Mürekkep Yalamak Deyiminin Nereden Geldiğini Biliyor musunuz?

Halk arasında "Mürekkep Yalamak" deyimini duymayanınız yoktur. Peki bu deyimin çıkış kaynağı nedir? Sizler için araştırdık.

"Çok mürekkep yalamış bir adam" gibi cümleleri çevrenizde işitmiş olabilirsiniz. Bilindiği gibi belli yaşantılardan ortaya çıkmış deyimlerin bir de arka planları vardır. Biz de sizler için bu deyimin anlamını ve arka planda yatan hikayesini araştırdık. İşte deyimin anlamı ve çıkış noktası:

Deyimin Anlamı

Mürekkep yalamak deyiminin anlamı: Okuyup yazmak, tahsil yapmak, eğitim görmek, Öğrenim görmek, cahillikten kurtulmak, aydınlanmak demektir.

Deyimin Çıkış Noktası

Eskilerde yazı yazmak için kullanılan mürekkep boyası bezir isinden yapılıyordu. Bu mürekkep ile yazılmış olan yazıdaki hatalı yazıyı düzeltmek için eskiden kitabı elle yazanlar serçe parmağının ucunu dilleri ile ıslatıp hatalı harf, kelime ve cümle üzerine sürerlerdi. Yazı ustası, serçe parmağına bulaşan mürekkebi ister istemez diline bulaştırır, böylece mürekkebi yalamış olur. Islanan mürekkep bezir isinden yapıldığı için suda çabuk dağılıverirdi.

Eğitim/Kültür/Tarih Haberleri

BÜYÜKŞEHİR ÂŞIKLAR GELENEĞİ COŞKUYLA YAŞATILDI
PAÜ Rektörlüğü İçin Yarışanların Listesi
PAÜ'deki Koca İşletme Neden Zarar Ediyor ?
PAÜ İlk 10'da Olması Gerekirken İlk 1000'de Yok
29. Türkiye Felsefe Olimpiyatı Çevrimiçi Gerçekleştirildi