Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, esnek çalışma ve özel istihdam büroları konusunda çalışma yaptıklarını belirterek, reform ve eylem planının üç aylık dönemi içindeki taahhütlerden biri olduğunu söyledi.
Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de mobil, esnek ve her yerden çalışma gibi kavramlar, çalışma şekillerini dönüştürmeye başladı.
Türkiye, OECD ülkeleri içinde işgücü esnekliğinde en katılar arasında yer alıyor. Bakan Soylu, mevcut sistemde uzaktan çalışma ve esnekliğin olduğunu belirtirken, bunların legalleştirilmesi gerektiği mesajını verdi. Evde çalışanların sosyal güvencesi olmadığını anlatan Soylu, bu sorunun çözülmesi gerektiğini ifade etti.
GEÇİCİ ELEMAN İMKÂNI
Meclis'te görüşülecek tasarıyla doğumdan sonra "yarı zamanlı çalışma" uygulaması hayata geçiyor. Sadece anneler değil kadın işçiler, memur babalara da "esnek çalışma" hakkı getiriliyor.
Yeni dönemde özel sektöre, personelin doğum iznine çıktığı sürede özel istihdam büroları aracılığıyla "geçici eleman çalıştırma" imkânı sağlanacak. Hükümet programında da ifade edildiği gibi esnek çalışma biçimleri geliştirilerek özellikle gençlerin istihdama katılımının önü açılacak. Çalışmanın ocak ayı sonunda tamamlanması hedefleniyor.
ESNEK ÇALIŞMA NEDİR?
Esnek çalışma modelleri ülkeden ülkeye değişiyor. Günlük esnek çalışma, 8 saatlik süreye uymak koşuluyla başlangıç-bitiş saatleri arasında çalışanların taleplerine göre düzenleniyor. Örneğin, 08.00'de başlayıp 17.00'de bitebileceği gibi, 05.00-15.00 arasında çalışmak da olası. Haftalık esnek çalışmada, çalışanlar haftalık 40 saatlik çalışma süresini diledikleri gibi yayarak tamamlıyor. Aylık esnek çalışma saatleri de, 160 saat olan süreye uymak koşuluyla, istenildiği şekilde düzenlenebiliyor.