kabul ettik ama bu yedi yıl sürdü. Dolayısıyla biz AYDEM’i devraldığımızda ilk müracaatımızın ve görevlendirilmemizin üzerinden 17 yıl geçmişti. 

 

Şimdi gelinen noktada ne durumdasınız?

Elektrik dağıtımında bünyemizdeki ADM ve GDZ Elektrik aracılığıyla İzmir, Manisa, Denizli, Muğla ve Aydın olmak üzere beş ilde dağıtım yapıyoruz. Yaklaşık 5 milyon müşteriye hizmet veriyoruz. Yılda 7,5 milyar milyar kWh enerji üretiyoruz. Elektriğin yüzde 40’ının okumasını uzaktan yapıyoruz. Bu sayede hata oranını çok düşürdük. Elektrik dağıtımı için yılda 500 milyon TL’lik yatırım yapıyoruz. 24 milyar kWh de enerji dağıtıyoruz. Kayıp kaçak oranı bölgemizde AB ortalamasının altında. AB’de yüzde 10’larda, bizde yüzde 7’ler civarında. İşe başladığımızda ise yüzde 13’lerdeydi. Bu alanda yatırımlarla ciddi bir mesafe almış durumdayız. 

 

Devam eden projeleriniz neler?

 

İki tane RES ve bir tane de HES yatırımımız var. Üretimde 2 bin 100 MW’lık güce ulaşmış durumdayız. Enerji sektöründe hizmet veren 10 bin kişilik bir şirketiz. Santrallerimizin projelendirilmesini, inşaatlarını, fizibilitesini, işletmesini de kendimiz yapıyoruz. Gerektiği zaman danışmanlık alıyoruz ama kendimizi yapıyoruz. Bugün iş kollarımızın yüzde 90’lık kısmını enerji oluşturuyor. Elimizdeki santralleri bitirince 2 bin 500 MW’lık kurulu güce ulaşacağız. 

 

Güneş paneli üretimine de soyundunuz. Ne kadarlık bir üretim söz konusu?

 

Denizli Organize Sanayi Bölgesi’nde yıllık 150 MW kapasiteli bir güneş paneli fabrikamız var. 1,5 yıl içinde hücre imalatına başlayacağız. Böylece katma değerli üretim yapmış olacağız. Bunun ihracatı da söz konusu olacak. Şu anda panel üretimini yetiştiremiyoruz. Son olarak İstanbul’da Büyükçekmece Gölü üzerindeki Türkiye’nin ilk yüzer santralinde ‘Parla’ markasıyla Bereket Enerji’nin panelleri kullanıldı. Yıllık 300 bin adetlik satış yapıyoruz.  Üretim kapasitemizi zaman içinde 500 MW’a kadar çıkarmayı planlıyoruz.

Ege - Denizli Haberleri

Muğla'da 4.7 büyüklüğünde deprem
Beyağaçta O Gelenek Yasaklandı
Ambulans helikopter hastaneye çarptı
4.Kent Lokantası Açıldı 5.incisi Geliyor
Dördüncü kent lokantası hizmete açılıyor