Neden Denizli Ticaret Üniversitesi Olmalı?

Avrasya Yönetici Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı  Mahmut CATLIK "Neden Denizli Ticaret Üniversitesi Olmalı" sorusunu yaptığı açıklama ile cevapladı.

Başkan Catlık aşıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Denizli ili Türkiye’nin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında en gelişmiş on ili arasında yer almaktadır. Okur yazar oranı çok yüksek olup hem öğrenci nüfusu hem de akademisyen sayısı itibariyle bölgenin en büyük üniversitelerinden biri  olan Pamukkale Üniversitesine sahiptir.

Ayrıca Denizli ilimiz tekstil ve dokumacılık, kablo sanayi, metal ve haddecilikten süt ürünlerine kadar gelişmiş bir sanayileşme potansiyeline; organik tarım ve seracılık, dericilik, cam sanayi, kimya ve plastik, topraksız tarım, termal turizm, bağcılık ve şarap üretimi, inanç ve kültür turizmine kadar geniş bir yelpazeyi bünyesinde barındıran, hayal gücü yüksek insanlarla büyümeye devam eden Denizli; horozuyla , Pamukkale’siyle dünyaca tanınan birçok özelliğe sahiptir.

Peki yeterli midir?

Sanayileşme, ihracat rekorları, sektörlerin çokluğu; elbette ki önemli ve gurur vericidir ancak bir ilin gelişmesi büyümesi marka değeri taşıması için yeterli değildir. Başarı, devamlılık ile gelir ; devamlılık ise gelişime açık teknolojiyi takip eden, çevresel ilişkileri, iyi hayal gücü yüksek bireylerin yetiştirilmesi ile mümkün olacaktır. Öyle bireyler yetiştirelim ki sadece akademik anlamda değil sosyo-kültürel anlamda yetişmiş, kendisini ifade edebilen , özgüveni yüksek, yabancı dil bilen her konuda bilgili bireylere ihtiyacımız vardır. Bireyler kolektif bir bilince ulaşmalıdır. Yaptığı işi sadece kendisi için değil, vatanına bir görev bilen bireyler, ülkemizi geliştirecektir.  Bir ilde büyüme ne kadar fazlaysa sorunlarda o denli artacak ve bu sorunları çözecek farklı çözüm yollarını bu bireyler çözecektir.  

Neden ilimizi anlattım, 1990 yıllarından itibaren bir ilde neden üniversite kurulmalıdır konusunda birçok makale ve yazı yayımlanmıştır. Bunları incelediğimizde üniversite kurulması istenen bir ilde öncelikle o ilin  sosyo-ekonomik alt yapısının olması gerektiği , o ilde eğitim görecek öğrenciye vereceği bir kültürünün aktaracağı bir tarihinin olması gerektiği ve misafir edeceği öğrencinin yaşam standartlarını geliştirecek unsurlara sahip olması gerektiği söylenmektedir. Görüyoruz ki Denizli’mizde ikinci bir üniversitenin açılması zorunlu hale gelmiştir.

1992 yılında kurulan Pamukkale Üniversitemiz onur ve gurur kaynağımızdır. Aynı zamanda ben de bu üniversiteden mezun biri olarak tüm faaliyetlerini takip ettiğim üniversitemiz Denizli’ye değer katan güzide bir kurumdur. Şimdi ise Denizli Ticaret Odamızın girişimiyle çalışmaları başlatılan Denizli Ticaret Üniversitemizin haberini almanın mutluluğunu yaşıyoruz. Denizli Ticaret Üniversitemizin kurulması için yoğun çaba gösteren başta Ticaret Odası Başkanımız Uğur ERDOĞAN olmak üzere meclis üyelerine ve Ticaret Odası çalışanlarına teşekkür ederim.

Neden Denizli Ticaret Üniversitesi Olmalı ?

Üniversiteler, genel olarak ülkenin özel olarak ise bulunduğu kentin sosyo-ekonomik gelişmesini sağlayan faktörlerden en önemlisidir.

Geniş bir potansiyele sahip bir sektör ağının bulunduğu Denizli’mizde yapılacak çalıştaylar ve çalışmalarla gerekli bölümlerin tespit edilerek meslek yüksek okulu mezunu ara eleman teminlerini hızlandıracaktır.

İlimize komşu olan Muğla, Afyon, Uşak, Burdur, Manisa, Kütahya gibi illerde bir özel-vakıf üniversitesi olmadığı için Denizli Ticaret Üniversitesi bir tercih nedeni olacaktır.

Farklı üniversitelerle eğitim rekabeti, kalitenin daha yükseğe çıkmasına sebep olacaktır.

Denizli Ticaret odasında bulunan sektörlerin çok yönlü olması ve mezunlara sunulacak iş istihdamlarıyla iş garantisi vererek bölgede ilgi odağı olacaktır.

Birçok ilimizde Ticaret Odalarının kurmuş oldukları üniversiteler bulunmaktadır. İzmir Ekonomi Ünv., TOBB , Konya Karatay Ünv., İstanbul Ticaret üniversitesi vb. Denizli Ticaret Üniversitesi ile mevcut üniversitelerle iletişimin daha iyi olacağını düşünüyor ve geleceğimizi oluşturacak öğrencilerimizin bu birlikteliklerden yarar sağlayacağını düşünüyorum.

Denizli’miz Milli Eğitim Bakanlığının ve ÖSYM’nin düzenlemiş olduğu sınavların tamamında dereceye giren, eğitim öğretime önem veren ailelerin, öğrencilerin ve yetenekli öğretmen ve idarecilerin olduğu bir ildir. Denizli Ticaret Üniversitesinin vereceği imkanlarla potansiyeli yüksek öğrencileri ilimizde tutarak bu öğrencilerin hayal güçlerinden ve bilgilerinden Denizli ilinin faydalanabileceği bir ortam oluşturulacağını düşünüyorum.

Eğitim günümüz bilgi toplumunda gelişmenin ve beşeri sermaye anlamında da en önemli faktörüdür. Eğitim; gelişen bir toplumda kimliğin, etik değerlerin ve daha güçlü demokrasinin en önemli unsurudur. Teknolojideki hızlı değişim ve yenileşme, daha nitelikli çalışanlara gereksinim duyulmasına neden olmaktadır. Bir toplumda eğitimin sonuçlarını alabileceğimiz , yüksek etkiyi yaratabilecek etken en üst düzeyde ki eğitim kurumlarının var olmasıyla mümkün olacaktır. Bu nedenle Denizli Ticaret Üniversitesinin ilimize, bölgemize, güzel ülkemize büyük yarar sağlayacağını düşünüyorum. Tüm Denizli halkı, eğitime gönül vermiş öğretmen ve idarecilerin Ticaret Odası Üyelerinin, diğer odaların ve diğer odalara  kayıtlı üyelerin, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının kurulacak Denizli Ticaret Üniversitesine destek olmaya çağırıyorum. AYSİAD olarak her türlü desteği vereceğimizin bilinmesini isterim. Saygılarımı sunarım.   

Ege - Denizli Haberleri

Dikkat ! Kar Denizli'ye Geliyor
Denizli’de Kırmızı Altın Hasadı Başladı
Muğla'da deprem
DENİZLİ’DE EŞ ZAMANLI YAĞMUR DUASI
Tabutları Küçük Acıları Çok Büyük