Öztürk Basın Kartlarını Sordu

Denizli İYİ Parti Millet vekili Yasin Öztürk Basın kartları ile ilgili olarak TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Seçimden sonra bir çok şeyin değiştiğini söyleyen İYİ Parti Denizli Milletvekili Öztürk, Basın kartları ile ilgili durumu TBMM'ye verdiği yazılı soru önergesi ile gündeme taşıyarak yazılı olarak da cevap verilmesini istedi.

Yasin Öztürk'ün soru önergesi Şöyle:

Aşağıdaki sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 29.04.2019

24 Haziran seçimleriyle fiilen yürürlüğe giren "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uygun olarak idari yapıda ve kurumlarda hızlı bir uyarlanma süreci yaşandı.

Kurumların isimleri, logoları, personel kimlikleri ve yönetmelikleri, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine uygun hale getirildi.

İsmi güncellenen kurumlardan biri de "Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü" oldu. Kurumun adı; "Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı" olarak değiştirildi.

Bununla birlikte, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın görevleri arasında yer alan basın kartlarıyla ilgili yönetmelik de 13.12.2018 tarihinde değiştirildi, 14.12.2018 tarihindeki Resmi Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

"Basın Kartı" yönetmeliğinde "Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü" ibareleri, "Başkanlık" olarak revize edildi.

Bu değişime ve güncellemeye rağmen geçen sürede, gazetecilerin meslek kimliği olan Basın kartlarında her hangi bir güncelleme yapılmadı.

14 Aralık 2018 tarihli ve 30625 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe giren Basın Kartı Yönetmeliği’nin 36’ncı maddesi çerçevesinde, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından 17 Ocak-3 Şubat 2019 tarihleri arasında genel kart değişimi yapılacağı ilan edilmesine rağmen, bu konuda henüz somut bir adım atılmadı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı İnternet sitesinde Basın kartı yenileme dönemi 10.02.2019 tarihinde sona ermiştir yazmaktadır.

Yürürlükte olan sarı ve sürekli basın kartlarında "son kullanma tarihi" ibaresi yer almaktadır.

Basın kartlarında son kullanma tarihi geçmiş olan gazetecilerin, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'na yaptıkları "yenileme" taleplerine olumsuz cevap verilmektedir; bu nedenle basın mensupları görevlerini ifa ederken özellikle kolluk kuvvetleriyle karşı karşıya gelmektedir.

Türkiye'de 5 bin 709'u sürekli olmak üzere, 15 bin 485 sarı basın kartı sahibi bulunmaktadır.

Buna göre;

1- "Resmi kimlik" olarak da kullanılan basın kartlarının yeni sisteme uygun düzenlenmesindeki gecikmenin nedeni nedir?

2- Türkiye'de "Başkanlık sistemine" geçmeyen tek meslek grubu gazeteciler midir?

3- Gazetecilerin taşıdıkları basın kartları ve basın trafik kartları ne zaman güncel hale getirilecektir?

4- "Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü" ibareli basın kartlarının, "Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı" ibaresiyle değiştirilmemesindeki neden nedir?

5- Türkiye’de Basın kartı uygulaması kaldırıldı mı?

Yasin ÖZTÜRK

Denizli Milletvekili

Siyaset Haberleri

DP MKK Üyesi Şevik: Türkiye’nin refahı için mücadele edeceğiz
AKP'de 4 istifa
MHP'li Feti Yıldız, Öcalan'ın nasıl serbest kalabileceğini açıkladı
Yavru Gökçek'e ''Gassallı'' ''Hırsızlı'' Cevap
İYİ Parti'de kriz çıkaracak iddia!