İki yılda dört seçim yaşayan Türkiye, öyle görülüyor ki, bir beşinci seçime götürülüyor. Nasıl mı, izah edeyim.
AKP iktidarı; 07 Haziran 2015 seçimlerinden önce "Güneydoğu sorunu barış süreci ile çözülecek" dedi vePKK’nın bölgede rahatça at oynatmasına göz yumdu. Bu süreç sonucunda yapılan seçimlerde AKP % 41 oy aldı, 258 milletvekili kazandı, iktidarı kaybetti. MHP'nin oyları % 16'ya, milletvekili sayısı 80'e yükseldi. HDP barajı aşıp oyunu % 13'e, milletvekili sayısını 80'e ulaştırdı.
Cumhurbaşkanı RTE, 07 Haziran 2015 seçimlerinin bu sonuçlarından hiç memnun olmadı ve hemen politikasını değiştirerek "Güneydoğu sorununda barış sürecini dondurduk, rafa kaldırdık" dedi, ardından da erken seçim kararı aldı. Bu söylemden sonra iki yıldır hareketsiz kışlasında ve karakolunda bekletilen güvenlik güçleri ve askeri birlikler devreye sokularak, PKK ile sıcak savaş başlatıldı. Bu süreçte 200 kadar şehit verdik. Böyle bir ortamda 01 Kasım 2015 seçimlerine gittik.
Daha önce barışı destekleyen halkımız, bu defa da savaşı barıştan fazla destekledi. 01 Kasım 2015 erken seçimleri sonucunda iktidar partisi, oyunu % 41'den % 49.5'e, milletvekili sayısını 258'den 317'ye ulaştırdı. Buna karşılık MHP’nin oyu % 16'dan% 11.9'a, milletvekili sayısı 80'den 40'a geriledi. HDP'nin oyu ise % 13' ten % 10.6'ya, milletvekili sayısı 80'den 59'a geriledi.
Şimdi geldik işin son perdesine. Başkanlık sistemi ve yeni Anayasa isteyenCumhurbaşkanıRTE'nin yeni stratejisi, "başkanlık sistemli yeni anayasa"yı önce meclise ve sonra topluma kabul ettirmede bütün seçenekleri tükettiği algısını kamuoyuna kabul ettirdikten sonra üçüncü seçime gitmek. Bu stratejinin tek hedefi, bu seçimde MHP ve HDP'yi barajın altında bırakarak iki partili bir Meclis oluşturmak ve en az % 70 milletvekili çoğunluğu kazanmak. Rus uçağının düşürülmesi, Musul'a Türk askeri gönderilmesi, Bayırbucak Türkmenlerinin gündeme sokulması ve giderek hızlanan PKK ile Hendek savaşlarını da bu stratejinin argümanları olarak görüyorum.
Sonuç: iki partili siyasi hayat ve Başkanlık sistemli Anayasa.. Benden uyarması.