Rektör Prof. Dr. Kutluhan, öğrenciler neden PAÜ’yü tercih etmeli; üniversite-sanayi işbirliğinde PAÜ neleri hedefliyor; sağlık, ziraat, Ar-Ge gibi farklı alanlardaki vizyon projeler nelerdir gibi soruları yanıtladı.
“Bir Bölge Üniversitesiyiz”
Sözlerinin başında, Üniversite tercih dönemine ilişkin öğrencilerin PAÜ’yü seçmelerinde etkin olacak konulara değinen Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Ege bölgesine hitap eden bir üniversite olduklarını söyledi. PAÜ’nün fiziki yeterliliklerinin yanında bilimsel araştırmalar yönünden de önder üniversitelerden biri olduğunu hatırlatan Rektör Prof. Dr. Kutluhan, göreve geldiği son bir yıllık süreçte, eğitimde dönüşüm gerçekleştirdiklerini belirtti. Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan: “Bu eğitim modelimizde, dersleri ve uygulamaları dijital ortama aktardık. Bir öğrenci artık bir dersi kaçırmıyor. Dersler, artık EDS sisteminde yüklü ve öğrencilerimiz istediği zaman, birden fazla kez izleyebilir. Artık klasik ders anlatmanın dışına çıktık.” diye konuştu.
“İlçelerdeki okullar ve bölümler sürdürülebilir olmalı”
Sözlerinin devamında Ziraat Fakültesi’nin kurulması çalışmalarına değinen Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Ziraat Fakültesi’nin eğitim öğretim ve araştırma faaliyetlerini Çivril’de yürütmesini uygun gördüklerini, Çivril’de bulunan kampüste, bina gereksiniminin olmadığını, ihtiyaç duyulan laboratuvarların kurulması konusunda da somut adımlar attıklarını dile getirdi. Denizli Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nun bulunduğu kampüsteki binaları depreme dayanıklı hale getirmek adına iyileştirme çalışmalarının yapılacağını ifade eden Rektör Kutluhan, ilçelerde bulunan okul ve bölümlerin ilçelerin mevcut potansiyellerine uygun, sürdürülebilir olması gerektiğine dikkat çekti. İlçelerdeki meslek yüksekokullarının tercih edilebilirliğini arttırmak için ilçelerin yerel yönetimleri ve ileri gelenleri ile koordineli çalıştıklarını sözlerine ekledi. Alanlarında uzman akademisyenleri bulup Üniversite bünyesine kazandırmak için yoğun gayret gösterdiklerini dile getiren Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, “Üreten Üniversite” misyonu çerçevesinde çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.
“Denizli üreten bir şehir; Biz de üreten bir üniversite olmalıyız”
Programda, üniversite-sanayi işbirliği konusuna değinen Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Ar-Ge üzerinde çalışan akademisyen sayısının son bir yılda 20’den 80’e çıktığına dikkat çekti. Ar-Ge alanında yapılan çalışmaların gerek Teknofest yarışmalarında, gerekse Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necip Atar’ın nano teknoloji alanındaki çalışmalarının TÜBA tarafından ödüllendirildiğini söyledi. Nano teknoloji konusuna önem verdiklerini ve tüm fabrikaların bu teknoloji ile tanışmasını hedeflediklerini belirten Rektör Prof. Dr. Kutluhan: “Teknokent bünyesinde oyun geliştirmeye yönelik çalışmalar yapılmakta. Ana konularımızdan bir tanesi de ikinci bir teknokent kurmak. Organize sanayi bölgesi de ikinci bir teknokenti istiyor. Biz bunun için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu teknokentin en önemli çalışma alanları savunma sanayisi ve sağlık sektörü olacak. Bu çerçevede biz, klinik araştırımalar merkezini kuruyoruz. Klinik araştırmalar merkezleri aşı ve ilaç geliştirme çalışmalarının yürütüldüğü merkezlerdir. Kurulma çalışmalarımız sürerken dahi iki proje üzerine şu an çalışmalarımıza başladık.
“Biz bu hastaneyi Dünya hastanesi yapmak istiyoruz.”
Programın devamında sağlık alanındaki vizyon çalışmalara değinen Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, tanı ve tedavi için gerek Denizli gerekse çevre illerden gelen hastaların sayısında yine son bir yılda önemli bir artış olduğunu ifade etti. Hastalar tarafından tercih edilirliği yüksek bir hastaneye sahip olmanın PAÜ Tıp Fakültesinin bir başarısı olduğunu hatırlattı. Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan “Biz pandemi var diye hastanemizi tamamen kapatmadık. Korona hastaları dışındaki hastalara da tedavi hizmeti vermeye devam ettik. Koronavirüs hastalarının tedavilerini diğer bölümlerden ayrı bir alanda sürdürdük. Biz bu hastaneyi Dünya hastanesi yapmak istiyoruz. İki önemli projemiz var. Bir tanesi Çocuk Hastanesidir. Çocuk hastanesini binasını hizmete açtığımızda mevcut kapasitemizi arttırmış ve yeni projeler için alan açmış olacağız. Dünya hastanesi olmak adına kapasitemiz mevcuttur. Diğer projemiz ise diş hekimliği hastanesi projesidir. Özellikle engelli çocuklar ve diş tedavisinden korkan kişilerin diş tedavileri normal bir ameliyathanede gibi uyutularak gerçekleştirilebilecek. Dünyada bu tür merkezler, mükemmeliyet merkezleri olarak bilinmektedir. Bizler de dünya üzerinde engelli çocukların diş tedavileri konusunda ilk akla gelen merkezlerden biri olmak istiyoruz.” diye konuştu.
“Bu bölge bir destinasyon olmalı”
Programında sonunda Karahayıt Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi projesine değinen Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, sona gelinen projede desteklerini esirgemeyen Denizli Valisi Ali Fuat Atik ve Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan başta olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti. 2022 yılının Nisan ya da Mayıs aylarında hastaneyi hizmete açmayı planladıklarını dile getirdi. Geleneksel tedavi yöntemleri ve termal kür uygulamalarında bu bölgenin bir destinasyon olması gerektiğini sözlerine ekledi.
Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, zirai alanda yapılan çalışmalara değinerek sözlerini tamamladı. PAÜ Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİYOM) bünyesinde yapılan çalışmalardan bahseden Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, BİYOM’da görev yapan akademisyenlerin özverili çalışmaları ile Denizli yöresi için verimi ve hastalıklara karşı dayanımı en yüksek olan nohut türünün belirlenmesi çalışmalarının, 33 farklı tür üzerinde yapılan ıslah çalışmalarıyla sürdürüldüğünü belirtti.