Pamukkale Belediyesi'nde İş Kazalarına Geçit Yok

Pamukkale belediyesi, tüm personele iş sağlığı ve iş güveliği konularında eğitim veriyor.

Pamukkale Belediyesi, belediyede çalışan tüm personele iş sağlığı ve güvenliği konularında eğitim semineri veriyor. Söz konusu personeller, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında bilgilendirildi.

Dedeman Otel’deki seminere, Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, Başkan Yardımcıları Veli Demir, Abdullah Sevinçli ile daire müdürleri ile çok sayıda personel katıldı. İş Sağlığı Uzmanı Eğiticisi ve A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Yrd. Doç.

Dr. Abdurrahman Şimşek, kanunu ve çalışan ile işyerinin yasal zorunluluklarını personele aktardı.Başkan Gürlesin, eğitim öncesi yaptığı konuşmada Pamukkale Belediyesi’nin hizmet içi eğitim seminerine önem verdiğini kaydetti.

ÇALIŞANIN SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HERŞEYİN ÜZERİNDE

Eğitimin 2 grup halinde verileceğini ve tüm personeli kapsadığını ifade eden Başkan Gürlesin, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Pamukkale Belediyesi’nin yine farkındalığını ortaya koymak ve eğitimi önemsemek anlamında birlikteyiz. Belediyemizde çalışan tüm işçi ve memurlara 2 grup olarak eğitim verilecek. Bizim bünyemizdeki 276 personel 2 grup halinde bu eğitimi alacak. Taşeron arkadaşlarımız da grupların ardından bu eğitimi alacaklar. Benim vurgu yapmak istediğim çalışan personelimizi, eğitimi önemsediğimizi ve bunun karşılığında iş sağlığı ve iş güvenliğini her şeyin üzerinde tuttuğumuzu bilmenizi istiyorum. Hükümetimiz, bugüne kadar yapılmayan ve dikkate alınmayan iş güvenliği ve sağlığın a gerekli önemi verdi. Son dönemde çıkarılan kanunlarla gerekli değeri buldu. Belediyemiz en hafif gruba giriyoruz. Kanun gereği 2016’nın Haziran ayında bu eğitimlere başlamamız gerekiyor. Ama bir kardeşimizin bile olsa hem sağlığı hem güvenliği için gün kaybetmeyelim istedim. Bu konuya da nasıl baktığımızın bir göstergesidir. Genelde son ana kadar beklenir. Biz ise biran önce bu eğitimlere başladık. Pamukkale Belediyesi’nin farkı da buradadır. Amaç, sizlerin sağlığı ve güvenliği ise sözün bittiği yer burasıdır. Hemen bir an önce bu eğitimlerin verilmesi gerekir dedik ve bu konu da Türkiye’de sayılı iş güvenliği ve sağlığı eğitmenimizi sizlerle buluşturduk. Bundan dolayı eğitime önemsiyoruz. Eğitimimiz şimdiden hepimize hayırlı olsun.’

-İş Sağlığı Uzmanı Eğiticisi ve A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Abdurrahman Şimşek, söz konusu yasayla bir işyerinde 2 kişi çalışıyorsa iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim almasının yasal zorunluluk olduğuna dikkat çekti.

Eğitimin hem özel sektörü hem de kamu sektörünü ilgilendirdiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, öncelikli olarak çalışanları korumak adına çıkartılmıştır. Proaktif çözüm içeren yasa kaza olmadan önlemeye yönelik tedbirleri içermektedir. Ayrıca işverenlere de bir bakıma geniş yetkiler vermiş ve sorumluluk yüklemiştir. Kanun, hem çalışanın hem de işverenin yapması gerekenleri açıklıkla belirtmiştir. Kanun, işyerlerinde işlerin yürütülmesinden kaynaklanan sağlığa zararlı durumlardan korunmak amacıyla yapılan sistemli ve bilimsel çalışmalardır. Kanunla işyerinin tehlike sınıfına göre 1 yılda, 2 yılda ve 3 yılda 1 personel eğitim almak zorundadır. Eskiden idareciler gönlü olacak da işine gelecek de eğitim verecek de, aynı zamanda iş yerinde kontrollerini yapacak. Eskiden maalesef böyleydi. Ama şimdi yapılması bir yasal zorunluluk haline getirildi. Kullandığımız insan ve yük taşıyan asansörleri düşünün kontrolleri bazen yapılır bazen de yapılmaz güven vermezdi. Ama şimdi bakımları periyodik yılda bir zorunlu hale geldi ve yaptırmayanlar hakkında yasal işlem uygulanır oldu. Bunların hepsi iş sağlığı ve güvenliği içindir. İş yerinde işveren çalışanına sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı oluşturmakla ve her türlü tedbiri almak konusunda yasal olarak sorumludur. Çalışan da, hem kedisinin, hem işyerinin hem de diğer çalışanları riske atmadan görevini belirtilen esaslara göre yapmakla sorumludur. Bu konularda kesinlikle taviz yoktur yasa açıktır.’

Bu arada Yrd. Doç. Dr. Şimşek, sadece insanların değil doğada yaşayan bazı canlıların da eğitime ve güvenliğe önem verdiğine değinerek gölet içinde yavrularını sırtında taşıyan ve yüzme eğitimi veren bir ördeği personele sundu. Ayrıca Yrd. Doç.Dr. Şimşek’in, bir işyerinde çalışan babasına oğlu Mehmet’in yazdığı mektuba yer verdi.

Mektup ise tüm çalışanların neden sağlıklı ve güvenli şekilde çalışmaları gerektiğini özetler nitelikteydi. İşte oğul Mehmet’in çalışan babasına yazdığı mektup şöyle: ‘Sevgili babacığım. Çalışırken bizleri unutma. Kendini iş kazalarından ve meslek hastalıklarından koru. Annem ve ben senin işten dönüşünü hasretle bekliyoruz.’

Başkan Yardımcısı Veli Demir de, eğitimin yasal bir zorunluluk olduğuna dikkat çekerek ‘Herkesin bu eğitimi almalıdır. Aldıktan sonra da gerek iş yerinde ve gerekse iş dışında bunları uygulamakla yükümlüdür’ dedi.

Pamukkale Belediyesi, söz konusu yasa kapsamında çalışan işçi ve personeli ‘sağlığın bedeli olmaz’ düşüncesinden hareketle hem eğitim hem de periyodik sağlık kontrolünü başlatmıştır.  

Ege - Denizli Haberleri

Dikkat ! Kar Denizli'ye Geliyor
Denizli’de Kırmızı Altın Hasadı Başladı
Muğla'da deprem
DENİZLİ’DE EŞ ZAMANLI YAĞMUR DUASI
Tabutları Küçük Acıları Çok Büyük