Kurban etiyle bu hataları sakın yapmayın!

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, vatandaşları Kurban Bayramında çiğ ve az pişmiş et konusunda uyardı.

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, vatandaşları Kurban Bayramı'nda etleri çiğ veya az pişmiş olarak tüketmemeleri konusunda uyardı.

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Biriminden yapılan açıklamada, Kurban Bayramı'nda şekerli besin tüketiminin yanı sıra et tüketiminin de arttığı aktarıldı.


Özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, mide ve şeker hastalığı gibi rahatsızlığı bulunan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiği ifade edilen açıklamada, etin sindirimi zor olan besin olduğu kaydedildi.

Yeni kesilen hayvanların etlerindeki sertliğin, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açtığı, bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişilerin kurban etini hemen tüketmemeleri uyarısında bulunulan açıklamada,


Etlerin buzdolabında birkaç gün bekletildikten sonra haşlama veya ızgara yöntemiyle pişirilerek tüketilmesi gerektiği belirtildi.


'Şeker ve yüksek tansiyon hastaları kısıtlı miktarda et tüketmeli

Etlerin yağda kızartılmasından uzak durulması gerektiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı) ve yüksek tansiyonu olan kişiler, Bayramda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli ve aşırıya kaçmamalıdır.


Et tüketiminin yanı sıra bayram ziyaretinde yeterli ve dengeli beslenme kurallarına uyulmalı, Besin çeşitliliği sağlanmalı, tatlı tüketiminde şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmelidir.


Az ve sık beslenmeli, ara öğün yapmaya dikkat edilmelidir.


Öğünlerde et tüketiliyorsa yanına mutlaka C vitamininden zengin salataya da yer verilerek demir emilimi desteklenmelidir.


Günlük 10-12 bardak su tüketimine dikkat edilmeli, fiziksel aktivite ihmal edilmemelidir."

Kurban etlerinin birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetinde derin dondurucuda saklanması gerektiği kaydedilen açıklamada,

Bu şekilde hazırlanan etlerin buzlukta eksi 2 derecede birkaç hafta, eksi 18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabileceği belirtildi.

Türk Ebeler Derneği Başkanı Nazan Karahan, hamileleri Kurban Bayramı'nda et tüketimine dikkat etmeleri konusunda uyardı. Karahan, yaptığı açıklamada, kırmızı et tüketiminin, gebelik döneminde bebeğin büyümesinde ve organlarının gelişmesinde önemli olduğunu söyledi.

Gebelik döneminde etin önemli protein kaynağı olduğunu ifade eden Karahan, ''Bu dönemde et çok önemlidir. Etten maksimum faydayı alabilmek için de mümkünse C vitaminiyle tüketmek gerekiyor. Yanında, bol yeşil yapraklı salata ve portakal suyu tüketmek son derece önemlidir.'' diye konuştu.

 

Karahan, gebelik döneminde çiğ et tüketmenin zararlı olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: ''Gebelik döneminde çiğ etten oluşan her şeyden uzak durulmalıdır. Et, en az 24 saat dinlenmiş şekilde yenilmesi lazım. Et çok piştiğinde içerisindeki bazı faydalı şeyleri kaybetmiş oluyor. Ama az da pişmiş olmaması lazım. Bu sefer etin içindeki bazı mikroplar çok rahatlıkla kadını hastalandırabilir. Hatta bebeği çok olumsuz etkiler. " dedi.

Gebelikte mideyle ilgili sorunlar çok oluyor. Dinlenmemiş bir et mide sıkıntılarını daha da arttırabilir. Yani et kesildikten sonra iyi pişirilmiş ve dinlenmiş olacak.

Ama biz Kurban Bayramı'nda et tüketimini abartabiliriz. Abartmadan kararı kadar yemek işin doğrusudur.


Bayramda, hamilelerin günde iki porsiyondan fazla et yememeleri gerekmektedir.


Hamilelerin fazla et tüketmesi halinde hazım problemi yaşayabileceğini kaydeden Karahan, bunun hamilelik sürecine zarar vermeyeceğini belirtti.


 

Gündem Haberleri

'Esad, Rusya'da Güvende'
Suriye'ye dönüşler iki kat arttı
Baas rejimi nedir?
Teğmenlere destek veren savcı açığa alındı
Şiddette sıfır tolerans algısı boşa çıktı