PAÜ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu (FTR YO) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilüfer Çetişli Korkmaz ve öğrencilerince hazırlanmış olan 2 proje 2017 - 2. dönem başvurusu olarak TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Programları (BİDEB) tarafından desteklen almaya layık görüldü.
TÜBİTAK-BİDEB’in desteklediği ‘‘Diabetes Mellitus Tanılı Bireylerde Plantar Ağrı, Denge ve Ayak Fonksiyonu’’ ve ‘‘Yaşlı Bireylerde Kas Kalitesi Fonksiyonellik ve Düşme Korkusu ile İlişkili midir?’’ isimli projeler; 206 üniversiteden pek çok öğrencinin ve öğretim elemanının projelerinin içinde sıyrılıp TÜBİTAK-BİDEB tarafından (2017 yılı 2. dönem) desteklenmesi kabul edilen projeler arasına girdi.
Danışmanlığı Pamukkale Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilüfer Çetişli Korkmaz tarafından, Yardımcı Danışmanlığıysa Araş. Gör. Uzm. Fzt. Mehmet Duray tarafından yapılan ‘‘Diabetes Mellitus Tanılı Bireylerde Plantar Ağrı, Denge ve Ayak Fonksiyonu’’ isimli proje, lisans öğrencileri Hanife Nur YÜCEL (Proje Yürütücüsü), Sevgi İNTİŞAH ve Mehmet Akif SILAY tarafından sürdürüldü.
“Diabetes Mellitus Tanılı Bireylerde Plantar Ağrı, Denge ve Ayak Fonksiyonu” adlı projede Prof. Dr. Semin Fenkçi’nin de destekleriyle Tip 2 Diabetes Mellitus tanılı bireylerde denge, ayak fonksiyonları ve ayak ağrısı arası ile alakalı olup olmadığı incelendi. Ayak ağrısı olan diabetesmellitus tanılı bireylerde en erken dönemlerden beri ayak ağrısı ve ayak fonksiyon yetersizliği ile alakalı fizik tedavi ve rehabilitasyon yaklaşımlarına yer verilmesinin mühim olduğu neticesi alındı.
Yeni Neticelere Ulaşıldı
‘‘Yaşlı Bireylerde Kas Kalitesi Fonksiyonellik ve Düşme Korkusu İle İlişkili midir?’’ isimli 2. projenin ise Danışmanlığı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilüfer Çetişli Korkmaz tarafından ve Yardımcı Danışmanlığını Araş. Gör. Uzm. Fzt. Güzin Kara tarafından yapıldı. Lisans öğrencileri Atike Güleç (Proje Yürütücüsü) ve Ferhan Erdoğan’la beraber gerçekleştirdi. Bu projede bireylerin kas kalitesini ve fonksiyonelliğini yükseltmeyi hedefleyen fizik tedavi ve rehabilitasyon yaklaşımları ile denge ve düşme korkusunda elde edilebilecek pozitif etkilerin ve bunun yanında diğer sağlık problemlerinin engellenmesinin sağlanabileceği neticesine ulaşıldığı dile getirildi.