Pandemi Sürecinde Özel Okulların Taksitleri Ödenmeli mi?

PAÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyeleri korona virüs pandemisinin hukuki etkilerini konuştular.

Pamukkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Ayhan Kortunay ve Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Korkmaz, “Covid-19 Pandemisinin Hukukî Etkileri” başlığıyla özel okul ücretleri, tüketici kredileri ve paket tur sözleşmelerini kapsayan bir Instagram canlı yayını yaptı.

Dünya Sağlık Örgütünün ‘pandemi' diye tanımladığı ve salgının mücbir sebep olarak ilan edildiği şu günlerde, çocuğunu özel okula gönderen velilerin aklındaki: “okul taksitlerini ödemeye devam etmeli miyiz?” sorularına yanıt vermek maksadıyla, Pamukkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Ayhan Kortunay ve Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Korkmaz sosyal medya üzerinden bir canlı yayın gerçekleştirdi. 

Pandemi Sürecinde Talep Edilen Özel Okul Ödemeleri Nasıl Karşılanmalı?

Bilindiği üzere, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgının tehlikesinin yüksek seviyede olması nedeniyle alınan tedbirler kapsamında Türkiye’de tüm illerde ve okullarda eğitime ara verildi. Bu süreçte velilerden talep edilen özel okul ücretleri, çocuğun okula gitmemesi gerekçe gösterilerek ödenmeyebilir mi sorusunun cevabının arandığı canlı yayının ilk kısmında konuyla ilgili olarak konuşan PAÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kortunay şu ifadeleri kullandı: “Öncelikle bazı özel okul ücretlerinin velilerden tahsil edilmesi mümkün değildir. Mücbir sebep sayılan pandemi nedeniyle bu süreç zarfında tahsil edilen ücretler iade edilmelidir. Özel okullar tarafından yüz yüze yapılamayan eğitim-öğretim faaliyetlerinin online olarak yapılması halinde ise özel okulların yapmadığı temizlik, güvenlik, elektrik-su-doğalgaz masrafları gibi giderlerin velilerden talep edilmesi hakkaniyete uygun değildir”. Özel okulların bu süreçte haklı olarak bazı masraflarının devam ettiğini, kira, öğretmen maaşları gibi gider harcamalarının olduğunu da hatırlatan Doç. Dr. Kortunay, bu ve benzeri tüm bedellerin göz önünde bulundurularak karşılıklı fedakârlıkların denkleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, işyeri ve düğün salonu kira sözleşmeleri, spor merkezi aboneliklerinde bedel indirimi, iptal ve iade koşulları hakkında da bilgi verdi. 

Tüketici kredileri ile ilgili de bilgilerin aktarıldığı yayında, tüketicilerin şartları varsa “sözleşmenin uyarlanmasını” talep edebilecekleri anlatıldı. Paket tur sözleşmeleri açısından önemli sayıda iptallerin beklendiğini aktaran Doç. Dr. Ayhan Kortunay, pandemi sebebiyle iptal talebinde bulunan tüketicilere mevzuat gereği on dört gün içinde ücret iadesi yapılması gerektiğini belirtti. Covid-19 sebebiyle hukuki uyuşmazlıkların pek çok alanda artabileceğine dikkat çekilerek, uyuşmazlıkların mümkün olduğunca müzakere ve arabuluculuk yöntemleriyle çözüme kavuşturulmasının önemi vurgulandı.

“Olağanüstü hallerde uygulanacak genel çerçeveli bir kanun hazırlanmalı”

Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Korkmaz ise Covid-19 benzeri salgınlar ya da doğal afet zamanlarında uygulanacak genel çerçeveli bir kanunun hazırlanması gerektiğini, farklı kanunlarda yer alan değişik kapsamlardaki hükümlerin, bu tür zor zamanlarda uygulanabilecek nitelikte yeknesak olarak yasalaşması gerektiğini aktardı.

Takipçilerden gelen sorularının da yanıtlandığı yayını Instagram’da @ramazankorkmaz123 hesabından izleyebilirsiniz.

Ege - Denizli Haberleri

Beyağaçta O Gelenek Yasaklandı
Ambulans helikopter hastaneye çarptı
4.Kent Lokantası Açıldı 5.incisi Geliyor
Dördüncü kent lokantası hizmete açılıyor
BÜYÜKŞEHİR’DEN MANEVİYAT DOLU GECE