Susuz üretilmiş olan ve her gün toplanan meşhur bamya yaş olarak kg 10 - 12 TL’den, kuru olarak da 100 - 120 TL’den satılmakta. Çal İlçe Tarım Müdürü Aydoğan Gürcan, Nisanda ekilmiş olan bamyaların, temmuzun başı itibari ile hasadına başlandığını ifade etti. Hasadın eylül ekim aylarına kadar süreceğini söyleyen Müdür Gürcan, bilhassa üretimin yoğun bir şekilde yapıldığı Hançalar mahallesinde ekonomiye katkı sağlayan bamyaların günlük toplanması gerektiğini, her sabah saat 6 ‘da tarlaya gidilip yapılan hasat çalışmalarının en az 4 ay sürdüğünü, Çal Bamyasının küçük, lezzetli ve piyasada aranır olmasının 4 ay boyunca her gün tarlaya gidilmesi ile mümkün olduğunu belirtti.
Kolay Değil
Meşhur Çal Bamyasının yapısında olan tüy ve dikenlerden ötürü toplanırken parmaklara özel eldiven ya da örgüden yapılmış olan aparatlar giyildiğini söyleyen Müdür Gürcan, Bamya üretiminin zahmetli, bir o kadar da sabır isteyen bir iş olduğunu, Çal Bamyasının kuru tüketilen bir ürün olduğunu, kurutulmak için iplere günlük toplanmış olan bamyaların yine günlük olarak dizilmesi gerektiğini, sabah vakti güneş yükselmeye ve ısıtmaya başladığında bamya toplamasının bırakıldığını, toplanmış olan bamyalar ile evlere gelindiğini ve ortalama 20 santimlik şişlere dizilen bamyaların saplarının keskin bir bıçak ile kesildiğini ve 180 cm uzunluğundaki ipe dizildiğini, kurutma işinin gölgede yapıldığını ve 4–5 günde kuruyan bamya dizilerinden 30–40 tanesinin bir araya getirilerek bağ yapıldığını bu şekilde kuruduktan sonra satış aşamasına gelindiğini söyledi.