Milli kahramanımız, büyük dava adamı, Kıbrıs Türklüğünün lideri, Atatürk’ün izinde bir devlet adamı olan Rauf Denktaş, vefatının 11. yıldönümünde gerek adada gerekse anavatan Türkiye’de saygıyla ve minnetle anıldı.
Türk kamuoyu bir mücadele adamı, bir siyaset adamı bir devlet kurucusu olarak tanıdı Rauf Denktaş’ı… Rahmetli Denktaş’ın insani yönlerini ele alan kitaplar da vardır. “Denktaş’ın bilinmeyen yönlerini kim bilebilir?” diye bir soru sorulduğunda verilecek cevap çok açık ve nettir: “Pekâlâ en yakınları bilebilir.” Bu hafta köşemizde onun en yakınlarından biri olan Erol Manisalı’nın “Denktaş’ın Öbür Yüzü-Rauf Denktaş’la Siyaset Dışı Anılar” isimli Kırmızı Kedi Yayınevi’nden 2011 yılında çıkan “Anı” türündeki kitabından bahsederek çocukluk kahramanım bu büyük devlet adamını yâd etmiş olacağım.
Çok yakın bir tarihte 29 Ekim 2022’de kaybettiğimiz Erol Manisalı İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Profesörüdür. Birçok eseri olan rahmetli Manisalı hocanın Kıbrıs’a özel bir ilgisi vardır. “Dünden Bugüne Kıbrıs” ve “Avrupa Kıskacında Kıbrıs” isimli 2 ayrı özel çalışması da mevcuttur. Prof. Erol Manisalı 1990 yılında kurulan “Kıbrıs Araştırmaları Vakfı”nın da başkanlığını yapmış saygıdeğer bir bilim adamıdır.
1975 yılından beri tanıyor Erol Manisalı rahmetli Denktaş’ı. 1984 yılından 1994 yılına kadar 10 yıl boyunca her yıl mayıs ayında Girne’de, Uluslararası Girne Konferansları’nı düzenleyen biridir Manisalı hoca.
Kitabında özel olarak yaşadıkları ve tespitlerini paylaştığı 17 anısıyla çizdiği Rauf Denktaş portresine göre Denktaş, iyi bir gözlemci, nüktedan bir kişilik, samimi bir Müslüman, çağdaş değerlere sahip, antiemperyalist bir kişiliktir.
Denktaş fotoğraf çekmeyi çok seven, her anda fotoğraf çeken bir insandır. Bunun için “Beni rahatlatıyor” dediğini aktarmış sırdaşı, yakını Manisalı hocaya. Kim bilir? Belki de tarihe birinci elden kaynak bırakma içgüdüsü ile anı ölümsüzleştirmek istiyordu.
Ölen 3 evladının yasını bile tutamamış bir adamdan bahsediyoruz. Rauf Denktaş dünyada en ağır acı olan evlat acısını takdiri ilahi 3 kez yaşamış, üzerindeki toplum liderliği vasfından dolayı bu yürek yangını ile ayakta durmayı bilmiş, Yaradana sığınmıştır.
Özellikle 1990 sonrasında Denktaş’ta kuş merakının arttığından bahseder yine Manisalı eserinde. 88 Sayfalık renkli fotoğrafların yer aldığı çok kaliteli bir baskıyla okuyucuyla buluşan bu kitap bize insan olan Denktaş’ı anlamamızı sağlıyor ve onun halet-i ruhiyesini idrak etmemizi kolaylaştırıyor.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın vefatının 11. Sene-i devriyesi vesilesi ile son söz son kelamımız şudur: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilelebet yaşayacak, Rum/Yunan ikilisinin Enosis emellerine kurban edilmeyecektir. Kıbrıs 1571'den beri Türk'tür, 1974’te Kıbrıs Barış Harekâtı ile bir kez daha bu gerçeklik Türk askerinin ve Kıbrıslı Türk mücahitlerin muvaffakiyetleri ile tescil edilmiştir. Binaenaleyh Kıbrıs tüm bu gerekçelerle diyebiliriz ki Türk kalacaktır, kalmalıdır.