Paü'de Caretta Caretta'ya Çene Protezi Takıldı

PAMUKKALE Üniversitesi bünyesinde Muğla'nın Ortacaca İlçesi Dalyan Mahallesi'ndeki İztuzu'nda çalışmalarını sürdüren Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde geçen yıl yaralı olarak merkeze getirilen caretta caretta kaplumbağ

Çenesinin büyük bölümü parçalanan 'AKUT-3' isimli iribaş cinsi caretta carettaya dört kişilik ekip tarafından takılan 3D çene protezinin uyumu için rehabilitasyon programı yürütülecek.


Arama Kurtarma Derneği (AKUT) ekipleri geçen yıl Temmuz ayında yaralı olarak buldukları caretta carettayı İztuzu'nda faaliyet gösteren Pamukkale Üniversitesi'ne bağlı DEKAMER'e getirdi. AKUT ekibinin merkeze getirdiği üçüncü kaplumbağa olduğu için 'AKUT- 3' adı verilen iribaş deniz kaplumbağasının çenesinin büyük oranda parçalandığı belirlendi. 


3D ÇENE PROTEZİ TAKILMASINA KARAR VERİLDİ


Kaplumbağalara ilk sağlık müdahalesini yaptıktan sonra kendi başına beslenebilmesi için alternatif tedavileri değerlendirdiklerini söyleyen DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, "Bu vakada hayvanın kendi başına beslenmesi gibi bir ihtimal söz konusu değildi. Uygulanabilecek alternatif tedaviler ve yeni teknolojiler hakkında konuşurken gelecek vaat eden 3D teknolojisinin işe yarayabileceği konusu gündeme geldi. Bu yeni teknoloji AKUT-3'ün ait olduğu denizlere özgürce geri dönebilmesi ve bundan sonraki benzeri yaralanmalarda çözüm olabilmesi açısından bir fırsat olabilirdi. Görüşmeler sonucunda deniz kaplumbağalarında dünyada ilk defa uygulanacak bir yöntemin adımlarını atmaya başladık. BTech Innovation'dan Kuntay Aktaş ve Murat Eğri ile başlayan görüşmelerin ardından çalışmanın uygulanabilirliği, maliyeti, sponsorluk destekleri gibi birçok konu konuşuldu ve en sonunda bu çalışmanın yapılabileceğine karar verdik" dedi. 


PROTEZ UÇAKLA GETİRTİLDİ


Kaska, uzun uğraşlar sonucu Ankara'da hazırlanan protezin uçakla getirildiğini belirterek, çene protezi ve doku flebi uygulaması için gerekli cerrahi operasyonun Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı ve MKÜ Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Tedavi Merkezi Müdürü Veteriner Hekim, Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ başkanlığında, Yrd. Doç. Dr. Veteriner Hekim Cafer Tayer İşler, Veteriner Hekim Barbaros Şahin, Veteriner Hekim Cengiz Aslan tarafından gerçekleştirildiğini söyledi. 


OPERASYON BAŞARILI, REHABİLİTASYON ÖNEMLİ


DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, operasyonun üzerinden üç hafta geçtiğini, tedavisi devam eden AKUT- 3'ün gayet sağlıklı olduğunu söyledi. Kaska, "Aradan geçen yaklaşık 3 haftanın ardından AKUT-3, gayet sağlıklıdır. Ancak vücudun protezi kabul etmesi süreci devam etmektedir. Vücudun protezi kabul etmesinin ardından ise ikinci önemli aşama başlayacaktır. Kaplumbağanın protez çenesini fonksiyonel olarak kullanması için gerekli olan ve oldukça uzun sürmesini beklediğimiz rehabilitasyon aşaması. Tüm bu aşamaları atlatabilirse, AKUT-3'ü tekrar denizlere dönebilir ve yaban hayatında çeşitli yaralanmalar sonucunda yaşamını kaybeden, doğaya dönmesi şu an için imkansız varsayılan canlıları tekrar doğal ortamında görme şansını yakalayabiliriz" dedi.


DÜNYADA İLK KEZ YAPILDI


Operasyonun başkanlığını yapan Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, caretta carettaya 3D çene protezi takılmasının dünyada ve Türkiye'de ilk olduğunu belirterek, "Operasyonu diazem-propofol ve sevofluran anestezi kombinasyonu ile gerçekleştirdik. Protez uygulamalarından önce aseptik cerrahi kurallarına uygun olarak defektli çene kemiklerindeki nekrotik kısımlar (bakterili kısım) uzaklaştırıldı, protez yerleştirilecek bölge cerrahi ensizyon (cerrahi kesim) ile hazırlandı. Titanyum çene protezleri alt ve üst çeneye tespit edilerek rekonstrüksiyon sağlandı. Protez ve fleb yaraları için gerekli rutin kontrol ve pansuman uygulamaları ve kan muayeneleri yapıldı. Post-operatif 18 günlük süreçteki klinik muayenelerde protez uyumu ve deri flebinin iyileşmesi ile ilgili herhangi bir sorunla karşılaşılmadı ve doku reddi görülmedi" dedi.

Ege - Denizli Haberleri

Dikkat ! Kar Denizli'ye Geliyor
Denizli’de Kırmızı Altın Hasadı Başladı
Muğla'da deprem
DENİZLİ’DE EŞ ZAMANLI YAĞMUR DUASI
Tabutları Küçük Acıları Çok Büyük