Bağcılık sektörü ve üzüm üreticilerinin sorunlarının araştırılarak alınacak tedbirlerin tespit edilmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonunda konuşan AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin; “Bizim derdimiz hem üzümü yemek hem de bağcıyı sevmek ve korumak” dedi.
Bağcılık sektörü ve üzüm üreticilerinin sorunlarının araştırılarak alınacak tedbirlerin tespit edilmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bugün gerçekleştirilen toplantıda İzmir ve Denizli Ticaret Borsası Başkanları sunum gerçekleştirerek bağcılık sektörünün ve üzüm üreticilerinin taleplerini ve önerilerini ilettiler.
“DENİZLİ ÇALIŞMALARI YAKINDAN TAKİP EDİYOR”
Toplantıda Denizli bölgesindeki üzüm üretimine ilişkin bilgiler paylaşan Milletvekili Şahin Tin; “Denizli denince genelde tekstil sanayisi akla gelir ama üzümde de hayli iyi bir konumdadır ve ihracat da yapmaktadır. Şaraplık üzüm üretimi de sofralık üzüm üretimi kadar yaygındır. Özellikle Güney, Buldan, Baklan, Çal ve Bekilli ilçelerimiz şarapçılık üzüm üretimi ile geçinmektedirler. Toplamda 370 bin 244 dekarlık alandan 325 bin ton üzüm üretilmekte ve bunun belli bir bölümünün de ihracatı yapılmaktadır. Bu anlamda Denizli ilimizdeki üzüm üreticilerimiz Araştırma Komisyonumuzun çalışmalarını da yakından takip etmektedirler” dedi.
“ÖRGÜTLENME SORUNU AŞILMALI”
Üzüm Araştırma Komisyonunun tarımın genelini değil sadece üzüm ve bağcılık sektörüyle sınırlı kalmasının sonuç odaklı çalışmanın yolunu açtığına dikkat çeken Milletvekili Şahin Tin; “Araştırma Komisyonumuzun öncelikli hedefi üzüm konusudur. Üzüm üreticilerimizin yaşadığı aksaklıkları, sıkıntıları ve bunlara ne sağlayabileceğimizi burada konuşarak çözüme kavuşturmak öncelikli hedefimizdir. Ayrıca üretim sonrası aşamada yaşanan pazarlama ve satış safhaları da çözüm bekleyen önemli bir sancıdır. Kaliteli üzüm üretimimiz var. Alıcılarımızda var. Sektördeki pazarımız açık. Fakat üzümcülerimizin ne yazık ki ellerindeki malı bir yıl çalışıp çabaladıkları ürünü birkaç tane tüccar kandırıp gidiyor. Bu anlamda en önemli konulardan bir tanesi de üreticilerimizin yaşadığı bu temel sorundur. Komisyonumuzun gayretleriyle belirlenecek olan yol haritası sayesinde bu soruna bile neşter vurmamız üreticilerimize önemli bir deva olmuş demektir” dedi.
“SORUNLAR VE ÖNERİLER DİLE GETİRİLMELİ”
Denizli ilinde üzüm üreticilerinin yaşadığı başlıca sorunlara da değinen Milletvekili Şahin Tin; “Denizli’de üzüm üreticilerimiz ile bir araya geldiğimizde bizlere sektörün belli başlı sorunlarını dile getirdiler. Sertifikalı fidan temini, çeşit yetersizliği, kurumsallaşamama, kuraklık ve sulama kaynaklı yaşanan sıkıntılar ve arazilerin parçalı olması gibi konular. Bu hususlar sorunların başlıcaları gibi görünüyor. Sulanabilir arazilerin çoğaltılması gerekiyor. Her alanda olduğu gibi bu alanda da eğitim önemli. Üreticilerimizin eğitilerek bilinçli üretim ve pazarlama yapması sağlanmalı. Üzüm işletme ve depolamada tesis yetersizliği olan bölgelerimiz var. Bu konuda da desteklemelerde bulunulmalı. Dolu koridorları, tarım ve ziraat alanında düzenli üretimin planlanması ve girdi maliyetleriyle ilgili de genel bir çalışma yapılmalı. Ülkemizin imkânları göz önüne alınarak bu alanda da desteklemeler yapılması gerektiğini değerlendiriyorum. Bunları da inşallah ileriki dönemde hep beraber yapacağımıza da inanıyorum” dedi.
“SONUÇ ODAKLI ÇALIŞACAĞIZ”
Araştırma Komisyonunun geleneksel bir komisyon standardından çıkarak daha çok sonuç odaklı çalışmalara imza atacağına inandığını belirten Milletvekili Şahin Tin; “Komisyonumuz yaptığı çalışmalar neticesinde sonuç odaklı birçok önemli karara imza atacaktır. Bizim derdimiz hem üzümü yemek hem de bağcıyı sevmek ve korumak. Bu nedenle ortak akıl ürünü adımlar atarak sonuca doğru gitmek için iyi incelemek sektörü iyi araştırmak ve sorunları kaynağında belirleyip çözmek zorundayız” dedi.
“ÜNİVERSİTELER ÇALIŞMA YAPMALI”
Denizli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tefenlili ise Araştırma Komisyonunda yaptığı toplantıda bağcılık ve tarıma destek verilmesinin önemine işaret ederek, üniversitelerin de bu konularda çalışma yapması gerektiğini söyledi. Ayrıca Borsa Başkanı Tefenlili, lisanslı depoculuğun, üzüm üretiminin ve ihracatının hükümet tarafından desteklemesi isteğinde bulundu.