Karar, Denizli Büyükşehir Meclisi tarafından oy birliği ile alındı. Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesi kısa süre içinde 25 bin dolayında Denizlilinin bir araya geldiği, 27 gün boyunca da demokrasiye sahip çıkmak amacıyla nöbet tuttuğu Delikliçınar Meydanı’nın adı değiştirildi. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’ın demokrasi nöbetinde dillendirdiği yeni isim uzun süre Genel İşler Komisyonu’nda görüşüldü. Komisyona 15 Temmuz Şehitler Meydanı olarak gelen değişiklik teklifi, CHP’li üye Şeniz Doğan’ın ısrarı ile 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı olarak kabul edildi. Delikliçınar Meydanı isminin değiştirilmesi teklifi, Ağustos dönemi toplantılarının 3. birleşiminde meclis üyelerine sunuldu.
“ASIL ÖNEMLİ OLAN MAŞAYI TUTAN ELLERDEN HESAP SORULMASI”
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, 15 Temmuz’da son 100 yılın en olaylarından birinin yaşandığını belirterek, FETÖ’nün darbe girişimiyle insanları birbirine düşürmeyi, ülkeyi parçalamayı hedeflediğini söyledi. Bunların maşa olduğunu, asıl önemli olanın bu maşayı tutan ellerin tespit edilmesi olduğunu ifade eden Başkan Zolan, “15 Temmuz akşamı siyasi partilerin genel başkanları başta olmak üzere tüm siyasiler demokrasiye sahip çıktı. Daha da önemlisi halk sahip çıktı, tek vücut oldu” dedi.
“DELİKLİÇINAR MEYDANI KURTULUŞ MEYDANIYDI”
Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesi Denizli’de 25 bin dolayında vatandaşın Delikliçınar Meydanı’nda bir araya geldiğini ve demokrasiye sahip çıktığını anlatan Başkan Zolan, “O gün tarihe bir not düşüldü. Bu önemli anı gelecek nesillere aktarmak önemliydi. Meydanın adının 15 Temmuz Şehitler Meydanı olması teklif edildi. Ancak, CHP’li üye Şeniz Doğan başta olmak üzere muhalefetin Delikliçınar adının da geçmesi yönünde bir teklifi oldu. Komisyon da 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı olması için oy birliği ile karar alındı. 15 Temmuz ve şehitler unutturulmayacak, Delikliçınar adı da yaşatılacak” dedi.
ÇAPAR: DEMOKRASİ BİLİNCİ MEYDANDA KARŞILIĞINI BULDU
CHP Grubu adına söz alan Bekir Çapar, 15 Temmuz’un haince bir çalışmanın sonucu olduğunu belirterek, demokrasi bilincinin bu hain kalkışmanın ardından meydanlarda karşılığını bulduğunu söyledi. Çapar, “2. kurtuluş savaşı olarak adlandırılan bu süreç kutlanmalı. Ancak, tedbiri elden bırakmamalıyız, uyanık olmalıyız. Çünkü daha pek çok tarikat var. Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi, en büyük tarikat medeniyettir. Bu bilinçle hareket eder, bilimi kendimize ışık olarak alırsak bu tür tehlikelerin uzağında oluruz” dedi.
ŞENİZ DOĞAN: DELİKLİÇINAR ADI ÖNEMLİ
15 Temmuz Şehitler Meydanı teklifine Delikliçınar adının da konmasını neden teklif ettiğini açıklayan CHP’li üye Şeniz Doğan, Delikliçınar adının Denizli için önemli olduğunu söyledi. Doğan, “Denizli halkı burayı yıllardır Delikliçınar Meydanı olarak biliyor. Yeni isimde Delikliçınar adının da yaşatılması gerekiyordu. Buna olumlu karşılayan komisyon ve meclis üyelerine teşekkür ederim” dedi.
YUSUF GARİP: BAŞKA BİR MEYDANIN ADI BU ŞEKİLDE DEĞİŞMESİN
MHP’li üye Yusuf Garip de kısa bir teşekkür konuşması yaptı, “Dileriz Denizli’de bir daha başka bir meydanın adı bu şekilde değişmez” dedi.
HALİL PEKDEMİR: BÖYLE BELALAR UZAK OLSUN
AK Partili üye Halil Pekdemir ise 15 Temmuz gecesi darbeye karşı kısa sürede 25-30 bin kişinin toplanmasının büyük önem taşıdığın belirterek, bu tür girişimlerin ülkeden uzak olmasını temenni etti. Pekdemir, isim değişikliği için komisyon üyelerine teşekkür etti.
KARAR OY BİRLİĞİ İLE ALINDI
Konuşmaların ardından Delikliçınar Meydanı’nın adının, 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı olarak değiştirilmesi teklifi meclis üyelerine sunuldu. Teklif oy birliği ile kabul edildi.