Hz. Muhammed Mustafa'nın dünyaya gelişinin yıldönümü olan Mevlid Kandili, Hz. Peygamberin insanlığa sunmuş olduğu değerleri anlayarak hayatımızı onun yüce ahlâkı ile güzelleştireceğimiz bir tazelenme mevsimidir.
Mevlid kandili Hz. Peygamber’in doğumu münasebeti ile kutlanır. Mevlid kutlamaları ilk defa Erbil Atabegi Muzafferüddin Kökböri tarafından yapıldığı kabul edilir. Osmanlı döneminde ise mevlid kandillerinde değişik kutlama faaliyetleri yapılırdı. Süyûtî, mevlid gecelerinde toplu bir şekilde Kur’an okunmasını ve Resûl-i Ekrem’e dair sohbetlerden sonra yemek ikram edilmesini bid‘at-ı hasene olarak görmektedir.
19 Kasım gecesinde de Yüce Rabbimizin âlemlere rahmet olarak gönderiş olduğu Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa’nın (sas) bir defa daha mevlidi şerifini idrak edeceğiz.
Peki bu gece yapılabilecek ibadetler nelerdir?
Aslında ibadetleri belli günlere tahsis etmek çok doğru değildir. Peygamberimiz ibadetlerin en iyisinin az ama devamlı olanı olduğunu belirterek ibadetlerde devamlılığa vurgu yapmıştır. Bununlar birlikte Hz. Peygamber (s.a.s.), bazı mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesini de tavsiye etmiştir (Tirmizî, Savm, 39). Ama bu gün ve gecelere ait özel bir namaz veya ibadet biçiminden bahsetmemiştir.
Genel anlamda bu mübarek gün ve geceleri, bağışlanma ve hayatımıza çekidüzen vermek için fırsat anı olarak görmemiz gerekmekte. İnsan hatalarını düşünüp tövbe etmeli ve bundan sonraki süreçte o hatalarını tekrarlamamalı. Mevlid Kandili gecesinde bol bol Kur'an-ı Kerim okuyup anlamaya çalışmak, kaza veya nafile namaz kılarak da değerlendirmelidirler. Bundan başka Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulabilir, Mü’minlerle helalleşilebilir, küs ve dargın olanlar barışabilir ve gönüller alınabilir, Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilerek, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalar ile mutlu edilebilir.