Onlara Yapmacık Değil Gerçekçi Olun

Özel Denizli Seviye Okulları Rehber Öğretmeni Sibel Atınpa, korona günlerinde ebeveynlerin çocuklara yaklaşımının nasıl olması gerektiğini anlattı.

Corona virüs tüm dünyayı tehdit ederken bu salgından korunmak için bakanlığın aldığı kararla okul da eve taşındı. Öğrencilerimizin ilk kez deneyimlediği yakın temaslı eğitimden online eğitime geçiş sağlandı. Corona günlerinde evden çıkamamaları, çocukların ruh sağlığına olumsuz etkisi olacağı yadsınamaz. Bu süreçte hem biz öğretmenlerin hem velilerimizin onlara desteği gereklidir. Her şeyden önce bir yetişkin olarak kendi duygu ve davranışlarımızı kontrol etmemiz önemlidir. Yaşadığımız her duygunun çocuklar tarafından algılandığını ve bunlara anlamlar yüklediğini unutmamalıyız. Ebeveyn olarak sizlerin soğukkanlı ve sakin olduğunuzu gören çocuğunuz, paniğe kapılmaması gerektiği mesajını alacaktır. Ancak bunu yaparken yapmacık tavırlarla değil gerçekçi ve yaşına uygun açıklamalar yapılmalıdır.

Düzene Alışmak Zor Olabilir

Öğrencilerimiz uzaktan eğitimle değişen ev düzenine alışmakta zorluk çekebilirler. Sizlerin uzaktan eğitime olan ciddiyetiniz çocukların da motivasyonuna etki edecektir. Evde karsılaştıkları disiplin sorunlarına yönelik Rehberlik ve Kariyer derslerinde hem ders çalışma disiplini üzerine hem de corona günlerinde stres ve öfke yönetimini nasıl sağlayacakları konusunda sunumlar yapıldı. Aynı zaman da stresini kaygısını yönetebilmesi adına derslerde nefes ve kas gevşeme egzersizlerini uyguladılar. Velisi olarak sizlerde bu süreçte çocuğunuzun neye ihtiyaç duyduğunu sormaktan ve öğretmenleriyle iletişim kurmaktan çekinmeyiniz. Zaman zaman bu durumun geçici bir süreç olduğunu hatırlatınız. Okul başarısını devam ettirebilmesi adına gerekli ortam ve fiziksel koşulları sağlayınız. Öğrencilerimizin ilk kez deneyimlediği online eğitimde şikayetleri, sıkılma durumları olabilir. Ancak onlara hakları olduğu kadar sorumlulukları uygulaması gerektiğini de hatırlatınız. Bu süreçte rutini bozmamak hem sizleri hem çocukları olumlu etkileyecektir. Sabahları erken kalkmak gece uyku saatini bozmamak, kahvaltı ve yemek düzenini sürdürmek çocuğun eğitimi ve psikolojisi için yararlı olacaktır.

Biz okul olarak, çocuğun bu süreçte okul iklimini yaşaması bizlerle iletişim halinde kalması için gerekli çalışmaları yapmaktayız. Öğrencilerimiz bu süreçte okul etkinliklerine devam ederse öğrenme motivasyonlarını diri tutabiliriz. Bunun için online denemelerimize devam etmekteyiz. Aynı zamanda üniversitelerle işbirliği içindeyiz. Okan Üniversitesinden Servet ŞİRİN le‘’geleceğini keşfet’’ konulu online seminer yapıldı. Devamında planlama yaptığımız Bilgi Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, Kapadokya, Lefke Üniversitesi gibi bir çok üniversite ile öğrencilerimizi buluşturmak amacındayız. Tüm bunları yaparken, unutmamamız gereken en önemli şey her çocuğun bir birey olduğudur. Özellikle bu süreçte onun sadece okul başarısından ibaret olmadığı ve onun da duyguları, kaygıları olabileceği hatırlanmalıdır. Boş zihin kaygının en sevdiği yerdir. Bu noktada çocuğun kaygılarından ve can sıkıntısından uzaklaşması adına aktivitelerine izin verilmelidir. (Sınırlı şekilde dijital oyun), spor yapmak, film izlemek, resim yapmak, arkadaşlarıyla sohbet etmek vb. etkinlikleri mutlaka yapmalıdır. Bizler de bu anlamda onları motive edecek etkinliklere, bireysel görüşmelere ve derslere devam ediyor olacağız.

Bu süreci en sağlıklı şekilde atlatıp, Seviye Okulları çatısı altında yine öğrencilerimize kavuşacağımız günün umuduyla...

Eğitim/Kültür/Tarih Haberleri

BÜYÜKŞEHİR ÂŞIKLAR GELENEĞİ COŞKUYLA YAŞATILDI
PAÜ Rektörlüğü İçin Yarışanların Listesi
PAÜ'deki Koca İşletme Neden Zarar Ediyor ?
PAÜ İlk 10'da Olması Gerekirken İlk 1000'de Yok
29. Türkiye Felsefe Olimpiyatı Çevrimiçi Gerçekleştirildi