PAÜ Finallere Katılmaya Hak Kazandı

PAÜ öğrencileri, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde, Yaşam Bilimleri’nden Robotiğe farklı alanlarda farklı araştırma projeleriyle, PAÜ’de üretilen bilgi ve birikimi toplumla buluşturacak.

İstanbul Atatürk Havalimanında gerçekleştirilecek olan, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı), T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde ve önemli kurum ve firmalarının destekleriyle düzenlenen Teknofest İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’ne bu yıl üyeleri PAÜ Mühendislik ve Teknoloji Fakültelerinde eğitim gören genç mühendis adaylarından oluşan takımlar, danışmanları öncülüğünde katılarak final yarışmalarına katılmaya hak kazanarak büyük bir başarıya imza attı.

Türkiye’nin teknoloji üreten bir topluma dönüşmesini hedefleyen ve Milli Teknoloji Hamlesi sloganı ile yola çıkan Teknofest’te Ön Tasarım Raporu (ÖTR) ve Kritik Tasarım Raporu (KTR) aşamalarını başarıyla geçen takımlardan; Safinaz Yollarda Takımı, İnsanlık Yararına Teknolojiler Yarışması-Sağlık kategorisinde Altor projesiyle, Yukotek Takımı, İnsanlık Yararına Teknolojiler Yarışması-Sağlık kategorisinde, KAFO (Knee Ankle Foot Orthosis-Diz, ayak bileği, ayak ortezi, uzun yürüme cihazı) projesiyle, Hazar Takımı, Roket Yarışması,Yüksek İrtifa Kategorisi Hiera 3000 adlı projesiyle finalde yarışmaya hak kazanırken, Algan Teknoloji Takımı, Savaşan İHA Yarışması, Sabit Kanat Kategorisinde, Kritik Tasarım Raporu (KTR) kabul edildiği takdirde finalde  Pamukkale Üniversitesini temsil edecek.

Finaller öncesi takımlar çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ederken, takım kaptanları araştırma projelerinin detayları hakkında bilgiler verdi.

Funda Çakmak: Safinaz Yollarda Takım Kaptanı-PAÜ Teknoloji Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği YL. Öğrencisi

“Üyeleri Biyomedikal Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden oluşan takımımızla, Uluslararası Teknofest yarışmasında finale kaldık. Teknoloji Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Arzum Işıtan danışmanlığındaki takımımızın, medikal-sağlık  biriminde  Yasemin Demirel yer alırken, mekanik-imalat biriminde ise Öğr. Gör. Ramazan Çağrı Kutlubay görev alıyor.

Ortezler; mevcudiyetini korumakla beraber fonksiyon kaybı nedeniyle işlevini tam olarak yerine getiremeyen bir uzvun dışarıdan desteklenmesi amacıyla kullanılan yardımcı ortopedik araçlardır. Yapılan araştırmalar sonucunda HKAFO (hip, knee ankle foot orthosis-kalça, diz, ayak bileği ve ayak ortezi) ortezinin çok fazla kullanılan bir aparat olduğunu, ancak bunun çocukların kullanımında çeşitli problemler ortaya çıkardığı tespit edilmiştir. Problemlerin en önemlisinin HKAFO ortezi koltuk değneği, yürüteç gibi destekleklerle kullanılıyor olması olup, bu doğrultuda,  bireyin daha rahat adım atması için bir dizayn geliştirdik. HKAFO  ortezinin geliştirilmesi ile Spinalkord yaralanması, Spinabifida, Meningomyelosel, Serebral palsy, Müskülerdistrofi ve Multipl skleroz hastalığına sahip çocukların daha rahat hareket etmesi , kasların geliştirilmesi , kullanımının rahatlatılması ve daha kullanışlı hale getirmek en büyük amacımız.Projenin gerçekleşmesi halinde  daha ergonomik, teknolojik ve yerli bir ortez üretilecektir. Bunlara ilave olarak, geliştirilecek sistem ile, birey-ortez uyum süresi kısaltılacaktır.

Üretim ve tasarım sürecinde maddi ve manevi desteklerini esirgemeyen başta Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin Bağ olmak üzere Pamukkale Üniversitesi yönetimine, Teknoloji Fakültesi Dekanı  Prof. Dr. Ali Aydın’a ve Teknokent çalışanlarına teşekürlerimizi sunarız.”

Cemil Kobak: Yukotek Takım Kaptanı-PAÜ Teknoloji Fak. Otomotiv Mühendisliği YL. Öğrencisi

“Yukotek takımı olarak, KAFO-Knee Ankle Foot Orthosis  (Diz, ayak bileği, ayak ortezi, uzun yürüme cihazı) üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Teknoloji Fakültesi İmalat Mühendisliği Bölümünden  Yusuf Abdulkadir Ali ile birlikte çalışıyoruz. Modelleme ve Üretim Danışmanlığımızı Teknoloji Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Arzum Işıtan yaparken, FTR Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Emre Başkan Sağlık ve Uygulama danışmanlığımızı üstlendi.

Lisans tezim olan "Engelliler İçin Geliştirilmiş Aktif-Pasif Egzersiz Bisikleti" projesi üzerinde çalışırken ülkemizde medikal alandaki eksikliği gözlemledim. Bu doğrultuda takım arkadaşımla birlikte, medikal cihaz araştırmaları yaptık. İlk ortez fikri, yeğenimin doğuştan pes ekinovarus (çarpık ayak) rahatsızlığı olması ve fizik tedavi yöntemlerinde ortez kullanılmasıyla oluştu. Çarpık ayak rahatsızlığı, bireylerin alt ekstremite(uzuv) bölgesinde oluşan deformiteler, eklem ve kas dengesizliği, ağrıların oluşması ve en önemlisi bireyde fonksiyon kaybını oluşturuyor. Ortez tedavisi sadece çarpık ayak rahatsızlığında değil, çocuk felci, serabral palsi, kısmi felç durumu gibi rahatsızlıkları yaşayan bireylerde fonksiyonel olarak iyileşme de süreçlerinde kullanılıyor. T.C. Aile Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 2016 verilerine göre yürümede zorluk yaşayanlar, ülkemizin nüfusunun %3,3’ne yani yaklaşık 3 milyon kişiye takabül ederken, her yıl 250 bin kişi felç ve inme rahatsızlıkları yaşıyor. Dünya Sağlık Örgütünün araştırmasına göre ise her bin doğumdan 2’sinde pes ekinovarus (çarpık ayak) rahatsızlığı gerçekleştiği belirtiliyor.

Ar-Ge çalışmasını yapacağımız ortez, vücutta organ kaybının olmadığı ancak organın doğal yaşam formunda bozukluğun olduğu durumlarda söz konusu bölgeyi düzeltmek, desteklemek, hareketsiz konumuna getirmek veya fonksiyon kazandırmak amacıyla kullanılan medikal cihazdır. Ortez sayesinde insanların mobilitesini artırmayı, rahatlatmayı, fizyolojik olarak doğru şekle getirmeyi, duruş bozuklukları ve ağırlık noktasının hatasız olmasını sağlamayı amaçlıyoruz.Üretimini gerçekleştirmeyi düşündüğümüz ortez tasarım aşamasında olup, iş fikrimizle mühendis ve fizyoterapist eşliğinde, daha teknolojik ve geliştirilmiş bir ürün ortaya çıkararak muadillerinden daha uygun maliyetli olmasını hedefliyoruz. Amacımız imalat mühendisi ve fizyoterapist eşliğinde ortez ürün gruplarını üretmek, medikal cihazların büyük çoğunluğunun ithal edildiği ülkemizde, medikal sektörünün gelişmesini ve dışa bağımlılığın azaltılmasına katkı sağlamaktır.”

Mehmet Serhat Duras: Hazar Takım Kaptanı-PAÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Öğrencisi

“Bu yıl 2. düzenlenen Teknofest yarışmasında Yüksek İrtifa kategorisinde, Hiera 3000 adlı roket projemizle finale kaldık. Ekibimizdeki arkadaşlarımızın tamamı PAÜ Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşuyor. PAÜ Makine Mühendisliği Öğr. Üyesi Prof. Dr. Cemal Meran danışmanlığımızı üstlenirken, takımın mekanik biriminde Mertcan Uysaler, Sena Öğün, Egemen Mert, Talha Sorkun, Ahmet Akif Saygın, Mert Karaaslan, Umut Boztepe, Mehmet Altın, Yiğit Kayra Çetin, sponsorluk biriminde Ece Cengiz ve Ahmet Yavuz, elektrik biriminde ise Cem Topuk görev alıyor. Çalışmalarına 2018 yılının Aralık ayında başladığımız Hiera 3000 isimli roketin fiziksel analizlerini, hesaplamalarını, tasarımını ve testlerini üstlenen ekibimiz, ön tasarım raporu ve kritik tasarım aşamalarını başarıyla geçti. Hiera 3000’in gövde ve burun üretiminde karbon fiber malzeme kullanılacak ve toplamda 3 parçadan meydana gelecektir. 2.3 metre uzunluğa ve 20 kg ağırlığa sahip olacak roketin aviyonik sistemlerinde bulunan yazılım ve algoritma takımımıza ait olmakla birlikte tüm alt sistemler de bizzat öğrenciler tarafından üretilecektir. Projemizle roket teknolojisinin gelişmesine fayda sağlamak istiyoruz. Finalde 3 bin metre irtifaya, 4 kg faydalı yük taşımasını hedeflediğimiz Hiera 3000 roketi belirlenen yüksekliğe çıktıktan sonra güvenli bir şekilde zemine  indirdikten sonra tekrar montajlayarak uçuşa hazır hale getireceğiz. Üretim ve tasarım sürecinde desteklerini esirgemeyen başta PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ olmak üzere üniversite yönetimine ve Pamukkale Teknokent çalışanlarına teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

Enes Fevzi Çiçekli: Algan Teknoloji Takım Kaptanı-PAÜ Teknoloji Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Öğrencisi

“PAÜ Teknoloji Fakültesi Mekatronik Mühendisliği bölümünden Mehmet Bayram, İsmail Yüksel, Burak Yıldırım, Uğurcan Etyemez, Kaveh Sedighsarvestani, Emrullah Devren ile projemiz üzerinde çalışıyoruz. Danışmanımız Teknoloji Fakültesi Öğr. Üyesi Meltem Balaban ve Proje Danışmanımız  Arş. Gör. Sait Koçak.  Algan İHA projesini, Algan Teknoloji Takımı olarak Pamukkale Üniversitesi çatısı altında yürütüyoruz. Zamanın gerektirdiği yeniliklere ayak uydurmak ve Dünyadaki değişimlerde biz de varız demek amacıyla projemize başladık. Ayrıca Türkiye ve Dünya ülkelerinde Mekatronik Mühendisliğinin tanıtımını yapmak ve bu alanda ilham kaynağı olmak istiyoruz. Projemizi geliştirilebilir sistemlerle donatıp, en yeni teknolojileri adapte ederek ülkemiz savunma sanayii envanterine katılması içinde elimizden geleni yapacağız.  

Bu sürece ilk olarak bir takım kurup, İHA konusunda çalışmalara başlayarak adım attık. Sonrasında  yarışmaya başvurumuzu yaparak, Otonom sistemlerde kendimizi geliştirmeye karar verdik. Farklı fakülte ve bölümlerden arkadaşlarda bize katılmak isteyince hayalimiz olan Teknomek Ar-Ge topluluğunu oluşturduk. Kısa sürede 3 teknoloji takımını bünyemize katarak yolumuza devam ettik. Topluluk bünyemizde projelerde çalışan yaklaşık 40 kişiyiz ve bu sayı artmaya da devam ediyor. Amacımız kendilerini geliştirmiş nitelikli mühendisler olabilmek. Yarışmaya, Kritik Tasarım Raporunu teslim ettik, sonucun açıklanmasını bekliyoruz. Bu elemeyi de geçersek, finalde iyi bir derece elde ederek otonom yarışmalara katılmak, özgün yazılımlar ve araçlar tasarlamak istiyoruz.”

 

İlçe Haberleri Haberleri

MHP'den 3 milletvekili istifa etti!
Mansur Yavaş Neden Hedefte?
YAĞ FABRİKASI ÜRETİCİ İÇİN HAZIRLANDI
DENİZLİ'DE TOPLU ULAŞIMA ZAM
TUSAŞ saldırısında şehit sayısı 5'e çıktı