PAÜ Akademisyenlerinden Büyük Başarı

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimler öğretim üyelerinden bilim dünyasına büyük katkı.

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı ve Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esat Adıgüzel; çalışma arkadaşları Prof. Dr. Erdinç Şahin Çonkur ve Arş. Gör. Ayşegül Güngör Aydın ile beraber geliştirdikleri ve patent işlemlerine başladıkları, histolojik incelemelerde doku saydamlaştırma işleminde kullanılan CORES cihazını bilim dünyasına kazandırmaya hazırlandıklarının müjdesi alındı.

PAÜ Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı ve Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esat Adıgüzel, histolojik çalışmaların çeşitli organlardan doku kesitleri alınarak bu örneklerin histo - patolojik yönden değerlendirilmesini kapsadığını, organlardan alınan doku örneklerinin histoloji laboratuvarlarında bir dizi işlem neticesinde incelenecek hale geldiğini, doku örneğinin bu işlemlerden geçmeden özellikle de beyin dokusunun, doğrudan mikroskop altında incelenemeyeceğini, inceleme öncesinde yapılan işlemlerden birinin de doku saydamlaştırma olduğunu, saydamlaştırma işleminin dünyada bilinen bir yöntem olduğunu, geliştirdikleri cihaz ile doku örneği inceleme prosesinde sürecin hızlanmasının sağlandığını, patent başvurusunu yaptıkları ve TÜBİTAK destekli üretilen “CORES” cihazının, beyin araştırmaları başta olmak üzere tıp alanında gelecek senelerde yapılacak olan çalışmalara büyük katkı sağlayacağını ifade etti.

Cihaz ile alakalı bilgiler de veren Prof. Dr. Adıgüzel dokuları lazer ışını kullanan yeni nesil mikroskoplar altında inceleyebilmek için, hücrelerin özelliğini kaybetmeden saydamlaştırma işlemini gerçekleştirmenin gerekliliğini, cihazı geliştirmeden önce bu işlemi yapmanın zahmetli, pahalı ve çok uzun bir süreç gerektirdiğini, geliştirilen kompakt yapıdaki cihaz ile çok uzun süreler beklemeden, hücre bütünlüğünü de koruyarak, doku saydamlaştırma işleminin başarı ile gerçekleştirdiğini belirtti.

“TÜBİTAK Destekledi”

Prof. Dr. Adıgüzel, geliştirdikleri projeyle TÜBİTAK’tan 250 bin TL maddi destek aldıklarını ifade ederek asistanı Arş. Gör. Ayşegül Güngör Aydın’ın doktora tezi ile alakalı çalışmalar yaptıkları esnada cihazı üretme fikirlerinin geliştiğini, bir yöntem üzerinde çalışırken cihazı tasarlama süreci içerisine de girmiş olduklarını, cihazın proses aşamalarında, PAÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdinç Şahin Çonkur cihazın tüm donanım ve yazılımlarının çalıştırılmasını sağladığını; PAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Ak ise bu projenin kimyasalları ile alakalı bölümde destek olduğunu, Mimar-Endüstriyel Ürün Tasarımcısı Gökçen Köseli proje ekibinde yer almamasına rağmen hem cihazın dış tasarımında hem de üretilmesinde destek olarak emek harcayıp ortaya kompakt bir cihaz koymalarını sağladığını ve sonuçta her biri farklı alandan olan çalışma ekibinin cihazın prototipini ürettiğini ve laboratuvarda kullanmaya başladıklarını dile getirdi.     

“Nörobilim Alanına Bir Altyapı ve Temel Oluşturduk”      

Beyin ve Sinir Sistemi hastalıklarının toplumda görülme sıklığının gittikçe yükseldiğini dile getiren Prof. Dr. Esat Adıgüzel  bu hastalıklar ile alakalı araştırmaların yapılabilmesi için ileri analiz ve görüntüleme cihazlarına ihtiyaç olduğunu, kendilerinin ürettikleri cihaz ile, ileri nesil mikroskoplarda incelenecek dokunun hazırlık aşaması ile alakalı önemli bir engeli bertaraf ettiklerini, şu anda üretilen cihaz ile beraber 4 adet prototipe sahip olduklarını, beyin araştırmaları yapan tüm merkezlerde olması gereken bir cihaz olduğunu, ülkede araştırma ve geliştirme daha ileriye götürülmek isteniyorsa, bu gibi teknoloji üretme kısmının pahalı olan bölümlerini üniversitelerde üretilmesi gerektiğini, üretilen cihazın tanıtımı için Arş. Gör. Ayşegül Güngör Aydın ile birlikte kurslar düzenlediklerini, bu kurslarda hem dokunun mikroskop incelemesi öncesi histolojik hazırlık sürecinde clarity-şeffaflaştırma işlemi hem de bu işlem için cihazımızın kullanımı hakkında katılımcıları bilgilendirdiklerini, bu vesile ile üniversitenin aynı zamanda bir eğitim merkezi haline geldiğini, ayrıca bu durum üniversitemizin sitasyonunu da artırma potansiyeli taşıdığını, cihazın üretimiyle birlikte asıl hedefin, beyin araştırmaları-nörobilim alanında alt yapı ve temel oluşturup üniversitede beyin araştırma merkezi kurmak olduğunu ve üretilen cihazın beyin araştırmaları başta olmak üzere tıp alanında gelecek senelerde yapılacak çalışmalara büyük katkısının olacağına inandıklarını sözlerine ekledi.

 

Eğitim/Kültür/Tarih Haberleri

Teğmen Ebru Eroğlu için flaş karar
İSTAD Olağan Genel Kurulu Coşku ile Yapıldı
Prof.Şengör PAÜ'yü Yerden Yere Vurdu
Tekin'den 'mülakat' açıklaması: Tek bir torpil, tek bir kayırma olmadı
PAÜ AŞAĞIYA DÜŞTÜKÇE DÜŞÜYOR