Peygamberimiz Çocuklara ve Torunlarına Nasıl Davranırdı?

Hz. Muhammed, yaşamı boyunca ibadetlerinde ve diğer davranışlarında İslam alemi için örnek bir kimse olmuştur.

Kendisi nazik davranışları, affedici yönü ve merhameti ile bilinir. Onun bu davranışları hem yetişkinler hem de çocuklarla olan iletişiminden görülebilir.

Hz Muhammed’in torun sevgisi ve çocuklara karşı tutumu nasıldı?

Müslüman bir kimseye Kur’an ayetlerinde şefkatli ve merhametli olması tembihlenir. Bu bağlamda, çocuklara gösterilecek şefkat de Müslümanların gönlünün bir ifadesidir. Konuyla ilgili Hz. Aişe’den bir rivayet aktarılır. Bu rivayete göre Peygamber Efendimiz’in torunlarını sevdiği bir gün, bedevilerden biri çıkıp gelir. Bu yabancı Hz. Muhammed’in torunlarına gösterdiği ilgiyi tuhaf karşılar ve “Ya Resulallah! Siz çocuklarınızı öper misiniz? Biz çocuklarımızı öpüp okşamayız.” diye sorar. Peygamber Efendimiz de adamın bu duygusuzluğundan müteessir olarak “Allah senin gönlünden merhamet ve şefkati çekip çıkarmışsa ben ne yapabilirim!” (Buhari) buyurur.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed ve bedevinin kıssasından anlaşılacağı üzere çocuk sevgisi insanın fıtratında var olan bir duygudur. Bu duygudan uzak kalan kimseler de Allah’ın vermiş olduğu merhametten yoksun kalmışlardır.

Hz. Muhammed ve torunlarına karşı beslediği sevgi çok derindi. Hz. Muhammed, her yönüyle olduğu gibi torunlarına olan sevgisiyle de Müslümanlara örnek olmuştur. Buna göre kendisinin torunlarını; öpüp, kokladığı, omzuna çıkardığı ve onlarla türlü oyunlar oynadığı bilinir. Hatta Hz. Hasan, Hz. Hüseyin ve Peygamber Efendimiz hakkındaki kıssalar da sürekli dile getirilir. Bunlardan en bilineni de Hz. Hüseyin’in dedesi secdede iken onun sırtına çıkmasıdır.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in cemaatle namaz kıldığı bir sırada secde çok uzun sürer, namaz kılanlar da bunun sebebini merak ederler. Bunun üzerine efendimiz “Hüseyin secdeye vardığımda sırtıma çıktı. Evde bu adeti edindiğinden, onu sırtımdan atamadım ve böylece secde uzun sürdü.” (Buhari) buyurur. Bu kıssadan anlaşılacağı üzere Peygamber Efendimiz, torunlarına karşı büyük bir sevgi beslemenin yanı sıra onlara oldukça da tahammüllü davranmıştır. Onun bu davranış şekli çevresindeki Müslümanlar için de büyük bir emsal oluşturmayı başarmıştır.

Peygamberimizin (s.a.v) Erkek Torunları:

1- Ali (r.a) : Annesi Peygamber Efendimi'in en büyük kızı Hz. Zeynep -radıyallâhu anhâ-'dır. Babası Ebul-As -radıyallâhu anh-'dır. Küçük yaşta vefat etmiştir.

2- Abdullah (r.a): Annesi Peygamber Efendimi'in ikinci kızı Hz. Rukiyye -radıyallâhu anhâ-'dır. Babası Hz. Osman -radıyallâhu anh-'dır. Küçük yaşta (iki yaşında) vefat etmiştir.

3- Hz. Hasan (r.a): Annesi Peygamber Efendimi'in küçük kızı Hz. Fatıma -radıyallâhu anhâ-'dır. Babası Hz. Ali -radıyallâhu anh-'dır. Hz. Hasan Efendimiz Peygamber Efendimizden sonra vefat etmiştir. Peygamber Efendimiz'in soyu Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin Efendilerimiz'den davam etmiştir. Hz. Hasan Efendimiz'in soyundan gelenlere Seyyid denilmektedir. Detaylı bilgi için tıklayınız..

4- Hz. Hüseyin (r.a): Annesi Peygamber Efendimi'in küçük kızı Hz. Fatıma -radıyallâhu anhâ-'dır. Babası Hz. Ali -radıyallâhu anh-'dır. Hz. Hüseyin Efendimiz de Peygamber Efendimizden sonra vefat etmiştir. Peygamber Efendimiz'in soyu Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin Efendilerimiz'den davam etmiştir. Hz. Hasan Efendimiz'in soyundan gelenlere Şerif denilmektedir. Detaylı bilgi için tıklayınız..

5- Muhsin (r.a): Annesi Peygamber Efendimi'in küçük kızı Hz. Fatıma -radıyallâhu anhâ-'dır. Babası Hz. Ali -radıyallâhu anh-'dır. Küçük yaşta vefat etmiştir.

Peygamberimizin (s.a.v) Kız Torunları

1- Hz. Ümâme (r.anha): Annesi Peygamber Efendimi'in en büyük kızı Hz. Zeynep -radıyallâhu anhâ-'dır. Babası Ebul-As -radıyallâhu anh-'dır. Hz. Fatıma -radıyallâhu anh-’nın ölümü üzerine önce Hz. Ali -radıyallâhu anh- ile evlenmiş, onun şehit edilmesi üzerine Muğire b. Nevfelle nikahlanmıştır. Muğire’den Yahya adında bir oğlu olmuşsa da nesli devam etmemiştir.

2- Ümmü Gülsüm (r.anha): Annesi Peygamber Efendimi'in küçük kızı Hz. Fatıma -radıyallâhu anhâ-'dır. Babası Hz. Ali -radıyallâhu anh-'dır. Hz. Ömer -radıyallâhu anh- halife iken önce onunla evlendirilmiş, Hz. Ömer -radıyallâhu anh-’den Rukiyye ve Zeyd adlı iki çocuğu olmuş ve çocuklar küçük yaşlarda vefat etmişlerdir. Hz. Ömer, (h.23/m.644) yılında şehit edilince Ümmü Gülsüm önce amcası oğlu Avn b. Cafer’le evlenmiş ve ondan çocuğu olmamıştır. Avn’ın ölümü üzerine, kocasının kardeşi Muhammed b. Cafer’le evlenmiş ve bundan bir çocuğu olmuştur. Muhammed vefat edince de bir diğer kardeşleri olan Abdullah b. Cafer’le evlenmiş ve ondan çocuğu olmamıştır. Detaylı bilgi için tıklayınız...

3- Zeyneb (r.anha): Annesi Peygamber Efendimi'in küçük kızı Hz. Fatıma -radıyallâhu anhâ-'dır. Babası Hz. Ali -radıyallâhu anh-'dır. Ca‘fer b. Ebû Tâlib’in oğlu Abdullah ile evlenmiştir. Bu evlilikten Ali, Avn, Muhammed, Abbas ve Ümmü Külsûm adlı çocukları olmuştur. Hz. Fatıma’nın kızı Zeynep’ten olan çocukları “Zeynebiler” olarak bilinir.

Gündem Haberleri

McDonald's ve Burger King'in o menülerini yiyenler yandı!
DOD’dan Brüksel çıkarması
Bahçeli'den 'teğmenler' çıkışı: Bakanlığın kararına saygı duyuyorum
İhraç tebligatı 4'e çıktı
Genç teğmenler vazifelerini yaptılar!