Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni kanunu tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilerek yasalaştı. AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, iş dünyasının beklediği bu yasanın ayrıntılarına ilişkin açıklama yaptı.
Yasa ile işletmelerin finansa erişim noktasında önemli bir sorunun ortadan kaldırıldığını belirten Şahin Tin, “Bilindiği gibi ülke olarak önemli bir süreçten geçiyoruz. Dünyada yaşanan ekonomik krizler, bölgemizde yaşanan olumsuz gelişmeler, uluslararası derecelendirme kuruluşlarına sipariş usulü not kırdırarak ekonomimizi dalgalanmaya sürükleme gayretleri, PKK, DAEŞ, FETÖ gibi birliğimizi ve huzurumuzu bozmaya çalışan terör örgütlerine rağmen, ülkemiz büyüme hızını sürdürüyor. Türkiye’nin büyümesinin en güçlü dinamiği şüphesiz KOBİ’lerimizdir. KOBİ’ler ekonominin kalbini oluşturur. Kalbi duran bir ekonomi hiçbir zaman nefes alamaz, yani yaşayamaz. Bu nedenle AK Parti olarak 2002 yılından bugüne KOBİ’lerin önünün açılması ve desteklenmesi konusunda çok önemli icraatlarımızı hayata geçirdik. İhtiyaç duyduğu finans kaynaklarının temininde KOBİ’lerimize her zaman destek olduk. KOBİ’ler için en önemli unsurların başında şüphesiz bankalar üzerinden sağlanan krediler gelmektedir. KOBİ’lerimizin can suyu niteliğinde kullandıkları krediler nefes almalarına, yaşamalarına ve hatta ekonomik sarsıntılara rağmen daha sağlam durmalarına kolaylık tanıdığı bilinen bir gerçektir. Bu bağlamda bakıldığında düzenlemenin önemli yenilikler ve değişiklikler getirildiğini görmekteyiz” dedi.
KOBİ’LERE FİNANSA ULAŞIM KOLAYLIĞI!
KOBİ’lerin finans kaynaklarına ulaşım konusunda ciddi sıkıntılarla karşı karşıya geldiğini belirten AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, “KOBİ'lerin varlıklarının yüzde 78’i makine, teçhizat ve alacaklardan oluşmakta. Ancak günümüzde makine, teçhizat ve alacaklar kredi talebinde rehin olarak kullanılamıyordu. Buda finans kaynaklarına ulaşımı oldukça zorlaştırmaktaydı. Bu düzenlemeyle finansmana erişimin en büyük engelini ortadan kaldırmış oluyoruz. KOBİ’lerin taşınmazlarının toplam varlıkları içindeki payı sadece yüzde 22 de kalmakta, o nedenle bu yasal düzenleme çok önemli bir reform niteliği taşıyor. KOBİ’lerin finansmana erişim sürecinde alternatif güvenceler vermelerine imkân tanıyor. KOBİ’ler artık finans kaynaklarına ulaşım süreçlerinde, taşınır varlıkların getirilerini de rehin olarak kullanılabilecek” dedi.
TİCARİ HAYATA NEFES OLACAK!
Denizli’nin ticaretin Türkiye’deki önemli merkezlerinden biri olduğuna dikkat çeken Şahin Tin, “İlimizde irili ufaklı, üretime ve pazarlamaya dönük birçok firma bulunmakta. Bu firmalar gerek yurt içinde gerekse yurt dışı pazarında aktif olarak koşuşturuyor ve ülke ekonomisine ve istihdamına ciddi oranda destek sağlıyorlar. Bize düşen görev ise bu firmaların daha çok desteklenmesi ve önündeki engellerin ortadan kaldırılmasına dönük çalışmaların yapılmasıdır. Bu manada ekonomimizin kılcal damarı olan esnaf, tacir, KOBİ ve diğer üreticilerimizin daha kolay ve seri bir şekilde krediye ulaşma imkânı sağlamak ve onların önündeki engelleri kaldırmak Denizli açısından bakıldığında da ticarete güçlü bir nefes aldıracaktır. Bu yasal düzenleme, esnaflarımızın, üreticilerimizin ve sivil toplum kuruluşlarımızın talepleri doğrultusunda KOBİ’lere çözüm üretecek nitelikte hazırlanmıştır. Bu düzenlemeyle elbette her sorunu aşmış olmuyoruz. Ancak attığımız bu adım ticari manada yaşanan sendromların ilacı olacak niteliktedir. Ticari işlemlerde taşınır rehni kanunun ülkemizdeki küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin ticari faaliyetlerine büyük katkı ve kolaylık sağlayacağına yürekten inanıyorum. Bu düzenlemenin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen Sayın Bakanımıza, komisyon üyelerimize bürokratlarımıza ve siz değerli milletvekillerimize KOBİ’lerimiz adına teşekkürlerimi ifade ediyorum” dedi.