Okula Dönen Çocuklar için Velilere Uyarı!

6 Eylül 2021'de uzun bir süre sonra tüm kademelerde okullar açılıyor. Okula dönüş konusunda uzmanlar aileleri uyardı.

Uzman doktorlar uzun süredir uzaktan eğitim alan öğrencilerde, hem okula tekrar adapte olmaktan dolayı hem de hala geçmeyen korona virüsün etkilerinden dolayı tedirginlikler gözlemlendiğini belirtiyorlar ve ebeveynlere önemli konularda önerilerde bulunuyorlar.

Konu ile alakalı uzmanların uyarıları şöyle:

Bu süreçte ebeveynlerin öğretmenlerin ve öğrencilerin kaygılı olduklarını gözlemliyoruz. Bize başvuran aileler ve çocuklar korona virüsün etkileri hala devam ederken tekrar okula adapte olmanın kaygılarını yaşıyorlar. Uzun süre online eğitimle devam eden okulların açılmasıyla öğrencilerin okula uyum sürecinde ebeveynlere ve öğretmenlere büyük sorumluluk düşüyor. Bu sorumluluğu ve bilinci onlara hissettirmek gerekir. Salgın sürecinde temizlik, sosyal mesafe, hijyen kuralları, maske kullanımı gibi kendimizin kontrol edebileceği durumları bilinçli bir şekilde farkında olmalarını sağlamak için sohbetler yapmak ve kuralları anlatmak onların bu sürece adapte olmalarına yardımcı olacaktır.

Yeni yaşam alanında yer edinmeye başlayan çocuk yeni beceriler kazanmaya başlar

Alışılmış olan eğitim rutininin farklı bir yöne kayması, ekran karşısında uzun bir süre kalmanın getirdiği dikkat eksikliği ve öğrenme problemleri, görme problemleri, ekrana bağımlılık, öfke problemleri, uyku problemleri, beslenme sorunları, davranışsal sorunlar, derslere ilgisizlik, daha fazla sıkılgan olmaları, isteksizlik ve ebeveynler ile yaşanan çatışmalar gibi birçok problemlerin yaşandığını salgın sürecinde gözlemledik. Çocukların akranlarıyla beraber olmaları ve aile dışında diğer insanlarla iletişim içerisinde olamaya başlaması sosyal, bilişsel, psikolojik açıdan önemlidir. Özellikle okul öncesi ve ilkokul öğrencileri için, yeni yaşam alanlarında bireyselleşebilmeleri adına önemlidir. Yeni yaşam alanında yer edinmeye başlayan çocuk yeni beceriler kazanmaya başlar. Bu da büyümelerine ve yaşlarına uygun davranışlar kazanmalarına yardımcı olur.

Okula adapte sürecinde ağlamalar, yakınmalar sürüyorsa mutlaka uzmandan destek alınmalı

Salgınla beraber uzun bir konfor alanında olan çocuklar için bu konfor alanından çıkıp daha düzenli ve sistemli bir sürece girmeleri ilk başta uyum açısından zor olabilir. Bu noktada önemli olan sakın kalarak, bu sürecin normal olduğunu bilmek ve tutumlarımızın kararlı ve net olmasıyla beraber sevgimizi hissettirmeye önem verip açıklayıcı bir tutum sergilemeliyiz. Özellikle küçük yaş gruplarında uyum sürecinde olan çocukları ebeveynlerin okula bırakıp alması süreci daha da rahatlatıcı hale getirecektir. Çocukları okula bıraktıktan sonra gizlice ayrılma, yalan söyleme gibi tutumlarda bulunmayarak, okula gitme sürecinin normal olduğunun anlatılması gerekmektedir. Okuldan alırken de okul çıkış saatlerine dikkat edilmeli ve çocuk bekletilmemelidir. Okulun ilk günlerinde çocuklar aileden uzaklaşmak istemez. Aile bu tutumunda kararlı olursa çocuğun okula alışma süreci zaman içinde azalır yok olacaktır. Eğer bu süreç uzuyor ağlamalar, bedensel yakınmalarla karşılaşılıyorsa mutlaka bir uzmandan destek alınmalıdır. Önemli olan şu ki, bu uyum sürecinde çocuk aileye istediği zamanda ulaşabilmeli daha sonra kademeli bir şekilde aileden adım adım uzaklaşılmalıdır.

Kaygı, korku gibi duygular bulaşıcıdır ve eğer ebeveyn olarak çocuklara bu duygularımızı beden dilimizle ve ses tonumuzla hissettirirsek çocuklar da bulundukları ortamın güvenli olmadığını hissederek kaygılanmaya başlar. Bu süreç bir kısır döngüye girer ve süreç uzamaya başlar. Ebeveynlerin duygularını kontrol ederek destekleyici tutum sergilemeye dikkat etmeleri son derece önemlidir. Umarım salgına rağmen kapanmadan sağlıklı ve kontrollü bir eğitim yılı geçiririz.

(İHA) -

Gündem Haberleri

McDonald's ve Burger King'in o menülerini yiyenler yandı!
DOD’dan Brüksel çıkarması
Bahçeli'den 'teğmenler' çıkışı: Bakanlığın kararına saygı duyuyorum
İhraç tebligatı 4'e çıktı
Genç teğmenler vazifelerini yaptılar!