Denizli'de İl Müftüsü Abdullah Pamuklu, "Kurbanı ehil kimseler kesmeli, kurbanlığa eziyet edilmemeli, mezbaha nelerde hijyenik ortamda kurbanlar kesilmeli, ulu orta insanların sosyal alanlarında kesim yapılmamalı" dedi.
Denizli'de yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde İl Müftüsü Abdullah Pamuklu, kurbanlıklar, kurbanın kesiminde dikkat edilmesi gereken hususlar ve kurban bağışlarıyla ilgili olarak önemli açıklamalar yaptı. Müftülük olarak komisyon kurduklarını, vali yardımcısı başkanlığında toplantı yaparak kurbanlıkların barınma yerleri, kurban kesim yerleri, mezbaha nelerin durumlarıyla ilgili olarak kararlar alındığını anlatan Müftü Pamuklu, "Toplanan komisyonumuz, kurban kesim yerleri, hayvan pazarları ile ilgili kararlar aldı. Bunlar normal rutin olarak artık alışılmış bir şekilde bu yıl bayram öncesinde de hizmete girdi. Buraların denetimiyle ilgili olarak ta tarım müdürlüğünden, sağlık il müdürlüğünden, aynı zamanda orman müdürlüğünden ilgili veterinerlerle denetim ekipleri oluşturuldu. Denizli'de Kurban Bayramı ile ilgili hazırlıklar bitmiş durumda. Müftülük olarak önemsediğimiz konuların başında, dini olarak bir hayvanın kesiminde dikkat edilmesi gereken önemli hususlar geliyor. Burada kurbanlık hayvana eziyet vermeden kesilmesi ve bu işi bilen yani erbabı, ustası kasaplar tarafından kesilmesi çok önemli. Mezbaha nelerde hijyenik ortamda kurbanlıkların kesilmesi, uluorta insanların sosyal alanlarında kesim yapılmaması çok önemli. Kendi özel evinin etrafında, bahçesinde kurbanını kesen vatandaşlarımızın da hijyene temizliğe çok dikkat etmesini istiyoruz" dedi.
Kurbanı mundar etmeyin
Kurbanlık hayvanın kesilirken mundar olmaması için kesim esnasında çok fazla dikkat edilmesi gereken konularında olduğunu hatırlatan Müftü Pamuklu, "Kurbanlık hayvan kesilirken murdar olmaması için fıkhen, dinen dikkat edilmesi gereken hususlar var. Burada kurbanı kesen kasabın ilk bıçak darbesiyle kesmesi gereken dört tane damar var. Bunların ikisi yemek ve nefes borusu, diğer ikisi de atar damar ve toplardamarlardır. Bunlardan dörtte üçünün kesilmesi önemlidir. Bunlar kesildikten sonra hayvan kanını tamamen boşaltıncaya kadar teslim oluncaya kadar yani her hangi bir şekilde dokunduğunuzda tepki vermeyecek şekilde canı çıkmış olması gerekir. Canı çıktıktan sonra omurlar arasındaki sinirleri kesip kelleyi ondan sonra bedenden ayırmak gerekiyor. Hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyir ediyor. Böyle sıcak havalarda kurbanlığın kesimi ve parçalama işlemi yapıldıktan sonra, etlerin mutlaka dinlendirilmesi gerekir. Kurban eti dinlendirildikten sonra tüketilmeye başlanmalı. Sakatat ve diğer şeylerin de uluorta yerlere atılmaması, bunun için özel hazırlanmış olan mezbaha nelerdeki konteynırlara atılmasına dikkat edilmeli. Bu konularda hassasiyet gösterilmesini özellikle halkımızdan istirham ediyoruz" dedi.
"Kurban vekaleti almaya devam ediyoruz"
İl Müftülüğü olarak Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde kurban vekaleti almaya devam ettiklerine dikkat çeken Pamuklu, "Diyanet Vakfımız aracılığıyla 149 ülkede ve 3 kıta da vekaletle kurban hizmetlerimiz var. Yurt dışı ve yurt içi olarak iki ye ayrılıyor. Yurt içi kurban bağışlarımız bu sene tabi fiyatların ve ekonominin işte durumundan dolayı farklılık arz ediyor. Her sene eşit seviyede giderken bu sene yurt dışı fiyatlarımız 4 bin 750 TL den olduğu için daha çok yurt dışına bağışlar oluyor. Yurtiçi bağışlarımız biraz zayıf. Bugüne kadar Denizli Müftülüğü "ne ve ilçe müftülüklerimiz de dahil bin 664 vekaleten kurban bağışı yapılmış. Kurban bağışı alma birinci bayram günü de devam edecek. Tabi ayın 15 i Cumartesi günü daha farklı rakamlara ulaşacağımıza inanıyorum. Ben bu konuda bütün Denizli halkımıza da Türkiye Diyanet Vakfı aracılığıyla vekâlet kurbanlarını emanet eden ibadet ehli kardeşlerimize teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
IHA