PAÜ’de Atatürk’ün Az Bilinen Yönleri Anlatıldı

PÜA’de Atatürk’ün vefatının 81. Yıldönümünde; Atatürk'ün kişiliği ve eserlerinin çeşitli yönlerini ortaya koymak için bir konferans ve bir panel oturumu yapıldı.

Eğitim Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesi’nce organize edile etkinlikler katılımcılarca ilgi ile takip edildi.

Eğitim Fakültesi Engin Aksel Konferans Salonunda “Düşüncelerde Atatürk” konusu ile yapılan Panel programında, Atatürk’ün kişiliğinin az bilinen yönleriyle ölümüne kadar  uluslararası basında çıkmış olan haberler ile alakalı bilgilendirme yapıldı.

Panelin konuşmacıları Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi-Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mithat Aydın ve Dr. Öğr. Üyesi Fisun Bozkurt Ourila idi.

Panelin ilk oturumunda konuşan Prof. Dr. Mithat Aydın: “Mustafa Kemali yâd etmeyi, hatırlamayı, onun yaptıklarının değerini ortaya koymayı bir görev olarak addediyorum. O savaştan yenik çıkmış, her şeyini kaybetmiş bir ülkeden, yorgun bitkin düşmüş bir ulustan, güçlü Birleşmiş Milletler’e üye olması için davet edilen saygın bir devlet meydana getirmesi ile tarihte yerini almıştır. Biz bu gün O’nun iç dünyasını insanlığını, bizden biri oluşunu konuşmaya çalışacağız” dedi. Atatürk’ün hayat felsefesini, iç dünyasını ve halktan biri oluşuna dair bilgilerin paylaşıldığı panelde Atatürk’ün mütevazı kişiliğine dair kaynakları ile birlikte birçok örnek olay aktarıldı. Prof. Dr. Aydın Konuşmasının son kısmında Atatürk’ün İç dünyasına dair şu çıkarımlarda bulundu: “Riyakârlığı ve gösterişi sevmeyen, halden anlayan, merhametli, insan sevgisi ile dolu bir liderdi”.

Panelin ikinci konuşmacısı olan Dr. Öğr. Üyesi Fisun Bozkurt Ourila ise 1938 yılında vefatının ardından, dünya basınında yer alan haberlere dair bir sunum gerçekleştirdi. Atatürk’ün cesareti ve vatanseverliğinin dünya tarafından nasıl algılandığına dair bilgiler içeren haberleri; İngiltere Fransa Almanya Yunanistan İtalya Suriye Norveç Yugoslavya Rusya Polonya Çin Lübnan gibi birçok ülke gazetelerinden derleyerek aktaran. Dr. Öğr. Üyesi Ourile Atatürk’e uluslararası çapta saygı duyulduğunun kanıtı olan haber metinlerinden hareketle; milli mücadele ile emperyalizme karşı koyan Atatürk’ün ülkesini modern hale getirme çalışmalarının da Batı tarafından ilgiyle izlendiğine vurgu yaptı. Batılı ülkeler Onu yaptığı barış ve ıslahat çalışmalarından oldukça etkilenmiştir diyen Dr. Öğr. Üyesi Fisun Bozkurt Ourila şu ifadelerde bulundu: “Bu büyük bir başarıdır. Bu nedenle Atatürk’ü gerek eski dost olarak kabul eden gerekse eski bir düşman olarak gören tüm yabancılar tarafından O’na hayranlık duyulduğunu ve şu anda O’nu dost olarak kabul ettiklerini görüyoruz”.

Atatürk; Ulusal Egemenlik ve Cumhuriyet Konferansı

Pamukkale Üniversitesinde gerçekleştirilen bir diğer etkinlik ise Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından düzenlenen konferans oldu. Konferansta, Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Arı konuşmacı olarak yer aldı.  Etkinliğe PAÜ Eğitim Fakültesi Dekan Bilge Can, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Ertuğrul İşler, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ercan Haytoğlu’nun yanı sıra akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 

İzmir’in Atatürk için önemine ve Atatürk’ün İzmir sevgisine değinerek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Arı “Atatürk’ün ‘Beni görmek demek, behemahal, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kâfidir’ sözü bizlere gösteriyor ki Atatürk sadece bilinmek, tanınmak istemiyor. Anlaşılmak istiyor, sadece anlaşılmak da istemiyor, hissedilmek istiyor şeklinde konuştu.

Atatürk’ün asla kendini ön plana çıkartma kaygısı taşımadığına değinen Prof. Dr. Kemal Arı: Kendi düşünceleri ve kendi çabaları ile gerçekleştirilen işlerin millet desteği ve millet onayı olmadan kalıcı olacağına inanmayan bir bakış açısına sahip olduğunun altını çizdi. 

Ulusal Egemenlik konusuna da değinen Prof. Dr. Kemal Arı, “Tam bağımsızlık için mücadele eden Atatürk’e göre Ulusal Egemenlik, bir milletin namusudur, şerefidir, haysiyetidir. Mustafa Kemal Atatürk, gerçek kurtuluş yolu olarak; ulusal egemenliğe dayanan, kayıtsız, koşulsuz, tam bağımsız yeni bir Türk devleti tesis etmeyi öngörmüştür ve de kurmuştur” şeklinde konuştu.

Konferansın sonunda Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Yasemin Beyazıt ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ercan Haytoğlu tarafından Prof. Dr. Kemal Arı’ya plaket ve hediye takdim edildi.

İlçe Haberleri Haberleri

MHP'li vekil ateş püskürdü
Başkan Pütün Beyağaç'a Fabrika Kuruyor
Denizli Büyükşehir’den her ay deneme sınavı
600 milletvekilin 400'ü obez!
“TARIM BAKANI KENDİ SÖYLEDİĞİNE BİLE İNANMIYOR”