Toplumda çok yaygın bir rahatsızlık olan Hemoroid halk arasında basur olarak bilinmektedir. Bilinen bir diğer ismi ise mayasıldır. Çok önemsiz gibi görünse de aslında insanların yaşam kalitesini çok düşüren bir hastalıktır. Kalın bağırsağın en son kısmında ya da makat kısmında damarların şişmesi ya da büyümesi durumuna Hemoroid ismi veriliyor. Anal kanalda bulunan damar yumruları sarkar ve bazen de kanama yaparak insanların acı hissetmesine neden olur. Bu damar yumakları tedavi edilmediğinde ya da önemsenmediğinde makatın dışına da çıkabilir. Basur hastalığı iç ve dış basur olmak üzere iki farklı şekilde görülüyor. İç basur daha çok ağrısız geçen bir hastalıktır. Ancak dış basurda kişiler ciddi ağrılar çekebiliyorlar.
İç Basurun Evreleri Nelerdir?
İç basurda çeşitli evreler vardır. Birinci evrede basur kanama ile kendini belli eder. Rekteskopi ile fark edilebilir. İkinci evre ise dışkılama ile birlikte hemoroidler dışarıya sarkmaya başlar ve sonra kendiliğinden kaybolur. Üçüncü evrede anüs dışarı çıkar ve parmakla itilerek anüsün geri gitmesi sağlanır. Bu aşamada çok fazla ödem oluşur ve ağrıya neden olur. Dördüncü ve son evre ise makattan dışarıya sarkan hemeroidler artık tamamen kendini belli edecek seviyededir. Bu seviyeye gelen hemoridler için genel cerrahi uzmanı yardımı alınması gerekiyor.
Basurun Belirtileri Ne Şekilde Kendini Gösterir?
Çok sık karşılaşılan basur belirtileri şu şekilde kendin gösteriyor:
- Dışkılama esnasında ağrı ya da yanma hissi oluşur.
- Rektal kanama meydana gelir.
- Makatta şişlik oluşur ya da ıslaklık hissi meydana gelir.
- Kaşıntı hissi ortaya çıkar.
- Dışkılamada düzensizlik meydana gelmeye başlar.
Hemoroid sorunu Proktoloji uzmanı desteği ile çözülebilecek bir sorundur. Ancak bu rahatsızlıkta erken teşhiş çok önemlidir. Birçok insanın doktora gitmekten çekindiği ya da ameliyat olmak istemediği için günümüzde lazerle basur tedavisi yapılabilmektedir.
Basur Tanısı Nasıl Konur?
Basur tanısı koyulabilmesi için fiziki muayene son derece önemlidir. Bunun yanında ultrason gibi cihazlardan da yardım alarak tanı koyulabilir. Anoskopi anal kanalı görüntüleyen bir cihazdır ve basur tanısı koymada önemli bir yardımcıdır. Op. Dr. Altan Karan İzmir kliniğinde sizlere basur konusunda tedavi desteği veriyor. Bu konuda ne kadar erken doktor kontrolü geçirilirse hastalığın ilerlemesi de o kadar durdurulmuş olacaktır.
Basur Tedavisi Nasıl Yapılır?
Basur tedavisinde farklı yöntemler vardır. Öncelikle ilk safhalarda olan basur için beslenme düzeni iyileştirilmeye çalışılır. İlaç tedavisi uygulanır. Bunlar çok etkili olmadığında ise cerrahi yöntemlere başvurulur. Cerrahi uygulamalar içerisinde ameliyat en kesin çözüm olarak görülmektedir. Ancak ameliyatın iyileşme süreci uzun olduğundan günümüzde lazerle hemoroid tedavisi yapılabiliyor. Bu uygulama oldukça iyi sonuçlar ortaya çıkardığı gibi hastaların da kısa süre içerisinde ayağa kalkmasına yardımcı oluyor. Bu hastalık türlerinde bitkisel tedaviler ve krem tedavileri etkili olmuyor. Bu nedenle doktor kontrolü her zaman için erken tanı için önemlidir.
Randevu ve İletişim Numaraları
Tel: 0 (232) 504 00 00
Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45