Oyunlar Dönüyor!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda rüzgar ve güneş enerjisi başta olmak üzere, lisanssız elektrik piyasası izin süreçleri tıkandı… 

Yerli, çevreye zararı olmayan, kayıp-kaçağı düşürecek, rüzgar ve güneşten sağlanan enerji üretimi için gerekli izinlerin garip gerekçelerle reddedilmesinin ardında TEDAŞ Genel Müdürlüğü'nde görevi suiistimal eden bazı bürokratların olduğu ve Bakan Berat Albayrak’ın konuyu bildiği halde seyirci kaldığı iddiaları TBMM’ye taşındı.

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, yerli, doğa dostu ve ucuz enerji üretilecekken yatırımcıların, küçük işletmelerin, sanayicilerin ve proje firmalarının mağdur edildiğini belirterek on binlerce kişiyi yakından ilgilendiren sektörün sorunlarını Bakan Berat Albayrak ile paylaştı, acilen soruşturma talep etti.

CHP Milletvekili Kazım Arslan, tüm yönetmeliklerin ve yasal süreçlerin TEDAŞ bünyesindeki bazı bürokratlarca engellendiği ve bu tavrın enerjide dışa bağımlılığın artacağı iddiasıyla soru önergesi verdi. Enerjide daha fazla kayba ve maliyetlerin artmasına tahammülün olmadığını savunan Arslan, “Bakanlık enerjide yatırımcıya, küçük işletmelere oynanan oyunları açığa kavuşturmalı. Büyük kartellere değil, yerli enerjiye yatırım yapan girişimcinin önünü açın. Yatırımcının kurallara uygun lisanssız elektrik projesini bekletenler kimler, açıklansın. Bu zincir yukarılara kadar uzanıyorsa, bilinsin ki yatırımcının tahammülü kalmadı. Bugün yüzlerce enerji projesi yanmak üzere. Enerji küresel kartellere mi teslim edilmek isteniyor; yerli yatırımcının tüm projeleri hazırken neden bekletiliyor? Bakanlık TEDAŞ’taki izin sürecini engelleyenleri, enerjinin önünü tıkayanları açıklasın, yoksa ben açıklayacağım” ifadesini kullandı.

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan’ın soru önergesi şöyle: 

“10.03.2012 tarihinde yürürlüğe giren bir yönetmelikle elektrik piyasasında lisanssız elektrik üretiminin önü açılmış, 03.10.2013 ve 23.03.2016 tarihlerinde yönetmelikte yapılan 2 değişiklikle birlikte geçen 4 sene içinde 6000 MW’lık bir kapasite Anadolu’da yatırımcının hizmetine sunulmuştur.  Ne var ki, yasa ve yönetmelikte hiçbir değişiklik olmamasına rağmen, Nisan 2016’da TEDAŞ Genel Müdürlüğü’nün bazı yetkililerinin, yatırımcıların yararlanması amacıyla çıkarılmış bir düzenlemenin özüne aykırı uygulamalara giderek yatırımcıların projelerinin onaylanmasını engellemek suretiyle yatırımcıları mağdur ettiklerine dair şikayetler tarafıma ulaşmaktadır.

Yönetmeliği çıkaran ve uygulamasından sorumlu olan Enerji İşleri Genel Müdürlüğü’nün 30.12.2014 tarih 29221 mükerrer sayıda yayımlanan Elektrik Tesisleri Proje Yönetmeliği’nin ilgili hükümleri açık olmasına rağmen, TEDAŞ Genel Müdürlüğü bünyesindeki bazı yetkililerin, kendi sorumluluk alanının dışına çıkarak, mevzuat hükümlerini yatırımcının aleyhinde işlettiği iddia edilmektedir. 

Bu konuda, kurumda bir iç yazışma yapıldığı ve 11.07.2016 tarihinden sonraki proje onaylarında farklı bir uygulamaya gidileceği belirtilmiştir. Bu düzenlemeyle, konunun tarafları ve yatırımcıların planları dikkate alınmadan, yasal hükümler göz önünde bulundurulmadan, idare içinde keyfi tavır sergilendiği yönündeki iddia ve şikayetler yoğunlaşmaktadır.

Yatırımcıların TEDAŞ Genel Müdürlüğü’nde proje onaylarının takip edilmesinin engellendiği, dolayısıyla yatırımcıların projeleriyle ilgili süreci öğrenemediği konusunda da şikayetler bulunmaktadır.

Buna göre;

1- Yaşanan bu sorunların ardından, keyfi yönetime dayalı kararların alındığına dair şikayetler hakkında, bahse konu kurum yöneticileri hakkında idari soruşturma başlatılacak mıdır?

2- Lisanssız Elektrik Yönetmeliği’nin uygulamaya girdiği 10.03.2012 tarihinden  11.07.2016 tarihine kadar  onaylanan ve 270 günlük süreyi geçirip kurum tarafından iade edilen Güneş Enerjisi Projesi sayısı kaçtır?

3- 11.07.2016 tarihinden bugüne dek onaylanan ve 270 günlük sürede onaylanmayıp  TEDAŞ Genel Müdürlüğü tarafından iade edilen Güneş Enerjisi Projesi sayısı kaçtır?

4- Enerji İşleri Genel Müdürlüğü’nün 30.12.2014 tarih ve 29221 mükerrer sayısıyla yayımlanan  Elektrik Tesisleri Proje Yönetmeliği’nin ilgili hükümleri açık olmasına rağmen, Enerji İşleri Genel Müdürlüğü’nden TEDAŞ Genel Müdürlüğü’ne 23.02.2015 tarih ve 2698 sayılı yazıda belirtilmesine rağmen, TEDAŞ Genel Müdürlüğü’nün bazı yetkililerinin mevzuatın dışına çıkarak 11.07.2016 tarihinden itibaren yatırımcı projelerinin onay sürecini keyfi bir uygulamayla engellemesini nasıl karşılıyorsunuz; bu konuda bakanlığınız bir inceleme başlatmış mıdır? 

5- Yasal düzenlemede açık olmasına rağmen, 180 günlük sürede onaylanmayan projeler için bir kereye mahsus 90 günlük ek uzatma süresini vermekle yükümlü olan, lisanssız elektrik dağıtım şirketlerinin uzatma sürelerini dikkate almayan TEDAŞ Genel Müdürlüğü yetkililerinin görevi kötüye kullandığını düşünüyor musunuz; konu hakkında inceleme başlatılacak mıdır?

6- Bakanlık tarafından her sene proje onay yetkisi verilen TEDAŞ Genel Müdürlüğü, proje onay sürecini kilitleyen uygulamasıyla yatırımcıları mağdur etmektedir. Bu konuda açılacak davalar sonucunda kurum tazminat ödemekle karşı karşıya bırakılırsa, sorumluluk Genel Müdürlük yetkililerine rücu edilecek midir?

7- Yatırımcıların TEDAŞ Genel Müdürlüğünde proje onaylarını takip edilmesinin engellendiği, dolayısıyla yatırımcıların projeleriyle ilgili akıbeti öğrenemediği konusunda ne yapmayı düşünüyorsunuz?"

Kazım ARSLAN

CHP Denizli Milletvekili

TBMM Yeni Halkla İlişkiler Binası Oda No. 4038 ANKARA

Tel.: 03124205654-55

Faks:03124202133

Cep: 05322173848

 

Siyaset Haberleri

SİYASETE KATILMANIZ LAZIM!
Zafer Partisi'nde şok gelişme
2024'ün En Çok Konuşulan Siyasetçileri Belli Oldu!
AKP'de büyük kriz! Salonu terk ettiler
ÖZTÜRK ''KAMU GÜVENLİĞİ TEHDİT ALTINDA''