Pamukkale Belediyesi, doğa ve çevrenin korunması adına önemli bir projeyi hayata geçirdi. Pamukkale Belediyesi, Kolza A.Ş ile imzaladığı “Atık Yağların Geri Dönüşümü Protokolü” ile atıkları toplamaya başlıyor. 1 litrelik bitkisel atık yağın 1 milyon litre suyu kirlettiğini, çevreye ve insan sağlığına büyük zararlar verdiğini açıklayan Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, ilçe halkından projeye destek vermelerini, doğa, çevre ve Denizli’nin korunmasına katkı koymalarını istedi.
Pamukkale Belediyesi Başkanlık makamında gerçekleştirilen "Bitkisel Atık Yağ Toplama Protokolü” imza törenine Başkan Hüseyin Gürlesin, Başkan Yardımcısı Veli Demir, Temizlik İşleri Müdürü Yakup Demir ve KOLZA Biodizel Yakıt ve Petrol Ürünleri San. ve Tic. A.Ş Bölge Sorumlusu Tunay Toksöz katıldı. Başkan Gürlesin, Pamukkale İlçe sınırlarında atık yağların “ Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği” esaslarına uygun olarak yüklenici firma tarafından tehlikeli atık taşıma lisansı bulunan araçları ve tehlikeli madde taşıma sertifikası bulunan şoförleri vasıtasıyla toplanması, geçici depo alanında biriktirilmesi ve lisanslı geri kazanım-geri dönüşüm tesislerine teslim edilmesini içeren protokole imza attı.
DOĞA VE SU KAYNAKLARI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
1 litre bitkisel atık yağın 1 milyon suyu kirlettiğini vurgulayan, insan sağlığına, doğaya büyük zararlar veren ve kanalizasyon sistemlerini tıkadığını hatırlatan Başkan Gürlesin, Pamukkale İlçe halkına seslenerek şu çağrıda bulundu; “Atık yağların toplanmasıyla ilgili önemli bir projeye imza attık. Bitkisel ve hayvansal yağların ayrı toplanması, lavaboya dökülmemesi gerekiyor. İmzaladığımız protokol, doğaya, çevreye, insan sağlığına, şehir kanalizasyon sistemlerine ve en önemlisi su kaynaklarına büyük zararlar veren bitkisel-hayvansal atık yağların geri dönüşümünü içeriyor. Geri dönüşümle birçok alanda kullanılan atık yağlarda ekonomiye tekrar kazandırılıyor. Hem çevremiz korunuyor hem de ülke ekonomisine katkı sunuluyor. Bu zararları ortadan kaldırmak için atık yağları evlerden toplama projesini başlatmış bulunmaktayız. İmzaladığımız protokol gereği ilçe genelinde firmamızla yapılan ortak çalışmalar ile ailelere yönelik eğitim toplantıları düzenlenecek, muhtarlarla bir araya gelinecek ve ilköğretim okullarında eğitim toplantıları yapılarak bilinçlendirme kampanyası yürütülecek. ‘Bitkisel Atık Yağların’ ayrı toplanması, gelişi güzel lavaboya ya da alıcı ortama boşaltılmaması ve biriktirilmesi gerektiği anlatılacak. Bu şekilde atık yağların da çevreye ve insan sağlığına tehdit etmesini önleyeceğiz. Bu nedenle ilçe halkımızdan böylesi önemli bir konuda tam desteklerini istiyoruz” dedi.
ORAN ÇOK DÜŞÜK
Bitkisel atık yağların geri dönüşümüyle ilgili Türkiye’de oranların çok düşük olduğunu vurgulayan Başkan Gürlesin, “Dünyada atık yağların geri dönüşümü yüzde 60 oranında. Ülkemizde ise yüzde 5-10 aralığında. Yani ülkemizde bu veriler çok düşük. Dünya standartlarına ulaşmak zorundayız. Bu nedenle ilçe halkımızın bu konuda hassasiyetlerine ihtiyacımız var. Ayrıca atık yağlarını getiren vatandaşlarımıza teşvik amacıyla sürpriz hediyeler verilecek. Bu konuda çok güzel bir çalışmamız var. Eğitim çalışmaları ve halkımızın konuya duyarlılığı ile Pamukkale İlçemizde çok ciddi oranda bitkisel atık yağların toplanması sağlanacak” dedi.