Oruç Ne İle Açılmalı?

Ramazanın başlamasına saatler kaldı. Peki oruç neyle açılmalı? Oruç neyle açılırsa daha sağlıklı olur? Hurma yalnızca bir gelenek mi? Yoksa oruç hurmayla mı açılmalı? Su ve zeytin oruç açmada doğru tercihler mi?

11 ayın sultanı Ramazan'a girmemize saatler kala, en çok merak edilen sorulardan biri de 'oruç ne ile açılmalı?' oldu.

'Oruç ne ile açılmalı?' sorusuna diyetisyenlerden ve din adamlarından farklı cevaplar geldi.

Din adamları oruç açarken hurma, su ve sütü tercih ederken; diyetisyenler sağlıkla ilgili kritik uyarılarda bulundu. 

Din adamlarının oruç açmayla ilgili örnek verdiği hadisler şu şekilde:

İftarı hurmayla açın, zira o berekettir. Şayet hurma bulamazsa suyla iftar edin, çünkü o temizleyicidir. [İ. Mace]

Peygamber efendimiz, taze hurmayla iftar ederdi. Taze hurma yoksa kuru hurmayla, o da yoksa suyla iftar ederdi. [Tirmizî]

Peygamber efendimiz iftarını sütle de açardı. [Dâre Kutnî]

Peygamber efendimiz, üç hurmayla veya ateş dokunmamış bir şeyle iftar ederdi. [Ebu Ya'la]

Diyetisyenler oruç açmayla ilgili uyardı:

PEYNİR-EKMEK VE ÇAYLA ORUÇ AÇILIR

Oruç en iyi su ile açılır. Mide asit salgısını engellememesi açısından 15.5 saat açlığın üzerine içeceğiniz su iyi gelir. Midenin yumuşatılması ve açlıktan sonra asit salgısını engellemek için iftarda yoğurtlu yayla çorbası, şehriye çorbası, domates çorbası veya mercimek çorbası içilmelidir. 

BAL MİDEYİ KORUR 

Peynir, ekmekle beraber bir tatlı kaşığı bal yenilebilir. Bal, mideyi koruyucu özelliğe sahiptir ve mide ağrısını ortadan kaldırır. Peynir- ekmekle ve çayla da oruç açılabilir. Bir-iki tane hurma yenilebilir ancak çok fazla yenmesini tavsiye etmem. 

 

Gündem Haberleri

'Esad, Rusya'da Güvende'
Suriye'ye dönüşler iki kat arttı
Baas rejimi nedir?
Teğmenlere destek veren savcı açığa alındı
Şiddette sıfır tolerans algısı boşa çıktı