Meclis’e sunulan Köy Kanunu teklifinin içinde 6 milyon esnafı yakından ilgilendiren yeni bir uygulama yer aldı.
Buna göre internet sitesinde haritada konum bilgisi veren esnaf, yıllık 1750 TL’den başlayan lisans ücretleri ödeyecek. Ödemeyenlere milyonluk cezalar kesilebilecek.
Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ile bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında Kanun yeniden değiştiriliyor.
Değişikliğe göre, gerçek kişilerin ve özel hukuk tüzel kişilerinin Türkiye’ye ait Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisi kapsamındaki coğrafi verileri toplaması, üretmesi, paylaşması veya satması; fikrî, sınai ve ticari haklara ilişkin mevzuat hükümleri ile Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve özel kanunlardaki hükümler saklı kalmak kaydıyla ve ticari faaliyetleri gerçekleştirmek için gerekli belgelere sahip olması şartı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın iznine tabi olacak.
İzin belgesinin geçerlilik süresi bir yıldan az beş yıldan fazla olmayacak şekilde izin isteklisinin talebi üzerine yıl bazında Bakanlığın onayı ile belirlenecek.
Buna göre, internette ve/veya telefon uygulamalarında haritalı adres bilgisi (konum) paylaşan ticari işletmeler ve bu paylaşımı sağlayanlar, yıllık “bin 750 TL” ile “1 milyon 750 bin TL” arasında izin bedeli ödeyecek.
İzin almadan paylaşım yapanlar, izin bedelinin 2 katı para cezası ödeyecek. Uygulamayla haritalı adres (konum) paylaşımı yapan yaklaşık 6 milyon işletmeden yıllık 30 milyar TL’nin üzerinde gelir bekleniyor.
DÜNYADA BENZERİ YOK
Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) Kanunu ile ilgili düşüncelerini paylaşan Başarsoft Yönetim Kurulu Başkanı Alim Küçükpehlivan, “Bu kanunun dünyada bir benzeri yok. Çin, Hindistan gibi bazı ülkeler, harita üreten, sahada bilgi toplayan şirketleri ve faaliyetleri kayıt altına alıyor ama hiçbir ülkede bu işi yapanlardan bir lisans bedeli alınmıyor” dedi.
Bu kanun öncesindeki mevzuatlar gereği harita üreten şirketlerin, sahada veri üretimi yapmak istediklerinde İçişleri Bakanlığı’na bilgi vererek faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Küçükpehlivan, “Harita yayınlayacak şirketler, kamu ve tüzel kişiler, Harita Genel Komutanlığı’ndan uygunluk izni alıyordu. İlgili izinler ise çok cüzi ücretler karşılığında veriliyordu” şeklinde konuştu.