Pamukkale Üniversitesi Mekatronik ve Bilişim Topluluğu tarafından düzenlenen “Endüstri 4.0 Yeni Sanayi Devrimi” adlı konferansta, alanlarında uzman iş dünyasından isimler; Endüstri Devrimleri, Endüstri 4.0’ın neden ve nasıl gerçekleştiği ile geleceğin teknolojileri konularında öğrencilerle bir araya geldi.
Pamukkale Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılan konferansta Er-Bakır A.Ş. Bilgi Sistemleri Müdürü Mehmet Açıkyer, Omega Big Data Yönetici Ortağı Senem Kılıç, Vestel Üretim Sorumlusu Emre Mestandoğan ve Süreç Uzmanı Bora Özkan 4. Endüstri Devrimi’nin geleceği ve beklentiler konularında sunum gerçekleştirdi. Konferansa; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Aydın, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yahya Tülek, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Konferansın açılışında konuşma yapan Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Aydın, iş dünyasından önemli isimleri öğrencilerle bir araya getirerek iş dünyası hakkında fikir sahibi olmalarını ve sektörün ihtiyaçlarına uygun birer mühendis olarak kendilerini geliştirilmelerini hedeflediklerini belirtirken, bu konferansın da öğrencilere yol gösterici olacağına inandığını belirtti.
Alanlarında uzman konuşmacıları Pamukkale Üniversitesi’nde ağırlamaktan dolayı mutlu olduğunu ifade eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan, üretim sektöründeki önemli devrimler sonrasında ülkeler ve şirketler artan rekabet koşulları arasında rekabet üstünlüklerini devam ettirebilmek amacıyla bazı stratejiler geliştirme yoluna gittiklerini belirtti. İlk olarak Almanya’da ortaya çıkan 4. Endüstri Devrimini de bu stratejilerden biri olarak tanımlayan Prof. Dr. Kılınçarslan, 4. Endüstri Devrimi’nin bilişim ile endüstriyi bir araya getirmeyi amaçladığını söyledi. Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan “Endüstri 4.0 ile üretim süresi, maliyet ve üretim için ihtiyaç duyulan enerji miktarı azalacak üretim miktarı ve kalitesi artacaktır. 4. Sanayi Devrimi yeni sektörlerin doğmasına sebep olacağı gibi geri kalan sektörlerin de yok olmasına neden olacaktır. Yeni endüstriye ayak uyduramayan şirketler, sektörler ve ülkeler bundan olumsuz etkilenecektir” şeklinde konuştu. Bu konferansın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkürlerini sunan Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan, üniversite yönetimi olarak her zaman bu türden etkinliklere destek vermeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Açılış konuşmalarının ardından konferansın sunum bölümüne geçilirken ilk konuşmacı olarak kürsüye gelen Er-Bakır A.Ş. Bilgi Sistemleri Müdürü Mehmet Açıkyer, tarihsel olarak endüstri devrimlerini anlatırken 4. Endüstri Devrimi’nin uygulamaları ve iş dünyasının beklentileri konularında bilgiler verdi. İlk endüstri devrimi ile daha önceleri sadece ateşten faydalanan insanoğlunun enerjiyi başka enerji formlarına dönüştürmeyi öğrendiğine değinen Açıkyer, farklı ham madde ve enerji kaynaklarının kullanıma başlanmasıyla 2. Endüstri Devrimi’ne geçiş yaşandığını ve sanayinin seri üretim kavramıyla tanıştığını dile getirdi. Teknolojik gelişmeler doğrultusunda otomasyon ve elektronik sistemlerin endüstriye girdiğini hatırlatan Mehmet Açıkyer, bu gelişmelerin 3. Endüstri Devrimi’ni doğurduğunu Endüstri 4.0’a zemin hazırlandığını ifade etti. 4. Endüstri Devrimi ile üretimde tüm birimlerin birbirleriyle anlık bilgi alışverişi yapabileceklerini söyleyen Açıkyer, istihdamın artacağını ve nitelikli iş gücüne daha fazla ihtiyaç duyulacağını belirtti. 4. Endüstri Devrimi’nin Türkiye açısından önemine değinen Er-Bakır A.Ş. Bilgi Sistemleri Müdürü Mehmet Açıkyer, çağın gereklilikleri yakalanarak sanayi üretiminde yıllık yüzde 3 ek büyümenin gerçekleşebileceğini, bunun yanında yatırımların ve nitelikli iş gücü istihdamının önümüzdeki on yıl içinde hızla artmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.
Er-Bakır A.Ş. Bilgi Sistemleri Müdürü Mehmet Açıkyer’in konuşmasının ardından kürsüye gelen Omega Big Data Yönetici Ortağı Senem Kılıç, Endüstri 4.0 ile ne tür mühendislere ihtiyaç duyulacak ve kendimizi nasıl yenilemeliyiz sorularının cevabı için öncelikle Endüstri 4.0’ın iyi anlaşılması gerektiğini belirtirken, 4. Endüstri Devrimi’nin daha kaliteli ürün daha az maliyet ve daha az insanla nasıl üretilir sorusuna cevap bulmak için gerçekleştirildiğini ifade etti. Birbirleriyle iletişim halinde olan akıllı cihaz sayısının günümüzde 80 milyar olduğunu bilgisini konuklarla paylaşan Kılıç, 2020’de bu sayının 100 milyara çıkacağının tahmin edildiğini söyledi. Son yıllarda ülkemizde Endüstri 4.0 alanında devlet teşviklerinin arttığını dile getiren Omega Big Data Yönetici Ortağı Senem Kılıç, teşviklerin doğru değerlendirilmesi ve genç nüfus avantajımızla diğer dünya ülkeleri arasında 4. Endüstri Devrimi’nde önemli noktalara gelebileceğimize dikkat çekti.
Vestel Üretim Sorumlusu Emre Mestandoğan ve Süreç Uzmanı Bora Özkan ise yaptıkları sunumlarda 4. Endüstri Devrimi’nin sanayi uygulamalarına yansımaları ve nasıl nitelikte iş gücüne ihtiyaç duyulacağı konularında bilgiler vererek öğrencilerden gelen soruları yanıtladılar.