Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ilk EKOS işlemi yapıldı

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 87 yaşında bir hastaya ilk defa akciğere pıhtı atması hastalığında kullanılan "Ekos" işlemi uygulandı.

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 87 yaşında bir hastaya ilk defa akciğere pıhtı atması hastalığında kullanılan "Ekos" işlemi uygulandı. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özcan Başaran, Doç. Dr. Oğuzhan Çelik ve Doç. Dr. Volkan Doğan tarafından yapılan işlem başarıyla gerçekleştirildi.

87 yaşındaki A.B isimli hastaya ilk defa uygulanan EKOS işlemi hakkında açıklama yapan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Volkan Doğan "Pulmoner emboli artık her yaşta da görülebilir rahatsızlıktır. Nefes darlığı, düşük tansiyon ve çarpıntı şikayetiyle hastanemize başvuran hastamıza yapılan ekokardiyografisinde (kalp ultrasonunda) akciğerinde pıhtı (emboli) olduğu tespit edildi. EKOS işlemi için gerekli ön hazırlıklar tamamlandıktan sonra anjiyo ünitesinde işlem başarıyla uygulandı. Bu özellikte ileri yaştaki hastalarımızda yaşam konforunu arttırmak ve mevcut şikayetlerini gidermek için tercih ettiğimiz bir yöntemdir. İşlem sonrası yakın takibe alınan hastalar yoğun bakım ünitesinde izlenmekte ve trombolitik ilaç katater içinden yavaş bir şekilde uygulanmaktadır. Akciğer damarına pıhtı attığı zaman normalde pıhtı eritici ilacı damardan uyguluyorduk. Bu işlemde akciğer damarına direk ulaşarak oradan yavaş infüzyon şeklinde pıhtı eritici ilacı direk pıhtının üzerine uyguladık. Komplikasyon oranı ve kanama ihtimali daha düşük olan bu yöntemi yüksek doz pıhtı eritici ilaç kullanamadığımız için tercih ettik" dedi.

Bazı hastalarda EKOS kullanılamadığını ifade eden Kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Doğan "Pıhtının eriyip erimediğini de kontrol edebileceğiz. Yaş kriteri de bizim için önemli. Yaşı yüksek hastalarda veya bazı gruplarda bu ilaçları kullanamıyoruz. Bu ilaçları kullanamadığımız hastalarda da bu işlemi başarıyla gerçekleştirebileceğiz. EKOS işlemi sonrasında hastalarda nefes darlığının devam edip etmediği, kan tahlililerinde kötü prognozu gösteren tetkiklerin yüksek çıkıp çıkmadığı, oksijen saturasyonun düşük olup olmadığı, en önemlisi nefes darlığının olup, olmadığının kontrol edilmesi gereklidir. Özellikle kalp ultrasonunda akciğer basıncının yüksel kalıp kalmadığı, kalbin sağ tarafında yetmezlik olup olmadığının takibi çok önem arz etmektedir. Bazı hastalarda EKOS kullanılamamaktadır. Örneğin son altı ay içerisinde beyin kanaması geçiren hastalarda, kanama diyatezi olanlarda, ciddi tansiyon yüksekliği olanlarda, yine u¨ç ay içerisinde kafa travma öyku¨su¨ veya intrakranial/spinal cerrahi mu¨dahale öyku¨su¨ olanlar ile son iki hafta içerisinde gastrointestinal kanama öyku¨su¨nu¨n bulunlarda bu pıhtı eritici ilaç uygulanamaz. Kullanamadığımız için pıhtı erimediği sürece ilerleyen dönemde o pıhtı taşlaşarak akciğerde tansiyon yüksekliği dediğimiz hastalığa neden olabiliyor. Bu da bizim hiç istemediğimiz, ilerleyen dönemlerde tedavisi zor, hastanın yaşam kalitesini bozan, nefes darlığına neden olan ciddi bir hastalığa sebep olmaktadır. Düşük ihtimalde olsa böyle hastalarla da karşılaşıyoruz. Bu işlem sayesinde onun da önüne geçmiş olacağız" diye konuştu.

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Turhan Togan ise "EKOS işleminde emeği geçen Anjiyo Kateterizasyon Laboratuvarı, Koroner Yoğun Bakım ve Kardiyoloji Kliniğinde görev yapan tüm çalışma arkadaşlarıma ve kardiyoloji hocamıza kurumumuzda bir ilki daha gerçekleştirdikleri için teşekkür ederiz" dedi.

EKOS (acoustic pulse thrombolysis akustik sinyal tromboliz tedavisi) işlemi akciğere pıhtı atan, şok tablosunda olan hastalarda, pıhtı açıcı ilaç uygulaması yapılamayan grupta tercih edilen toplardamardan akciğer damarlarına direkt yerleştirilen bir katater işlemiyle; kateterden düşük doz pıhtı açıcı uygulanan bir sistem olarak biliniyor.

IHA

Ege - Denizli Haberleri

Asfalt çalışmaları devam ediyor
BELTAŞ’LA İLGİLİ 5 SUÇ DUYURUSU
Derem Uzmanından Denizli İçin Uyarı
Köy okulları bilimle buluşacak
Denizli Büyükşehir 2024’te 24 bin 179 can dostu sağlığına kavuşturdu