Mısır’da Bulunan Lahit 2 Bin Sene Sonra Açıldı

Mısır’ın İskenderiye şehrinde kazı çalışmalarına devam eden arkeologlar, siyah granitten yapılan dev bir mezarın keşfini yapmışlardı. 10 gün sonra lahit açıldı.

Geçen hafta İskenderiye’de bir kazı çalışmasını sürdüren arkeologlar, belki de son yılların en büyük lahitinin keşfini gerçekleştirdiler. Bu lahitin içerisinde her ne varsa, korunaklı bir bölgeye taşınması ve açılması gerekliydi. Gerçekleştirilen çalışmalara göre son 2000 senedir kimsenin elinin bile değmediği bir kalıntı olduğu meydana çıktı.

Uzmanlar lahit açtıklarında dayanılmaz bir koku ve kahverengi - kırmızı bir kanalizasyon suyunda yüzen 3 iskelet ile karşı karşıya kaldılar.

Dayanılmaz Koku

Mısır’da yayın yapan bir haber kuruluşu olan El-Watan'a göre arkeologlar, lahitin kapağını evvela 5 cm kadar araladılar. Bu seyide dayanılmaz bir koku meydana çıkınca biraz bekletme kararı aldılar. Çalışmayı yöneten yetkili isimlerden bir tanesi olan Mostafa Waziri, 3 kişinin kemiklerini bulduklarını, bu şeyin bir aile gömüsüne benzediğini, maalesef içindeki mumyaların durumunun iyi olmadığını, ve kemiklerin dağılmış durumda olduklarını ifade etti. Waziri, çalışmalar esnasında dayanılmaz kokuya rağmen kafasını lahitin içine sokmak zorunda kaldığını da belirtti.

Lahit hemen hemen 2 iki metre yüksekliğinde ve ortalama 3 metre uzunluğunda. Toplamda ise 27 ton şeklinde hesaplandı. Tarihlendirildiği dönemse M.Ö. 323’de Büyük İskender’in ölümü ile başlayan Ptolema dönemi.

Arkeologlar şimdi içindeki iskeletlerin kesin ölüm sebeplerini ve hangi senelerde yaşadıklarını belirlemek amacı ile çalışıyorlar.

 

Eğitim/Kültür/Tarih Haberleri

BÜYÜKŞEHİR ÂŞIKLAR GELENEĞİ COŞKUYLA YAŞATILDI
PAÜ Rektörlüğü İçin Yarışanların Listesi
PAÜ'deki Koca İşletme Neden Zarar Ediyor ?
PAÜ İlk 10'da Olması Gerekirken İlk 1000'de Yok
29. Türkiye Felsefe Olimpiyatı Çevrimiçi Gerçekleştirildi