Koyunlar, Bu Yıl Sudan "Temiz Çevre" İçin Geçecek

Denizli'nin Çal İlçesi'nde, 8 asırdır düzenlenen 'Koyun Sudan Geçirme Yarışması' bu yıl çevre kirliliği konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Denizli'nin Çal İlçesi'nde, 8 asırdır düzenlenen 'Koyun Sudan Geçirme Yarışması' bu yıl çevre kirliliği konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, koyunların suya atladığı Büyük Menderes'teki kirliliğin her geçen gün arttığını belirterek buna duyarsız kalamayacaklarını dile getirdi.

 

1176 Miryakefalon Savaşı'ndan sonra Türkler'in yerleştiği Çal İlçesi'nde 8 asırdır 'Koyun Sudan Geçirme Yarışması' düzenleniyor. Çal Belediyesi, rivayete göre bir çobanın ağa kızına aşkının ardından yöredeki çobanlar tarafından başlatılan bu ilginç yarışmanın bu yıl 22 - 23 Ağustos 2015 tarihlerinde Aşağıseyit Mahallesi'ndeki Büyük Menderes Nehri yatağında yapılacağını bildirdi. MHP'li Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alımı için UNESCO'nun da yakından takip ettiği geleneğin bu yılki ana temasının çevre olacağını açıkladı. Gelişen teknolojiyle birlikte hava, su ve toprak kirliliğinin arttığını ifade eden Başkan Akcan, çevre kirliliği konusunda farkındalık yaratmayı amaçladıklarını kaydetti. Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, koyun yarışlarıyla ilgili hazırlıkların devam ettiğini belirterek, "Dünyanın en ilginç yarışmalarından biri olan ve Koyun Olimpiyatları olarak da adlandırılan Koyun Sudan Geçirme Yarışması'nın bu yılki etkinliğinde çevre konusunda farkındalık yaratmak istiyoruz. Koyunların suya atladığı Büyük Menderes'teki kirlilik oranı her geçen gün artıyor. Büyük Menderes Nehri evsel ve sanayi atıklarının tehdidi altında. Gelişen teknoloji yaşamımıza konfor getiriyor ama hava, su ve toprak kirliliğine de neden oluyor. Günümüzde çevre kirliliği etkilerinin artması ve bu etkilerin doğrudan insan sağlığı üzerinde yarattığı olumsuz sonuçlar nedeni ile çevre kirliliğinin önlenmesi ve bu yönde yapılması gereken çalışmalara verilen önem arttı. Çevre kirliliğiyle yerel yönetimler de etkin mücadele etmelidir. Çevre kirliliğine duyarsız kalamayız. Bu nedenle Çal, Baklan ve Çivril ilçelerinin çobanları, sürülerini suya çekerken çevre için atlatacaklar" diye konuştu.

 

Akcan, bu yılki yarışlarda En Güzel Kuzu, En Güzel Çoban Köpeği ve En Güzel Buzağı Yarışması'nın da yapılacağını, ayrıca şenlik yerinde konser düzenleneceğini sözlerine ekledi.

 

YARIŞMANIN HİKAYESİ

 

Aşağıseyit Mahallesi'nde her yıl düzenlenen Koyun Sudan Geçirme Yarışması, yöre halkı tarafından yaşandığına inanılan bir efsane aşka saygı için düzenleniyor. Çal'da yaşandığı iddia edilen efsane şöyle;

 

Karakoyunlu aşiretinden bir çoban, 8 asır önce Çal'a yerleşir. Bir beyin koyunlarına çobanlık yapan bu kişi, bey kızına aşık olur. Bey, çobana "Koyunlarına üç gün tuz vereceksin ve Menderes Nehri'nden su içirmeden geçireceksin. Sana o zaman kızımı veririm" der. Çoban, koyunlarına üç gün tuz verir, sürüyü suyun başına getirir ve kaval çalmaya başlar. Sürünün yönetimini üstlenen karakoyun, çobanın aşkına saygıdan su içmeden nehirden karşıya geçer. Sürü de karakoyuna uyar ve su içmez. Koyunların hepsi de susuzluktan telef olur. Ağa kızını yine de çobana vermez. Çoban, beyin adamları tarafından ahıra bağlanır. Ahırdan kaçan çoban dağlara sığınır, mecnun olur. Kısa süre sonra çobanın sevdiği kız da hasta olur ve ölür. Sevdiği kızın ölüm haberini alan çoban ağıtlar yakar ve dağlarda türküler söyler. Yöre halkı, bu büyük aşka saygılarını, Koyun Sudan Geçirme Yarışması ile göstermeye başlar.

Ege - Denizli Haberleri

Muğla'da 4.7 büyüklüğünde deprem
Beyağaçta O Gelenek Yasaklandı
Ambulans helikopter hastaneye çarptı
4.Kent Lokantası Açıldı 5.incisi Geliyor
Dördüncü kent lokantası hizmete açılıyor