Turizm gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, istihdama ve ekonomiye katkısı nedeniyle en etkili araçlardan birisi olmaktadır.
“Yaşlanan dünyamızın taze çiçeği olarak “ adlandırılan Turizmin ülkemiz ve ilimiz ekonomisine etkisi oldukça önemlidir. Turizm sektörü, mal ve hizmet ihracatını birlikte sağlamaktadır. Bu döviz kazandırıcı faaliyet, ulaştırma, sağlık, kişisel bakım, eğlence, yiyecek ve içecek gibi geniş bir alanda yapılan üretimin tüketilmesidir. Dolayısıyla başka yöntemlerle ihraç edilemeyen birçok hizmet, bu yolla ihraç edilerek döviz girdisi sağlamaktadır. Bu nedenle her yıl olduğu gibi bu yılda yerli ve yabancı ziyaretçi sayısını arttırmanın gayreti içindeyiz.
İlimizde alternatif turizm alanları ön plana çıkartılarak turizm sektörü, yalnızca belli bir dönemde değil tüm yıl boyunca hareketlendirilebilmelidir.
Alternatif turizm olarak İlimiz, kültür turizmi, inanç turizmi, kongre turizmi, eko turizmi, sağlık turizmi, üçüncü kuşak yaş turizmi, yayla turizmi, mağara turizmi, kış turizmi ve av turizmi gibi pek çok potansiyele sahiptir.
Denizli’nin tarihi ve doğal güzelliği ile bilinen ve yer etmiş adıyla ön planda olan merkezi Pamukkale’dir. Hierapolis antik kenti ile iç içe olan Pamukkale, termal kaynakları, kar beyazı travertenleri ile yerli ve yabancı turizme, tüm yaz ve kış ayları boyunca hizmet vermektedir.
Bu Bölgede termal suyun içindeki maden oksitleri nedeniyle kırmızı su travertenleri meydana gelmiştir. Göze hitap eden bu travertenler, Pamukkale’nin 5 kilometre uzaklığındaki Karahayıt Bölgesinde bulunmaktadır. Kırmızı su travertenleri Ege Üniversitesi’nin verdiği rapora göre içerdiği zengin mineralleri ile eşsiz bir sağlık kaynağıdır.
60 derece sıcaklığa kadar çıkan termal sular; kalp, damar sertliği, tansiyon, romatizma, deri ve damar hastalıklarına iyi gelmektedir.
Sarayköy, Karahayıt ve Pamukkale bölgelerinde kaplıca tedavi işletmeleri faaliyete geçmiş bulunmakla birlikte, Karahayıt Bölgesi’nde yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları tamamlandıktan sonra İlimizde termal sağlık ve kür merkezlerinin kurulması, kentimize yeni otellerin kazandırılması, Denizli Arkeoloji Müzesi’nin hayata geçmesiyle birlikte Denizli kent ekonomisi daha da canlanacaktır.
Yapılan bu çalışmalar sonucunda İlimiz turizm sektörünün Bölgemiz ve Ülkemiz ekonomisine daha fazla katkılar sağlayacağına inanıyor, 15-22 Nisan 2015 tarihleri arasında kutlayacağımız Turizm Haftası’nın hayırlı olmasını diliyorum.
Necdet ÖZER
Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı