PAÜ’de Tıp Bayramı Kutlamaları 1 Haftaya Yayıldı

PAÜ’de 14 Mart Tıp Bayramı, hafta boyunca sürecek çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Açılış töreninde konuşan Rektör Kutluhan, Covid ile mücadele sürecinde PAÜ Tıp Fakültesi ve Hastanelerinin eğitimin yanında sağlık hizmeti konusunda da önemli roller üstlendiğini hatırlattı. Tören kapsamında ayrıca, PAÜ Tıp Fakültesi’nde 20’nci hizmet yılını dolduran öğretim üyeleri ile Tıp Fakültesi binasının yapımında katkısı olan hayırseverlere teşekkür belgeleri takdim edildi.

PAÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı tarafından düzenlenen ve hafta boyu sürecek etkinlikler arasında konserlerden tiyatro oyunlarına, tıp ve sağlık koşusundan ebru sanatı aktivitesine birçok etkinlik yer almakta.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) 14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri, PAÜ Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen resmi töreni ile başladı. Törene; Denizli Valisi Ali Fuat Atik başta olmak üzere PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Denizli Büyükşehir Başkan V. Ali Değirmenci, Pamukkale Kaymakamı Uğur Bulut, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necip Atar, Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, PAÜ Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Selçuk Yüksel, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcıları; Doç. Dr. Tuba Sarı ve Doç. Dr. Mehmet Yücens, Denizli Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. R. Hakan Erbay öğretim üyeleri, hayırseverler, davetliler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan tören, açılış konuşmaları ile devam etti. Açılışta ilk olarak Denizli Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. R. Hakan Erbay konuşma gerçekleştirdi. Prof. Dr. Erbay konuşmasında 14 Mart’ın tıp bayramı olarak kutlanmasına ilişkin tarihsel süreçte yaşanılanlara değindi ve genç hekimlere önerilerde bulundu. Sözlerinin başında 14 Mart’ın hem bir kutlama hem de çalışma alanında yaşanılan sorunlara dikkat çekme günü olduğunu söyleyen Prof. Dr. R. Hakan Erbay, dünya da farklı tarihlerde benzer kutlamaların yapıldığını hatırlattı. Prof. Dr. Erbay sözlerine söyle devam etti: “14 Mart 1827’de II. Mahmut Döneminde Hekimbaşı Mustafa Behçet’in önerisiyle Şehzadebaşı’ndaki Tulumbacıbaşı konağında Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla tıp okulu kurulmuştur. O gün Türkiye’de modern tıp eğitiminin başladığı gündür. 14 Mart bir eğitim dönüşümü pozitif bilim ile eğitime geçişi tarihidir. 14 Mart’ın daha derin ve varoluşumuzla ilgili gerçeği vardır. Kurtuluş savaşı meşalesinin yüreklerde yanmasının eyleme dönüşme günü olmasındandır. 1919’da İstanbul İngiliz işgali altındadır. Tıbbiye 3’üncü sınıf öğrencisi Hikmet Boran’ın önderliğinde toplanan tıp öğrencileri, 14 Mart 1919’da okulun kuruluş yıl dönümünü kutlayacaklarını söyleyerek işgale karşı direkler arasına büyük bir Türk Bayrağı asmışlardır. Aslında o tarihe okul kurulduğundan beri tıp bayramı kutlanmamıştı. İşgal güçleri bu gösteriyi durdurmaya çalışsa da engel olamamışlardır. Tıp öğrencilerinin kararlılığı ve vatan sevgisi bu yıllarda bir umut ışığı olarak parlamıştır.” diye konuştu.

Konuşmasında, tıp eğitiminin zorluğuna ve öğrenmenin meslek yaşamı boyunca da devam ettiğine değinen PAÜ Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Selçuk Yüksel, “İnsanın en değerli varlığı olan yaşamını sağlıklı olarak sürdürebilmesi için alması gereken kararları veren hüküm sahibi kişi hekimdir. Hekime hayatımızı emanet ederiz, ona güveniriz. Hayatımız ve sağlığımız yüce rabbimiz tarafından bize bahşedilen en değerli emanet olduğuna göre bu kutsal hakkı korumaya kendini adamış olan hekimin de değeri tartışma götürmez bir gerçektir.” dedi.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek Bor Küçükatay’ın adına konuşmasını yapan Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Tuba Sarı, hekimlerin kuruluş mücadelesinde önemli roller oynadığını hatırlatırken pandemi ile mücadelede de yine en ön saflarda yer aldığının altını çizdi. Hekimlerin görevlerini yerine getirirken can güvenliklerinden emin olmaları ve hak ettikleri saygıyı görmelerinin önemine değindi.

Rektör Kutluhan: “Hizmette eksiltme yapmadan Covid mücadelesinde yer alabildik”

Törende konuşma yapan PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, sözlerinin başında tüm hekimler ve sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutlarken, aramızdan ayrılan sağlık çalışanlarına Allah’tan rahmet ve ailelerine başsağlığı diledi. Sözlerinin devamında Üniversite adına yakın bir süreçte yaşanılan olumlu gelişmelere değinen Rektör Kutluhan şu ifadelere yer verdi: “Üniversitemiz fakülteleri arasında eksikliğini hissettiren ziraat fakültemiz Allah’a şükür kabul edildi. Cumhurbaşkanımızın onayından geçti. Ziraat fakültemiz üniversitemize Denizli’mize ve ülkemize hayırlı olsun. Yine Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Yüksek Okulu fakülteye çevrildi. Bu da üniversite adına çok değerli bir gelişme oldu. Hayırlı olsun. Biz güzel gelişmede TEKNOFEST akademik paydaş üniversiteler arasına girmemiz bizi oldukça gururlandırmıştır. TEKNOFEST ödüllerine doymayan üniversitemiz paydaş olmanın da gereklerini yerine getireceğinden kuşkum yoktur. Yine bizleri gururlandıran şehrimiz adına övünç duyacağımız gelişme ise 42. Uluslararası Arkeoloji Kongresi’nin Denizli’de yapılacak olması. Üniversite-şehir bütünleşmesinin en güzel örneği bu kongrede yaşanacaktır. Kongrenin paydaşları; Valiliğimiz, Üniversitemiz, Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı olması ayrı bir güzelliktir. 23-27 Mayıs’ta gerçekleştireceğimiz kongremizin başarılı geçeceğine inancımız tamdır. Ülkemiz ve dünya Covid mücadelesini yapmaktadır. Bu mücadele de başta sağlık bakanlığımız önemli rol üstlenmiş, en ücra köşelere kadar mücadeleyi noksansız yürütmektedir. Üniversiteler ise öncelikle eğitimden sorumlu iken PAÜ Tıp Fakültesi ve PAÜ Hastaneleri hem eğitim hem hizmet hem de Covid’le mücadele de ilimizde önemli rol üstlenmiştir. Bu mücadelenin sırrı hem hizmette eksiltme yapmadan Covid mücadelesinde yer alabilmekti. Bu konuda sağlık bakanımızın şahsıma üniversitemizin Covid’deki mücadelede vermiş olduğu katkıdan dolayı teşekkür etmiştir. Bizde kendilerine teşekkür ediyor saygılarımızı sunuyoruz. Mücadelenin en önemli unsuru ise pulmonoloji merkezini bize bağışlayan Bezsan Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Akçay ve Ailesine çok teşekkür ediyorum.”

Açılışta konuşma yapan Denizli Valisi Ali Fuat Atik, öğrencilik yıllarında aynı dönemde tıp fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin sosyal hayatın içinde olmadıklarını gözlemlediğini ifade ederken, tıp fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin kendilerinden vazgeçip kendilerini topluma adadıklarını söyledi. Tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını tebrik eden Vali Atik, çalışmalarında kolaylıklar diledi.

20’nci Hizmet Yılını Dolduran Öğretim Üyeleri Ödüllendirildi

Törende, Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, her şartta hekimlerin yanında olan Denizli Valisi Ali Fuat Atik’e 14 Mart Tıp Bayramı münasebetiyle çiçek takdiminde bulundu. Tören devamında, PAÜ Tıp Fakültesi’nde 20’nci hizmet yılını dolduran akademik personele teşekkür belgelerinin takdimi ile devam etti. Öğretim üyelerine belgeleri törene katılan il protokolü tarafından verildi.

Belge takdiminin ardından tören, günün anısına hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.

14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri, resmi törenin ardından PAÜ Tıp Fakültesi Yeni Derslik Binası’nda düzenlenen kokteyl ile devam etti. Kokteylde, Tıp Fakültesi binasının iç tefrişatında katkısı olan hayırseverlere teşekkür belgeleri takdim edildi.

Kokteylin ardından ilk gün etkinlikleri Hasan Kasapoğlu Kültür Merkezi’nde PAÜ Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi ve Eğitim Fakültesi GSEB Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Elemanlarından oluşan Oda Müziği Orkestrası’nın ‘Tıp Bayramı Konseri’ ile sona erdi.

Konser sonunda PAÜ Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Selçuk Yüksel, orkestra üyelerine müzik dinletisi için teşekkür ederken orkestra adına Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Efe Akbulut’a çiçek takdim etti.

Ege - Denizli Haberleri

Onun Adı “Yetiş Muhtar”
Dikkat ! Kar Denizli'ye Geliyor
Denizli’de Kırmızı Altın Hasadı Başladı
Muğla'da deprem
DENİZLİ’DE EŞ ZAMANLI YAĞMUR DUASI