Piyade Albay Halil İbrahim Karaoğlanoğlu Denizlili, 50 yaşında şehit olan, şerefli bir Türk subayıdır. 20 Temmuz 1974 tarihinde başlatılan Kıbrıs Barış Harekâtı’nda Hava Pilot Binbaşı Fehmi Ercan ile beraber şehit düşen en rütbeli askerimizdir. Bugün “Fehmi Ercan” ismi Lefkoşa’daki havaalanında, Karaoğlanoğlu’nun da adı Denizli'nin Merkezefendi ilçesindeki bir caddeye verilerek yaşatılmaktadır. Muğla’nın Menteşe ilçesindeki bir ortaokulun ismi de Şehit İbrahim Karaoğlanoğlu Ortaokulu’dur. Ayrıca Osmaniye merkezindeki kışlaya da ismi verilmiştir.
Şehit İbrahim Karaoğlanoğlu Cumhuriyet’in ilanından 1 yıl sonra 1924 yılında Denizli’nin Tavas ilçesinde doğmuştur. 1943 yılında Bursa Işıklar Askeri Lisesi'ni bitirmiş ve aynı yıl Kara Harp Okulu'na girmiştir. 30 Ağustos 1945 tarihinde Piyade Asteğmen rütbesiyle Kara Harp Okulu mezunu olmuştur. Kıbrıs Barış Harekâtı’na Albay rütbesindeyken komutası altındaki 50. Piyade Alayı ile birlikte 20 Temmuz tarihinde Girne’nin batısında kalan sahile çıkarma yaparak katılmıştır.
Kıbrıs Türk mücadele tarihinde bir dönüm noktası olan 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nın başladığı bu 20 Temmuz gününün gecesi eli kanlı papaz Makarios’un Diş doktoru Yorgacis’in evi karargâh binası olarak kullanılmaktaydı. Bu evin girişine Türklere adada terör uygulayan EOKA tarafından atılan roketatar mermisinin isabet etmesiyle meydana gelen patlama sonucu 50. Piyade Alay Komutanı Piyade Albay Halil İbrahim Karaoğlanoğlu, Hava İrtibat Subayı, Pilot Binbaşı Fehmi Ercan ve iki er şehit olmuştur. Karaoğlanoğlu’nun övünç madalyası, varisi olan oğluna teslim edilmiştir.
1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nda şehit düşen subay, astsubay, erbaş ve erler anısına inşa edilen Girne’de bulunan Karaoğlanoğlu Şehitliği, adını Albay Halil İbrahim Karaoğlanoğlu’ndan almıştır. Şehitliğin girişinde bulunan iki ana sütun Anavatan Türkiye’ye açılan kapıyı temsil etmektedir. Kocatepe Gemisi’nde şehit düşenlerle birlikte Kıbrıs Barış Harekâtı’nda 504 vatan evladı şehit düşmüştür. Karaoğlanoğlu Şehitliği’nde En başta Albay Halil İbrahim Karaoğlanoğlu olmak üzere, 8 subay, 5 astsubay, 58 erbaş ve er olmak üzere toplam 71 şehidimiz yatmaktadır. Şehitliğin sol tarafında da şehitlerimiz anısına dikilen 6 tonluk bronz bir heykel grubu vardır. Karargâh olarak kullanılan ve merminin isabet alması sonucu şehit düştükleri ev ise şehitliğin hemen yanında Kıbrıs Barış Harekâtı’nı ölümsüzleştirmek gayesiyle harekâtın 2. Yıl dönümünde müze olarak düzenlenerek “Barış ve Özgürlük Müzesi” olarak resmi bir törenle ziyarete açılmıştır. Bu müzede Şehit Karaoğlanoğlu’nun ve Şehit Ercan’ın biyografilerinin ve üniformalarının sergilendiği bölüm de mevcuttur. (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Gezi Kitabı, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı Yayını, s.100-112) Rumların Türklere karşı kullanmış olduğu Sovyet yapımı zırhlı araçlar ve silahlar da yine bu bölgede açık hava müzesinde sergilenmektedir.
Şehitliğin hemen girişinde yol kenarında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Raif Denktaş’ın şu sözü Kıbrıslı Türk çocukları için çok anlamlıdır:
“Bu ülke senindir. Onun egemen sahibi sensin. Barışçı olmak istiyorsan, barış istiyorsan haklarını bil ve savun. Karşı tarafı bil ve düşün. Bilinçli ol, sabırlı ol, davana ve vatana sahip ol. Geçmişin ile şanlı Türk tarihin ile övün.”
"Girne Şehitliği'nde 1 Numaralı Şehit"
Fotoğrafların tamamını 2019 yılının Ocak ayında ben çekmiştim.
Şimdiden çok teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.
Alpaslan Remzi Kallimci