Göğüs Cerrahisi AD. Başkanı Doç. Dr. Ümit Aydoğmuş gerçekleştirilen operasyon ile alakalı yaptığı açıklamada13 yaşındaki erkek bir hastanın göğsünden ortalama 3 kg ağırlığında ve 20 cm. boyutunda dev bir kitle çıkarıldığını, kitlenin, sol akciğerin tamamının fonksiyon dışı kalmasına sebep olmasından başka kalbe ve diğer önemli organlara da ciddi bir baskı yaptığını, çabuk yorulma şikâyeti ile başvurduğu hastanedeki tetkikleri neticesinde göğüs kafesinin içinde dev bir kitle belirlendiğini, orada ameliyata bağlı ölüm riskinin fazla olduğu söylenince, hastanın anne ve babasının çocuğu kliniklerine getirdiklerini ifade etti.
BAŞARILI BİR AMELİYAT
Hastadan çıkartılan dev tümörün patolojik incelemeler neticesinde, gerçekte iyi huylu bir tümör olan teratom tanısını aldıklarını belirten Aydoğmuş, diğer organlara sıçramayan ve onları tamamen istila etmeyen bir tümör olduğunu fakat uzun süre belirti verilmemesi ve belirtilerin önemsenmemesi sonucunda hastanın tümörünün bir göğüs kafesini tamamen doldurarak diğer göğüs kafesine taştığını, yapılan incelemeler neticesinde hasta için tek şansın kitlenin tamamen çıkarılması olduğuna karar verdikleri, eğer artık parça bırakılsaydı hastalığın yineleyebilir ve çeşitli sorunlara yol açabileceğini, geç kalınmış tanıya rağmen ekip tarafından tamamıyla çıkarılmasının başarıldığını ve hastanın yeniden sağlığına kavuştuğunu, ilerleyen tıbbi cihazlar ve hastanenin yoğun bakım olanaklarının bu tür ilerlemiş tümörlere müdahale imkanı sağladığını söyledi.
Doç. Dr. Aydoğmuş göğüs içi tümörlerin çocukluk yaş gurubunda çok nadir olduğunu, bu sebeple bazen belirtilerin ağırlaşmadan tanı konulamadığını ve nefes darlığı, çabuk yorulma, göğüs ağrısı gibi belirtilerin ciddiye alınmasının yararlarını ifade ederek bir uzmana gidilmesi gerektiğini özellikle vurguladı.