Makina İmalat Sektörü Mücbir Sebep Dışında Tutulmamalı

Makina Sanayici İşadamları Derneği(MAKSİAD) Başkanı Mehmet Sarı korona virüsü önlemleri ile alakalı bir değerlendirmede bulundu.

Dünyayı ve ülkemizi tehdit eden korona virüsü salgını nedeni ile pek çok ülke gibi, Türkiye’de bir yandan salgın ile mücadelesini sürdürürken, diğer yandan da salgının ekonomiye olan olumsuz etkilerini aşağı çekmek için önlemler almayı sürdürüyor.

Alınmış olan önlemlerin önemli bir kısmını olumlu karşıladıklarını, ama makine sektörünün ‘mücbir sebep’ dışında bırakılmasına anlam veremediklerini söyleyen Makina Sanayici İşadamları Derneği(MAKSİAD) Başkanı Mehmet Sarı “Böyle bir ayrımcılık olayına anlamakta zorluk çekiyoruz. Gerçekten de, hem ülke olarak, makine sektörünü stratejik sektör ilan edeceksin hem de ülkenin bekası nitelemesi yapılan makine sektörünü mücbir sebep dışında tutacaksın. Akıl alacak gibi değil” dedi.

Şaşkına döndük…

Makine imalat sektörüne, birçok gelişmiş ülke devletlerinin stratejik açıdan ayrı bir önem verdiğine de dikkat çeken MAKSİAD Başkanı Sarı, Türk makine sektörü imalatçıları olarak da aynı beklenti içerisinde olduklarını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Covit-19 salgını nedeniyle şirketler ve sektörler için çeşitli yükü hafifletici kararlar alınmaya başlandı. Ama son yapılan ve ‘mücbir sebep’ kapsamı içine alınan sektörler içerisinde, makine sektörünü görmeyince adeta şaşkına döndük. Halbuki makine sektörü, ülkelerin kalkınmasındaki önemli bir sektörlerden biri. Bu eksik karardan, bir an önce vazgeçilmesini diliyoruz.”

Eşit davranılsın yeter…

Makinacılar olarak, devletin kendilerine özel bir ayrıcalık yapmasını istemediklerini, ama diğer sektörlerden de ayrıştırılmadan eşit muamele görmesi gerektiğini de belirten MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı “Mücbir sebep kapsamına alınan ve alınmayan, diye ayrım yapılması, uygulamanın tüm sektörlere eşit yapılmadığını ve amacı ile bağdaşmadığını göstermektedir. Bizim amacımız burada mücbir sebep dışına bırakılan makina ve makina ekipmanlarınınüretimini yapan üreticilerinde hakkını savunmaktır. Tüm sanayi sektörlerimiz, devletimizin verdiği desteklerden, eşit şekilde faydalanmalıdır” diye konuştu.

Fabrikalarımıza kilit vurmak istemiyoruz…

Gelişmiş ülkelerin kalkınma süreçlerine bakıldığında, en önemli ticaret döngüsünü makine imalat sektörünün sağladığını, ülkemizde bakıldığında ise son zamanlarda hızlı ivme kazanan ve ihracatta da önemli bir yere sahip olan sektörün,  makina imalatı sektörü olduğunu da vurgulayan MAKSİAD Başkanı Sarı, sözlerine şöyle devam etti:

“Makine imalatı, bir ülkenin yatırım ve strateji sektörüdür. Eğer bu sektöre destek verilmezse, ülkede ki makina sektörü çok kan kaybeder. Böylesine önemli bir sektörün, bu olağanüstü kritik günlerde desteğe ihtiyacı vardır. Bizler salgın bittiği zaman, fabrikalarımıza kilit vurmak istemiyoruz.”

Sağlık önemli ama…

Sağlığın her şeyden önemli olduğunu, salgın hastalıkla mücadele edilirken, makinacılar olarak da mevcut şartlara uyum sağlayarak üretimlerine devam ettiklerini de söyleyen MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı “Eğer fabrikalarımızı durduracaksak, pazar payımızda en büyük yere sahip olan Avrupa ile eşzamanlı durdurmalıyız. Çinliler artık salgın sürecini atlatıp, durgun pazarlarına ve satışlarına yön verme peşindeler. Bizlermakinacılar olarak, devletimizin bizlere vereceği destekle ayakta kalıp, salgından sonra kaldığımız yerden devam etmek istiyoruz.  Bizim bu sektörü buralara getirmemiz çok kolay olmadı. Sektörümüz sahiplenilmez ise elde ettiğimiz başarı, ellerimizden kayıp gider” şeklinde konuştu.

Acilen taleplerimiz yerine getirilmeli…

Kapanan gümrükler kapıları, iptal edilen siparişlerin ihracatta ciddi düşüşlere yol açtığını da vurgulayan MAKSİAD Başkanı Sarı, sözlerini şöyle tamamladı:

“İhracat yapan makine sektörünü, Covit-19 salgını nedeniyle ciddi yara aldı. Eğer Eximbank, bu süreçte sanayicilere  uygun koşullarda kredi vermezse, ihracat yapan müşterilerinin sigorta limitini 2 katına çıkarmazsa, şirketlerden teminat mektubu ile kredilendirme dışında, şirket varlıklarını da teminat alarak, doğrudan kredi verme fırsatı sunmazsa, sadece 9 sektöre uygulanacağı ilan edilen muhtasar, KDV ve sosyal güvenlik primi indirimlerinden ve ödemelerinin 6 ay ertelenmesi imkanına, makine imalat sektörü de dahil edilmezse, bu yara daha da büyüyecektir. Eğer bu açıklamalarımız dikkate alınmaz ise Türk sanayisini, makina imalat sektörünü ve geleceğimizi zor günler ve zor şartlar beklemektedir.”

------------------------------------------

MÜCBİR SEBEP NEDİR?

Mücbir sebep, hukukta bir görevin, taahhüdün ve sorumluluğun yerine getirilmesine engel teşkil edebilecek nitelikte bulunan ölüm, iflas, hastalık, tutukluluk, deprem, sel, savaş, ayaklanma gibi kişilerin önceden ön görebilmelerine olanak bulunmayan ve bu nedenle önüne geçilmesi mümkün bulunmayan, dış etkiler sonucu meydana gelen olayları ifade eder. Ekonomide de, istenmeyen şartlarla karşı karşıya gelen firmaların(salgın gibi),  istisnai desteklerden faydalanması anlamına gelmektedir.

Ekonomi Haberleri

Türkiye'nin 68 yıllık tekstil devi iflas etti
Motorine zam geldi
Sahte Milli Piyango bileti nasıl anlaşılır?
Denizli Büyükşehir Belediyesi Dördüncü Kenet Lokantasını Açıyor
İdari para cezalarına yüzde 43.93 zam!