PAÜ’de Yesevilikten Ozanlığa Paneli

PAÜ’de “Türklük Bilimi İncelemeleri”nin XVI.sı “Yesevilikten Ozanlığa” adlı panel ile Fen-Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. İsmail Çetişli Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Panel, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Soner Sağlam’ın “Yesevilik, Türk dünyasında Yeseviliğin etkileri, Türk dünyasında hikmetler ve şiir geleneği” üzerine yaptığı açılış konuşmasıyla başladı.

Hikmetlerden Bahsedildi

Panel yöneticisi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Vefa Nalbant, Yesevilik’ten ozanlığa uzanan gelenekten bahsettiği konuşmasının ardından panelin konuşmacıları Akdeniz Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Eski Türk Dili Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullak Kök ile aynı bölüm Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Oğuzhan Karaburgu’yu kürsüye davet etti. “Karahanlı Türkçesi Satır-Arası Kur'an Tercümesi” ve Kur’an tercümeleri üzerine çalışmaları olan Kök, konuşmasında Arslan Baba ve öğrencisi Ahmet Yesevi’den, Yesevi’nin yetişme döneminden ve “Hikmetler”inden bahsettiği konuşmasında özellikle Hikmetler’de kullanılan Türkçeye ve dinî terimlerdeki Türkçeleştirmeye dikkat çekti. Hikmetler’de işlenen konular ve ideal insanın nasıl anlatıldığı konusu da konuşmada yer aldı.

Günümüzdeki şair ve şiir kavramlarından bahseden Karaburgu Türklerdeki şiir söyleme geleneğinden hareketle şiirin bir tanımının olup olamayacağı konusunda ve şairin nasıl olması gerektiği konusunda da bilgiler verdi.

Panel, dinleyicilerin sorularının cevaplanmasıyla ve bölüm başkanı Prof. Dr. Nergis Biray’ın konuşmacılara katılım belgelerini takdim etmesiyle sona erdi.

Eğitim/Kültür/Tarih Haberleri

BÜYÜKŞEHİR ÂŞIKLAR GELENEĞİ COŞKUYLA YAŞATILDI
PAÜ Rektörlüğü İçin Yarışanların Listesi
PAÜ'deki Koca İşletme Neden Zarar Ediyor ?
PAÜ İlk 10'da Olması Gerekirken İlk 1000'de Yok
29. Türkiye Felsefe Olimpiyatı Çevrimiçi Gerçekleştirildi