Kömür Ocağı Tavas Ovasında Yaşayanları Vuracak

Denizli Tarım Platformu Başkanı İrfan Hatipoğlu “Kömür karşıtlığı mücadelesine doktorlarda katılmalıdır” dedi.

Başkan Hatipoğlu konu ile alakalı şu açıklamayı yaptı:

"Tavas İlçesi’nde yapılmak istenen açık kömür ocağı işletmesi projesi yöre halkının karşı çıkması sonrası önce durdurulmuş, sonra iptal edilmişti. 13 Ocak 2022 tarihinde Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Avdan başta olmak üzere ilçenin farklı noktalarını da kapsayan 3 milyon 764 bin metrekarelik alanın acele kamulaştırma kararı sonrası mücadele yeniden yükseldi. Yöre halkının ve sivil toplum örgütlerinin mücadelesine Denizli Tarım Platformu farklı bir boyut kattı. Başkan İrfan O. Hatipoğlu “Sivil toplum liderlerinin yaptığı açıklamaları önemsiyoruz. Ekonomik boyutuyla karşı çıkmak yeterli olmuyor. Mücadeleye doktorlarda katılmalıdır. Sağlık boyutu çok önemli” açıklamasında bulundu.

Denizli Tarım Platformu Başkanı Hatipoğlu yaptığı açıklamada; Sağlık ve Çevre Birliği’nin (HEAL-Health and Environment Alliance) yayınladığı "Kronik kömür kirliliği" raporunda “Halen çalışır durumda olan kömür santralleri, 4,8 trilyon TL sağlık maliyetinin yanı sıra 117 bin 661 erken doğuma, 1 milyon 247 bin çocukta bronşit vakasına, 62 milyon iş günü kaybına yol açtı” hesaplandığını belirterek, “Komşu il Muğla, kömür kaynaklı hava kirliliğinin yarattığı olumsuz sağlık etkisi ve maliyetinde en kötü karneye sahip bölge. Bölgede Yatağan, Kemerköy ve Yeniköy termik santralleri bulunuyor. İşletmedeki üç kömürlü termik santralin neden olduğu sağlık sorunlarının ekonomik maliyeti 1,48 trilyon TL'ye karşılık geliyor. Bu da tüm Türkiye’deki termik santrallerin sağlık maliyetinin neredeyse üçte birini oluşturmaktadır. Örneğin Yatağan’da solunum sistemi şikâyetiyle yatan hasta sayısının, daha iyi hava kalitesine sahip Muğla’dan iki kat daha fazla olduğu belirtiliyor. Aynı sağlık sorunlarını Tavas ovasında yaşayan hemşerilerimizin yaşamasına izin verilmemelidir” dedi.

Başkan Hatipoğlu yaptığı değerlendirmede açılacak kömür işletmesi ve kurulacak termik santralin karşı çıkılmasında, doktorların görev almasını istedi. Doktorların belirlenecek bir program doğrultusunda yöre halkına sağlıkla ilgili bilgilendirme toplantılar yapmasının daha etkili olacağının belirtti."

Ege - Denizli Haberleri

Muğla'da 4.7 büyüklüğünde deprem
Beyağaçta O Gelenek Yasaklandı
Ambulans helikopter hastaneye çarptı
4.Kent Lokantası Açıldı 5.incisi Geliyor
Dördüncü kent lokantası hizmete açılıyor