Öksürüğünüze Dikkat edin!

Denizli Servergazi Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali İhsan Yıldız, çok eski yıllardan beri görülen bir hastalık olan tüberkülozun son yıllarda azaldığını belirtip, ancak yine de iki, üç haftadan uzun süren ve tedaviye yanıt vermeyen öksür

Halk arasında 'verem' olarak nitelendirilen tüberkülozun solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olduğuna dikkati çeken Servergazi Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali İhsan Yıldız, mikrobun bulaştığı kişide vücut direncini düşmesiyle hastalığın ortaya çıkabileceğini söyledi. Tüberkülozun çok eski yıllardan bu yana görülen bir hastalık olduğunun altını çizen Dr. Yıldız, ancak son yıllarda istikrarlı bir şekilde bu hastalığın görüldüğü kişi sayısının azaldığını söyledi. 

 Tüberküloz hastalığının sıklıkla akciğerlerde görüldüğünden belirten Dr. Ali İhsan Yıldız, "Bu nedenle belirtilerinin büyük bölümü akciğerlerle ilgilidir. Tüberküloz hastalarının en sık görülen yakınmalarının, iki, üç haftadan uzun süren ve tedaviye cevap vermeyen öksürük, balgam çıkarma, balgamda kan görülmesi, ateş, gece terlemesi, yorgunluk, halsizlik, kilo kaybı, iştahsızlık, nefes darlığı, göğüs ve sırt ağrısıdır" dedi.

 Dr. Yıldız, "Tüberküloz tanısı balgamda verem mikrobunun gösterilmesi ile konulur. Hastanın yakınmaları ve akciğer film bulguları tüberkülozdan şüphelenmeyi sağlar. Tüberküloz tedavisi için ise günümüzde çok güçlü ilaçlar bulunmaktadır. Tüberküloz mikrobunu kesin olarak öldürmek ve bir daha çoğalarak hastalık yapmasını engellemek için başlangıçta en az dört ilaç kullanılması gerekmektedir. Toplam tedavi süresi en az 6 aydır. Bu süre içinde, Verem Savaşı Dispanserleri'nde balgam ve akciğer filmi kontrolleri yapılacaktır. İlaçların sağlık personeli veya sorumlu bir kişi tarafından hastaya içirilmesi en etkili tedavi yöntemidir. Böylece hastaların ilaçların aksatmadan düzenli alması sağlanmış olur" dedi. 

 Tedavisi çok kolay olan tüberküloz hastalığında önemli olanın bulaştırıcı hastalara hızla tanı konulup uygun tedavinin başlanması olduğunu vurgulayan Yıldız, "Bu sayede bulaşma zinciri kırılabilecek ve yeni nesiller tüberküloz mikrobuyla karşılaşmadan yaşayabileceklerdir. Eğer tedavi edilmezse hastalığın bulaşıcılığı çok fazladır ve ölümcüldür. Tüberküloz hastasının aynı evde yaşayanlara verem mikrobunu bulaştırma olasılığı yüksektir. Tüberküloz tanısı kesinleşince, bütün aile bireyleri ve hasta ile aynı havayı paylaşan işyeri ya da başka ortamdaki kişiler verem savaşı dispanserinde muayene için çağrılırlar. Tüberküloz utanılacak, saklanılacak bir hastalık değildir. Bundan yaklaşık elli yıl önce, ilaç tedavisi yokken genellikle öldüren, ölmeyenleri de ciddi sakat bırakan bir hastalık olduğu için o dönemlerde korkutan ve utanılan bir hastalık olmuştur. Bugün erken tanı ve doğru tedavi ile hastalar tümüyle iyileşebilmektedir" diye konuştu.

Spor Haberleri

Denizlispor'un Kapısına Kilit Vuruldu
Semerci "Denizlispor'un Kayyuma Gitmesi Denizli İçin Kara Bir Lekedir"
Dev Derbide 3 Puan Beşiktaş'ın
Horoz Madin'de de Dağıldı Gitti
Tarihi fark yedik